Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2016,
16.59

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Filozofska fakulteta Univerza v Ljubljani

Četrtek, 20. 10. 2016, 16.59

5 let, 3 mesece

Ob robu študentskih volitev tudi očitki o spolnem nadlegovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Filozofska fakulteta Ljubljana | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Po navedbah Združene liste študentskih društev (ZLŠD) naj bi med študentskimi volitvami na ljubljanski filozofski fakulteti podporniki skupine Filoface spolno nadlegovali članice ZLŠD. Zato so v sredo poklicali tudi policijo, do fizičnega obračunavanja pa naj ne bi prišlo. V Filofacah vpletenost v nadlegovanje zanikajo.

Ljubljanski študentje so v torek in sredo na fakultetah v študentski zbor izbirali svoje predstavnike, ki bodo zastopali njihove interese v ŠOU v Ljubljani. V Študentsko organizacijo filozofske fakultete sta letos kandidirali dve ekipi, in sicer Filoface in ZLŠD.



"Vse skupaj je šlo tako daleč, da se na svoji fakulteti nisem počutila več varno"

Kot so pojasnili predstavniki ZLŠD in zaposleni na današnji novinarski konferenci, je bilo v času študentskih volitev na filozofski fakulteti vsaj pet predstavnic ZLŠD žrtev spolnega nadlegovanja podpornikov njihovih protikandidatov Filofac, ki so tako poskušali vplivati na izid volitev. Dogajanje so članice ZLŠD prijavile inšpektorjem volilne komisije ŠOU. "Vse skupaj je šlo tako daleč, da se na svoji fakulteti nisem počutila več varno," je dejala študentka filozofske fakultete in kandidatka na listi ZLŠD Lana Sattler.

Policisti izdali plačilni nalog zaradi kršenja javnega reda in miru

Ker so pri inšpektorju volilne komisije "naleteli na gluha ušesa", so se člani ZLŠD obrnili na varnostnika, profesorje in policijo. Po podatkih volilne komisije ŠOU pa prijava omenjene kršitve ni bila podana volilnim inšpektorjem. V sporočilu za javnost so na ŠOU v Ljubljani izpostavili, da vse do danes niso prejeli informacij v zvezi s tovrstnimi obtožbami.

Enemu izmed fantov, teh naj bi bilo po navedbah članic ZLŠD v času volitev približno deset, so policisti v sredo dopoldne izdali plačilni nalog zaradi kršenja javnega reda in miru. "Stalno nas je zasledoval, nas zasipal z vprašanji in se nas s telesom nesramno dotikal," je izkušnjo opisala članica ZLŠD Sara Urgin.

Iz rok mu je izbil telefon, s katerim ga je želel fotografirati

Še pred posredovanjem policistov je fanta, ki po podatkih policije ni študent filozofske fakultete, poskušal ustaviti asistent na filozofski fakulteti Tibor Rutar, ki je danes tudi zavrnil informacije, ki so včeraj zaokrožile v medijih, da naj bi na fakulteti prišlo do pretepa ali celo davljenja. Kot je dejal, mu je fant zbil iz rok telefon, s katerim ga je želel fotografirati, Rutar pa se je v samoobrambi dotaknil njegovega ramena.

"Spolno nadlegovanje z namenom utišati in prestrašiti"

Profesorica Milica Antić Gaber, ki na filozofski fakulteti predava tudi o študijah spolov, je obsodila nasilje do članic ZLŠD v času študentskih volitev. Na podlagi informacij študentk je prepričana, da je šlo za "spolno nadlegovanje z namenom utišati, prestrašiti in onemogočiti njihovo delovanje v volilni kampanji." Po njenih besedah vdiranje v zasebni prostor s spolnim nadlegovanjem in seksističnimi opazkami v političnem polju ni dovoljeno.

"V ekipi Filofac smo razočarani nad blatenjem našega dobrega imena"

Klemen Petek iz Filofac je za Radio Slovenija ostro zavrnil vse očitke v zvezi s spolnim nadlegovanjem. Zatrdil je, da nihče od predstavnikov Filofac ni bil v to vpleten. Filoface sicer ne morejo niti potrditi, niti zanikati, ali je za spolno nadlegovanje kriv kdo izmed njihovih podpornikov.

Očitke so zavrnili tudi v sredo na družbenem omrežju Facebook: "V ekipi Filofac smo razočarani nad blatenjem našega dobrega imena in nad širjenjem neresnic o študentih filozofske fakultete." Kot so zapisali, je spolno nadlegovanje in fizično obračunavanje absolutno nesprejemljivo.

ZLŠD je sicer na študentskih volitvah zmagala. Dobila je vsaj 500 glasov več od Filofac.

Ne spreglejte