Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2011,
15.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

plebiscit obletnica

Petek, 23. 12. 2011, 15.11

8 let

Ob obletnici plebiscita in ustave pozivi k skrbnemu in odgovornemu ravnanju politikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob obletnici plebiscita in ustave se vrstijo čestitke strank in organizacij.

Zbor za republiko, SDS in NSi v svojih prazničnih poslanicah izpostavljajo, da so pred Slovenijo veliki izzivi, zato je ponovno potrebna enotnost celotne slovenske družbe, kot pred 21 leti. Politike pozivajo k odgovornem ravnanju do ljudstva, ki jih je izvolilo.

"Demokracija in blaginja se nahajata pred veliki izzivi" Živimo v izjemno turbulentnih časih, ki bodo zapisani v zgodovinske učbenike. Pred velikimi izzivi se nahajata dva temeljna kamna sodobne Evrope: demokracija in blaginja. Slovenija je pred izzivi časa, je ob obletnici plebiscita v poslanici zapisal Zbor za republiko.

Prepričani so, da so pred Slovenijo prav posebni izzivi, ki jih še krepijo posledice nedokončane tranzicije. Posebej zaskrbljujoče pa je, da mednarodne primerjave kažejo, da Slovenija s svojo kratko demokratično tradicijo sodi v skupino držav s pomanjkljivo demokracijo.

"V Sloveniji se bodo pojavljale različne skušnjave" "V bližnji prihodnosti se bodo v Sloveniji pojavljale različne skušnjave, tudi po tem, da bi z željo po iskanju navidezno učinkovitih bližnjic slabili vezi z evropsko idejo," poudarjajo. Zato pozivajo politike, naj se zavedajo, da so oblast dobili, ker jih je za to pooblastilo ljudstvo za omejen čas. Zato se morajo do te oblasti vesti kot odgovorni skrbniki in ne kot lastniki, so še zapisali.

"Državljani smo tisti, ki uresničujemo ureditev v praksi" Odbor za pravosodje v Strokovnem svetu SDS je ob 20-letnici ustave med drugim zapisal, da je temeljna ustavna ureditev tista, ki je povezana z vrednotami, kot so človekovo dostojanstvo, osebnostne pravice, varnost, svoboda in enakost.

"To je lahko le temelj, zavedati pa se moramo, da smo državljani tisti, ki takšno ureditev tudi v praksi dnevno uresničujemo. Od vseh nas je torej odvisno, v kakšni družbi želimo živeti in ustvarjati," so navedli.

NSi: Plebiscit nas je povezal kot narod V NSi pa so ob 21. obletnici plebiscita v sporočilu za javnost zapisali, da "nas je plebiscitarna odločitev za samostojno Slovenijo pred 21 leti znova povezala kot narod, ki ima skupen cilj za lepšo prihodnost". Prav enotnost slovenskega naroda je bila odločujoča, da smo se osamosvojili, sprejeli demokratično ureditev in zaživeli kot narod, ki ima svojo državo, so navedli.

Poudarjajo, da je danes, ko se Slovenija sooča z velikimi političnimi in gospodarskimi težavami, ponovno potrebna prav enotnost celotne slovenske družbe.

Ne spreglejte