Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
12.29

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NSi Ljudmila Novak vlada v senci

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 12.29

5 let, 7 mesecev

NSi z vlado v senci napoveduje konstruktivno kritiko vlade (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
NSi je ustanovila svoj strokovni svet ali t. i. vlado v senci, katere namen je spremljanje delovanja vladne koalicije, konstruktivna kritika in priprava predlogov.

Za ustanovitev vlade v senci so se odločili tudi zaradi želje, da se dobro pripravijo na naslednje parlamentarne volitve, je ob predstavitvi poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak. Pri tem Novakova, ki bo tudi vodila strokovni svet, ocenjuje, da bi lahko prišlo do volitev kmalu, tudi zaradi nekaterih izjav koalicijskih partnerjev.

NSi krepi svojo samostojnost na desnem političnem polu Nova Slovenija z vlado v senci krepi svojo samostojnost na desnem političnem polu in svojo prepričljivost pri pridobivanju novih volivcev, je dejala Novakova in znova zanikala, da bi bila NSi kadarkoli v senci SDS, nasprotno, po njenih besedah želi stranka postati nova alternativa na desnici.

Člani novoustanovljenega strokovnega sveta, ki bodo tudi vodili odbore za posamezna področja, so gospodarstvenik Matej Kovač (finance in gospodarstvo), vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin (notranje zadeve in javna uprava), podpredsednik NSi in nekdanji minister za obrambo Aleš Hojs (obramba), poslanec Jožef Horvat (zunanje zadeve in zadeve EU), poslanka Iva Dimic (kmetijstvo in okolje) in direktor slovenjegraške bolnišnice Janez Lavre (zdravje).

Na seznamu članov strankine vlade v senci so tudi pravnik in sociolog Cveto Uršič (delo, družina in socialne zadeve), nekdanji poslanec Franc Capuder (infrastruktura in prostor), nekdanja državna sekretarka na šolskem ministrstvu Alenka Šverc (izobraževanje in šport), Irena Vadnjal (kultura), ki je bila v času ministrovanja Novakove vodja njenega kabineta, nekdanja ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar (pravosodje) in nekdanji generalni konzul v Celovcu Matjaž Longar (Slovenci v zamejstvu in po svetu).

"Močna ekipa izkušenih posameznikov, uravnotežena tudi glede spola" Poleg Novakove kot predsednice je tako v svetu še 12 vodij odborov. Mesto generalnega sekretarja vlade v senci je NSi zaupala nekdanjemu državnemu sekretarju na obrambnem ministrstvu Petru Stavanji. Po besedah Novakove je strokovni svet "močna ekipa izkušenih posameznikov, ki je uravnotežena tudi glede spola". Prva naloga sveta bo ocena dosedanjega dela vlade Alenke Bratušek.

Novakova je poudarila, da je namen vlade v senci tudi ta, da se stranka hitro in strokovno odziva na aktualno dogajanje v državi. Programska izhodišča pri njenem delu bodo družinska politika in spodbujanje gospodarskega razvoja. Glede slednjega je Novakova opozorila na problem administrativnih ovir, ki onemogočajo ustanavljanje novih delovnih mest.

Vsak vodja strokovnega odbora bo imel ožjo ekipo sodelavcev, ki mu bo pomagala pri delu. Kot je še opozorila Novakova, bodo vsi člani vlade v senci delo opravljali prostovoljno, brez plačila.

Ne spreglejte