Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2019,
13.27

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Vlasta Nussdorfer Varuh človekovih pravic Borut Pahor

Petek, 22. 2. 2019, 13.27

5 let, 1 mesec

Nussdorferjeva poročilo varuha za lani predala predsedniku Pahorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
varuh človekovih pravic | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Varuhinja Vlasta Nussdorfer je dopoldne poročilo varuha za lani danes predala predsedniku republike Borutu Pahorju, opoldne pa svojemu nasledniku Petru Svetini tudi posle. Kot je ocenil Pahor, je varuhinja svoje delo opravljala vestno, s posluhom za človeka in njegovo dostojanstvo. Svetina pa je napovedal, da bo njegovo vodilo pravičnost za vse.

Ob predaji poslov je Nussdorferjeva Svetini, ki delo varuha nastopi v nedeljo, predala poročila, ki so bila izdana v teh dneh, in sicer dve poročili o delu za leto 2018, pregled šestletnega obdobja ter pravne podlage za delo varuha. Kot je dejala varuhinja, je ena izmed zmag, doseženih v iztekajočem se mandatu, poleg prenove spletne strani tudi center za človekove pravice, ki je namenjen izobraževanju in promociji človekovih pravic. Tega je ob predaji pokazala tudi svojemu nasledniku, pod katerim bo center predvidoma dobil tudi kadre in začel delovati.

Svetina bo opozarjal na vsakodnevne kršitve človekovih pravic

Svetina se je svoji predhodnici zahvalil za opravljeno delo. "Zavedam se, da stopam na pot, ki ste jo zelo zaznamovali, ampak gremo z novo energijo naprej," je ob predaji poslov predhodnici dejal Svetina, ki je napovedal, da bo ostal zvest sebi. Šestletni mandat je označil kot zahtevnega. Med prioritetami svojega dela je izpostavil, da morajo biti najprej upoštevane vse pobude, ki jih je varuh človekovih pravic že podal. Dejal je, da bo opozarjal na vsakodnevne kršitve človekovih pravic, ranljivih ciljnih skupin in vseh prebivalcev in prebivalk.

"Pravičnost za vse prebivalke in prebivalce ni floskula"

Novi varuh človekovih pravic je bil navzoč tudi pri predaji letnega poročila varuha pri predsedniku republike, kjer je prav tako poudaril pomen spoštovanja človekovih pravic za vse. "Pravičnost za vse prebivalke in prebivalce ni floskula, ampak temeljno vodilo, ki mu bom sledil pri svojem delu na mestu varuha," je napovedal. "Ogledalo družbe je spoštovanje človekovih pravic in v vlogi varuha bom vsak dan to ogledalo," je dodal. Zagotovil je, da bo brezkompromisno opozarjal na kršitve in odločno predlagal rešitve.

Visoka podpora v DZ pri izvolitvi na mesto varuha bo po njegovi oceni dobra popotnica za uveljavljanje pobud, ki jih varuh posreduje nosilcem izvršilne in zakonodajne oblasti. Ocenjuje jo kot strinjanje vseh političnih strank z njegovimi stališči in vrednotami, kar je dober temelj za nadaljnje delo. Pri razmisleku o prednostnih nalogah svojega delovanja pa ugotavlja, da so vsa področja delovanja varuha tako pomembna, da je njihovo razvrščanje po teži neodgovorno. Gre za teme, na katere je treba nenehno opozarjati, je prepričan. Med njimi so tudi razmere v pravosodju, zato bo že prihodnji teden obiskal ustavno sodišče, s katerim želi konstruktivno sodelovati.

varuh človekovih pravic | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Predsednik Pahor je ob prejemu poročila dejal, da je Nussdorferjeva, ki se ji šestletni mandat izteče v soboto, svoje delo opravljala vestno, s posluhom za človeka in njegovo dostojanstvo. Številni iz ranljivih družbenih skupin, med njimi otroci, invalidi in Romi, so povedali, da jim je dala upanje za prihodnost, je dejal.

"Kot družba lahko živimo skupaj le, če se upoštevamo"

"Ljudje smo si različni, različno mislimo in vidimo svet okoli sebe in ga želimo tudi različno oblikovati. Kot družba lahko živimo skupaj le, če se upoštevamo," je opozoril. To je po njegovi oceni pomembno še zlasti v okoliščinah, ko se zdi, da se celoten svet z večjo nepredvidljivostjo sprašuje glede svoje prihodnosti. "Naša družba bo toliko lažje odgovarjala na izzive prihodnosti, kolikor več bo zavedanja, kako usodno smo odvisni drug od drugega," je spomnil.

Krivda za neupoštevanje varuhovih priporočil je pri tistih, ki jih ne uresničijo, je poudarila Nussdorferjeva, ki je predsedniku Pahorju izročila tudi poročilo varuha za celoten zadnji mandat in poročilo Državnega preventivnega mehanizma pri varuhu za lani. "Danes je za varuha lep dan," je dejala dozdajšnja varuhinja, ki je danes ob 12. uri posle že predala svojemu nasledniku Petru Svetini.

Novi varuh: Ogledalo družbe je spoštovanje človekovih pravic

Svetina, ki je bil navzoč pri predaji letnega poročila pri predsedniku, je poudaril pomen spoštovanja človekovih pravic za vse. "Pravičnost za vse prebivalke in prebivalce ni floskula, ampak temeljno vodilo, ki mu bom sledil pri svojem delu na mestu varuha," je napovedal. "Ogledalo družbe je spoštovanje človekovih pravic in v vlogi varuha bom vsak dan to ogledalo," je dodal. Zagotovil je, da bo brezkompromisno opozarjal na kršitve in odločno predlagal rešitve.

varuh človekovih pravic | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Visoka podpora v DZ pri izvolitvi na mesto varuha bo po njegovi oceni dobra popotnica za uveljavljanje pobud, ki jih varuh posreduje nosilcem izvršilne in zakonodajne oblasti. Ocenjuje jo kot strinjanje vseh političnih strank z njegovimi stališči in vrednotami, kar je dober temelj za nadaljnje delo.

Pri razmisleku o prednostnih nalogah svojega delovanja pa ugotavlja, da so vsa področja delovanja varuha tako pomembna, da je njihovo razvrščanje po teži neodgovorno. Gre za teme, na katere je treba nenehno opozarjati, je prepričan. Med njimi so tudi razmere v pravosodju, zato bo že prihodnji teden obiskal ustavno sodišče, s katerim želi konstruktivno sodelovati.

Ne spreglejte