Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
6.18

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Jens Stoltenberg Ukrajina pomoč Nato minister za obrambo Marjan Šarec

Četrtek, 13. 6. 2024, 6.18

1 teden

Obrambni ministri o večji vlogi zavezništva pri podpori Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Marjan Šarec | Ministri za obrambo članic zveze Nato, med njimi slovenski minister Marjan Šarec, se bodo v Bruslju sestali na zadnjem zasedanju pred vrhom voditeljev, ki bo med 9. in 11. julijem potekal v Washingtonu. | Foto Aleksander Kolednik

Ministri za obrambo članic zveze Nato, med njimi slovenski minister Marjan Šarec, se bodo v Bruslju sestali na zadnjem zasedanju pred vrhom voditeljev, ki bo med 9. in 11. julijem potekal v Washingtonu.

Foto: Aleksander Kolednik

Obrambni ministri držav zveze Nato bodo danes in v petek v okviru priprav na julijski vrh voditeljev v ZDA razpravljali predvsem o večji vlogi zavezništva pri usklajevanju podpore Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg verjame, da se jim bo uspelo dogovoriti.

Ministri za obrambo članic zveze Nato, med njimi slovenski minister Marjan Šarec, se bodo v Bruslju sestali na zadnjem zasedanju pred vrhom voditeljev, ki bo med 9. in 11. julijem potekal v Washingtonu. V ospredju obeh zasedanj bo nadaljnja podpora Ukrajini, predvsem pa večja vloga zavezništva pri tem.

Madžarski premier Viktor Orban je na sredinem srečanju s Stoltenbergom v Budimpešti zagotovil, da Madžarska ne bo blokirala načrta, v skladu s katerim bi imel Nato vodilno vlogo pri usklajevanju podpore Ukrajini.

Stoltenberg: Kijevu bi morali vsako leto zagotoviti najmanj 40 milijard evrov vojaške pomoči 

Tako generalni sekretar pričakuje, da bodo obrambni ministri potrdili načrt. Kot je povedal v sredo, bo lahko več podrobnosti podal v petek po koncu zasedanja. Med drugim preučujejo možnost, da bi pod okrilje Nata prešla tudi kontaktna skupina za podporo Ukrajini, znana pod imenom Ramstein, ki jo trenutno vodijo ZDA.

Ta se bo sicer sestala danes pred obrambnim ministerialom Nata, o nadaljnji podpori Kijevu pa bodo kasneje obrambni ministri članic zavezništva z ukrajinskim kolegom govorili tudi v okviru sveta Nato-Ukrajina.

Stoltenberg si obenem prizadeva, da bi se članice dolgoročneje zavezale podpori Ukrajini. Poziva, da bi morali vsako leto Kijevu zagotoviti najmanj 40 milijard evrov vojaške pomoči.

Obrambni ministri bodo v okviru priprav na zasedanje voditeljev govorili še o krepitvi obrambne in odvračalne drže Nata, pri čemer so po besedah Stolenberga ključne krepitev obrambnih izdatkov ter naložbe v obrambno industrijo.

Josep Borrell
Novice Obrambni ministri EU tudi o uporabi zahodnega orožja za napade Kijeva na Rusijo
Marjan Šarec
Novice Obrambni ministri Nata o nadaljnji podpori Ukrajini
Ne spreglejte