Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 1. 2016,
18.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miro Cerar Tihomir Orešković begunci migranti Slovenija Hrvaška

Petek, 29. 1. 2016, 18.02

7 let, 12 mesecev

O čem sta se pogovarjala Cerar in novi hrvaški premier?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Ljubljani sta se prvič srečala slovenski premier Miro Cerar in njegov hrvaški kolega Tihomir Orešković. Novi hrvaški premier je podprl Cerarja in njegovo pobudo o zaustavitvi migrantskega toka.

Gre za prvo srečanje med predsednikoma vlad Slovenije in Hrvaške, odkar je bil pretekli petek za novega hrvaškega premierja imenovan Tihomir Orešković. Hrvaški predsednik vlade si je namreč za prvi obisk v tujini izbral Slovenijo.

Bi lahko bili odnosi med Slovenijo in Hrvaško še boljši? Predsednika vlad sta na pogovorih izpostavila pomen dobrega sodelovanja med sosednjima državama. Govorila sta o priložnostih za nadaljnjo izboljšanje dvostranskih odnosov na številnih področjih in se dotaknila možnosti krepitve že tako dobro razvitega gospodarskega sodelovanja med državama, so sporočili iz kabineta slovenskega predsednika vlade.

Orešković podpira Cerarja Ob vse večjem zaostrovanju migrantske krize v Evropi sta se premierja strinjala, da je potrebno boljše sodelovanje med državami. Izrazila sta skrb, da bi lahko v odsotnosti učinkovitega evropskega odziva na krizo in glede na zadnje spremembe migracijskih politik v nekaterih ciljnih državah prišlo do povečanih dvostranskih napetosti in posledično destabilizacije Zahodnega Balkana. Hrvaški predsednik vlade je tudi podprl Cerarjevo pobudo – to jo Cerar prejšnji teden poslal evropskim kolegom – za pomoč Grčiji in Makedoniji pri zaustavitvi nezakonitih migracij za balkanski poti.

Predsednika vlad bosta sodelovala Kot so še sporočili iz Cerarjevega kabineta, sta se predsednika vlad dogovorila za tesno sodelovanje pri uresničevanju omenjene pobude tako v operativnem smislu kot v luči prihajajočega februarskega zasedanja Evropskega sveta.

Ne spreglejte