Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 4. 2018,
14.58

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

strup rečni galeb zastrupitev Ptuj

Sreda, 11. 4. 2018, 14.58

6 let

Ob Ptujskem jezeru še vedno strup, ki mori ptice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Ptuj ptujsko jezero mrtve ptice | Foto STA

Foto: STA

Predstavniki Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so ob terenskem ogledu okoli Ptujskega jezera našli 20 novih poginulih rečnih galebov, kar kaže na to, da se pogini nadaljujejo in da je neidentificirani strup še vedno v okolju. V društvu so odgovorne pozvali, naj pospešijo preiskavo možnih virov zastrupitev.

Kot so pojasnili, sta njihova sodelavca v torek opravila terenski ogled in obiskala tudi največji otok, na katerem je bil do minulega tedna največji del kolonije rečnih galebov, ki gnezdijo na Ptujskem jezeru.

Večina trupel ptic je bila povsem svežih in nedotaknjenih, večina poginulih galebov pa je imela izcedek iz kloake in onesnaženo repno perje, kar po njihovem kaže na to, da gre za strup, ki je škodljivo deloval na prebavila.

Ker sta bili dve trupli že močno načeti, v društvu predvidevajo, da so se z njimi prehranjevale ptice ujede, zaradi česar se bojijo posledičnih novih poginov. Že v soboto je namreč njihov sodelavec na polju blizu jezera opazil pet mrtvih ujed.

Živali in ljudje še naprej izpostavljeni grožnji

Na DOPPS zato pristojne službe pozivajo, da maksimalno pospešijo preiskavo o možnih virih zastrupitev, saj dokler ni jasno, kaj pogine povzroča in kje je vir zastrupitve, sanacije ni mogoče začeti. To pa po njihovem pomeni, da so lahko prostoživeče živali in morda celo ljudje še naprej izpostavljeni grožnji.


Na Ptujskem jezeru poginilo 150 rečnih galebov


Nacionalni veterinarski inštitut, ki deluje pod okriljem ljubljanske veterinarske fakultete, ob pregledu trupel in organov poginulih ptic doslej še ni uspel ugotoviti vzroka pogina. Kot so ob tem v ponedeljek sporočili iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, bodo opravili nadaljnje preiskave, hkrati pa zagotovili, da ne gre za ptičjo gripo. Danes so dodali še, da so bili vsi preiskani vzorci negativni na prisotnost paramiksovirusa 1 in virusa Zahodnega Nila.

Bakteriološke, histološke in kemijske preiskave so medtem še naprej v teku. Končne rezultate na upravi pričakujejo v roku petih do 12 dni.

Židan: Počakajmo, da vidimo, kaj pokažejo rezultati

Minister za kmetijstvo Dejan Židan je sicer na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi dosežkov iztekajočega se mandata posvaril pred prehitrim sklepanjem o razlogih za pogin. "Počakajmo, da vidimo, kaj pokažejo rezultati," je pozval. Ob tem se je zavzel, da laboratorij čim prej pripravi končne ugotovitve, uprava za varno hrano pa bo nato ukrepala v skladu s pristojnostmi.

Ob tem je Židan izrazil prepričanje, da bo kmalu - še v mandatu vlade, ki opravlja tekoče posle - sprejet nadgrajeni nacionalni akcijski program, ki bo dodatno omejil uporabo fitofarmacevtskih sredstev.

Dejan Židan | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Tudi direktor uprave za varno hrano Janez Posedi je poudaril, da se "v okviru dogodkov zadnjih dni" postavlja vprašanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev v prostoru. V evropskem prostoru poteka preoblikovanje sistemov registracije teh sredstev, Slovenija pa pri tem zasleduje interes ptičjih populacij, je zagotovil.

Rečni galebi so v Sloveniji ogrožena vrsta, saj gnezdijo samo na Ptujskem jezeru in nikjer drugje. Lani je na otokih na Ptujskem jezeru gnezdilo 853 parov rečnih galebov.

Ne spreglejte