SiolNET. Novice Slovenija
6,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Očitki o nadlegovanju: danes je o Pribcu odločal senat univerze #video

6,42

termometer

Senat Univerze v Ljubljani (UL) je danes po za zdaj neuradnih informacijah potrdil sklep Filozofske fakultete (FF) Univerze v Ljubljani, da profesorju Igorju Pribcu zavrne habilitacijo za izrednega profesorja, kar pomeni, da ni več profesor na ljubljanski univerzi. "Obžalujem in hkrati obsojam, da Senat UL ni prepoznal tehtnih argumentov v moji pritožbi," je v odzivu na svojem profilu na Twitterju zapisal Pribac in napovedal, da se bo na odločitev senata brez dvoma pritožil. 

študenti Novice SDS, SMC in NSi zahtevajo nujno sejo zaradi spolnega nadlegovanja na fakultetah #video

"Obžalujem, da Senat UL ni prepoznal tehtnih argumentov v moji pritožbi. Hkrati obsojam nesprejemljivo politično instrumentalizacijo, ki jo doživlja moj primer in pod katero je moral senat odločati. Bojim se, da ta politizacija odpira pot posegom v avtonomijo univerzitetnega prostora. Na odločitev Senata UL se bom po seznanitvi s sklepom brez dvoma pritožil. Zdi se mi pomembno, da Slovenija opravi javno razpravo o spolnem nadlegovanju, ki je nikoli ni zares opravila in jo bo, kot kaže, zdaj ob moji zgodbi. Kot k drugim, nameravam tudi k tej prispevati po svojih močeh," se je na današnjo odločitev Senata Univerze v Ljubljani odzval profesor na ljubljanski filozofski fakulteti Igor Pribac, ki bo, po neuradnih informacijah, ostal brez habilitacije za izrednega profesorja.

Študentski svet FF v mnenju napisal, da pogosto zamuja na predavanja

Spomnimo, da je oktobra lani senat ljubljanske filozofske fakultete zavrnil Pribčevo habilitacijo za izrednega profesorja. Pred tem je negativno mnenje za njegovo ponovno izvolitev v naziv izrednega profesorja na področju filozofije podal Študentski svet FF.

V obrazložitvi negativnega mnenja je Študentski svet FF med drugim zapisal, da sta bili januarja 2020 na vodstvo FF in univerze podani dve izjavi študentk o verbalnem spolnem nadlegovanju, ki naj bi se zgodilo na ustnih izpitih. Pribac naj bi ju na ustnih izpitih spraševal po njunem spolnem življenju, odnehal pa naj ne bi kljub jasno izkazani nelagodnosti z njune strani.

Filozofska fakulteta Foto: STA

V mnenju Študentskega sveta FF, ki se sklicuje na izsledke interne ankete med študenti in študentkami, so zapisali tudi, da je v anketah 22 oseb zapisalo svoje lastne izkušnje o neprimernem verbalnem nadlegovanju ali celo fizičnih dotikih, ki so bili neprimerni oziroma z njihove strani povsem nezaželeni.

Študentski svet FF je v mnenju, ki ga je objavil Pozareport, med drugim zapisal tudi, da Pribac pogosto zamuja na predavanja, predvsem pa na izpite. Med pozitivnimi stvarmi o profesorju Pribcu Študentski svet FF med drugim navaja kakovostno podajanje snovi, spodbujanje razprave, poglobljeno poznavanje obravnavanih problematik in strokovnost.

Pribac: Svojih študentk in študentov se nisem nikoli neprimerno dotikal

Pribac očitke o nadlegovanju zanika. Kot je zapisal v izjavi za Pop TV, "ostro zanika neresnične trditve in laži na svoj račun". "Navedbe, da priznavam občasne neprimerne dotike študentk, niso resnične in jih ostro zanikam. Svojih študentk in študentov se nisem nikoli neprimerno dotikal ali jih izsiljeval," je še zapisal.

Pozneje je na Twitterju objavil vso izjavo, v kateri je zapisal, da odgovorno trdi, da med uradno zabeleženimi študentskimi mnenji o njem ni nobenega, ki bi mu kaj takega sploh očital. Kot je še zapisal, bo, če bo treba, izkoristil vsa pravna sredstva, da to dokaže in ubrani svoje dobro ime.

Pribac se je na odločitev Senata FF, ki mu je zavrnil habilitacijo za izrednega profesorja, pritožil, danes bo na seji, ki se začne ob 14. uri, o njegovi pritožbi odločil Senat Univerze v Ljubljani.

Igor Pribac Novice Pribac v težavah zaradi očitkov študentk

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin