Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2015,
8.41

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Trenta Janez Janša Janez Janša stečaj dražba

Torek, 1. 9. 2015, 8.41

5 let, 4 mesece

Ocena cenilke: Zemljišče v Trenti, ki ga je Janša prodal Imosu, vredno 17 tisočakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

V dveh mesecih naj bi stekla dražba zemljišča v Trenti, ki je bilo nekoč v lasti Janeza Janše. Čeprav je Janša za zemljišče dobil 131 tisoč evrov, se bo to na dražbi prodajalo za le 17 tisočakov.

Stečajna upraviteljica Branka Remškar pripravlja teren za prodajo zemljišča v Trenti, ki je bilo pred leti v lasti predsednika SDS Janeza Janše, danes pa je v lasti propadlega Imosa. Prodaja zemljišča je v javnosti dvignila kar nekaj prahu, okrožno sodišče v Ljubljani pa je lani zaradi nepremičninskih poslov med predsednikom SDS Janezom Janšo in podjetjem Imos uvedlo sodno preiskavo zoper tri osebe, Janšo, nekdanjega direktorja Branka Kastelica in nekdanjega direktorja podjetja Eurogradnje Klemna Gantarja, v Dnevniku pišeta Primož Cirman in Vesna Vukovič.

Preiskava še vedno poteka Podjetje Eurogradnje je parcelo v Trenti od Janše kupilo leta 2005 za 131 tisoč evrov. Isto parcelo je nato leta 2007 za 146 tisoč evrov odkupil Imos, Janša pa je od Imosa kupil trisobno stanovanje v Ljubljani za 236 tisoč evrov, v Financah piše Aleš Perčič.

Preiskava poslov še vedno poteka, v njej pa ugotavljajo, ali so predstavniki Eurogradenj in Imosa preplačali zemljišče v Trenti.

Osemkrat manj od cene, ki jo je plačal Imos Dražba spornega zemljišča bi lahko bila že v dveh mesecih, upraviteljica pa ga namerava prodati po izklicni ceni 17.655 evrov. Toliko je namreč zemljišče vredno po oceni pooblaščene ocenjevalke nepremičnin Brede Zorko. To je skoraj osemkrat manj od cene, ki jo je plačal Imos, opozarjajo v Dnevniku, ki so to izpostavljali že leta 2011.

Zorkova je v svoji oceni pojasnila, da je zemljišče težko dostopno, zaradi česar je težavna tudi komunalna oskrba. Poleg tega zemljišče leži na območju Triglavskega narodnega parka, v katerem so gradbeni posegi omejeni, a je to kljub temu pogojno stavbno zemljišče.

Drug cenilec, povsem drugačno mnenje Medtem ko je na eni strani ocena Zorkove izredno nizka pa je izvedeniško mnenje sodnega izvedenca in cenilca gradbene stroke Franca Nahtigala povsem drugačno, saj ta ocenjuje, da je zemljišče vredno okoli 110 tisoč evrov.

Koliko je vredno v resnici oziroma koliko bodo zanj pripravljeni odšteti morebitni kupci, bo sicer jasno po prvi dražbi.

Ne spreglejte