Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 10. 2014,
8.26

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ebola Barack Obama

Sobota, 18. 10. 2014, 8.26

4 leta, 11 mesecev

Obama pozval h koncu histerije zaradi ebole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški predsednik Barack Obama je danes Američane pozval, naj se ne prepustijo histeriji ali strahu zaradi smrtonosne ebole.

Pri tem je Obama poudaril, da v ZDA ni prišlo do izbruha ali epidemije ebole, temveč le do nekaj potrjenih primerov pri več kot 300 milijonih prebivalcev ter da vsako leto več tisoč Američanov umre zaradi gripe. "Gre za resno bolezen, a ne smemo se predati histeriji ali strahu, ker tako ljudje težko pridejo do natančnih informacij, ki jih potrebujejo. Mora nas voditi znanost in moramo si zapomniti osnovna dejstva," je dejal v svojem tedenskem nagovoru državljanom.

ZDA, kjer je na začetku meseca zaradi ebole umrl Liberijec, ki je okužil še dve ameriških medicinski sestri, ne doživljajo izbruha ali epidemije, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril Obama.

A ker se strah pred ebolo po ZDA povečuje, je Obama vendarle priznal, da so nadaljnji posamezni primeri še mogoči. "A vemo, kako voditi ta boj. Če sprejmemo ustrezne ukrepe in nas bo vodila znanost, se pravi dejstva in ne strah, sem prepričan, da bomo preprečili resen izbruh v ZDA," je še povedal ameriški predsednik.

Ob tem pa je opozoril, da prepoved potovanj iz zahodne Afrike, kjer je izbruhnila ebola, v ZDA ni pravilen odgovor. "Poskus, da bi celotno regijo odrezali od sveta, če bi bilo to sploh mogoče, bi verjetno še poslabšal razmere," je poudaril Obama in dodal, da se bodo ZDA še naprej na mednarodni ravni borile proti eboli.

Zaradi ebole preplah tudi na turistični križarki Laboratorijska delavka Prezbiterijanske bolnišnice v Teksasu, v kateri so zdravili Liberijca, ki je podlegel eboli, je od 12. oktobra na križarjenju po Karibih. Čeprav zdravstvena delavka ne kaže znamenj okužbe z ebolo, se ladja zdaj iz previdnostnih ukrepov vrača v Teksas.

Obstaja možnost, da je laborantka obravnavala vzorce pokojnega Thomasa Erica Duncana, ki je iz Liberije prišel okužen z ebolo in je 8. oktobra umrl v Dallasu.

Križarki podjetja Carnival Cruise so oblasti v Belizeju in Mehiki prepovedale pristati in izkrcati potnico, zaradi česar križarki ni preostalo drugega, kot pot nazaj v teksaški Galveston. Potnica se je sama osamila v svojo kabino in čaka na nedeljo, ko bo ladja priplula v Teksas.

Z Duncanovimi vzorci je morda delala nazadnje pred 19 dnevi. Preden oseba pokaže simptome ebole, torej dejansko zboli, morata od okužbe miniti najmanj dva dneva, inkubacijska doba pa lahko traja tudi do 21 dni.

Laborantka je na križarjenje odšla 12. oktobra, še preden je Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) iz Atlante zaostril pravila opazovanja in nadzora oseb, ki bi se zaradi Duncana lahko okužile z ebolo.

Takšnih in drugačnih preplahov zaradi ebole je te dni v ZDA veliko. Med njimi sta se za lažna izkazala preplaha v primeru mrtvega potnika na letalu iz Nigerije, ki je prispelo na letališče JFK v New Yorku, in ženske, ki je bruhala na parkirišču pri Pentagonu.

Predsednik Svetovne banke meni, da svet izgublja bitko z ebolo

"Svet izgublja bitko z ebolo zaradi pomanjkanja solidarnosti," je novinarjem v petek v Parizu dejal predsednik Svetovne banke, Američan Jim Yong Kim. "Določene države skrbijo le njihove meje, kar je zelo skrb vzbujajoče," je povedal Kim na novinarski konferenci na sedežu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

"Mislim, da svet še vedno ne razume, kakšna je grožnja ne le za gospodarstva zahodne Afrike, ampak za celotno svetovno gospodarstvo," je po poročanju tiskovne agencije dpa dejal Kim in obenem pohvalil dozdajšnja prizadevanja ZDA, Velike Britanije in Francije.

Svetovna banka ocenjuje, da bo epidemija ebole celotno afriško gospodarstvo stala približno 32 milijard dolarjev. ZN so do zdaj prejeli le 38 odstotkov od milijarde dolarjev, za kolikor so zaprosili za boj s krizo v zahodni Afriki.

Ebola je do zdaj po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) terjala okrog 4500 življenj, največ v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone. Vsega skupaj se je s smrtonosnim virusom okužilo nekaj več kot devet tisoč ljudi iz sedmih držav sveta.

Ne spreglejte