SiolNET. Novice Slovenija
6,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tonin: Nespretni poskusi rušenja vlade niso prav nič kul #video

6,19

termometer

NSi je z nagovori in razpravami o aktualnih razmerah opravila prvi del digitalnega kongresa. Z razglasitvijo izidov volitev, na katerih je edini kandidat za predsednika Matej Tonin, ga bodo sklenili v četrtek. Tonin je danes napovedal povezovalno držo stranke tudi v prihodnje, obenem pa je opozicijo povabil k sodelovanju v obdobju zdravstvene krize.

Predsednik NSi Matej Tonin je v nagovoru na volilnem kongresu, ki je zaradi epidemioloških razmer digitalen, članstvu zagotovil, da bo v politiki tudi v prihodnje iskal priložnosti za sodelovanje, ne za delitve. Opozicijo je v obdobju največjih izzivov v času samostojne Slovenije pozval k sodelovanju, ne pa k nespretnim poskusom rušenja vlade, saj se mu ti ne zdijo "prav nič kul", poroča STA.

Za premierja Janeza Janšo pa je Tonin dejal, da zagotovo ve, da vsak koalicijski lok enkrat poči, če ga preveč napenjaš. Za državo bi bila po mnenju prvaka NSi škoda, če bi se v kritičnih časih vladna koalicija razletela zaradi neposrečenega tvita ali pisma.

Po njegovih besedah je sicer predvsem pomembno, da bi zdravstveni sistem zmogel breme krize. "Trenutno je izjemno pomembno, da združimo svoje moči in zagotovimo dovolj postelj in predvsem dovolj zdravstvenega kadra," je povedal. Po epidemiji pa bo treba opraviti resen premislek o tem, kakšen zdravstveni sistem si želimo. Kot je prepričan predsednik NSi, potrebujemo dostopno zdravstvo. "Potrebujemo sistem, v katerem vsakdo, reven ali bogat, pride do zdravnika takoj, ko ga potrebuje," je poudaril.

Minister za delo Janez Cigler Kralj Minister za delo Janez Cigler Kralj Foto: STA

Tonin opomnil tudi na varnostno krizo

V nagovoru se je Tonin, sicer obrambni minister, dotaknil tudi varnostne krize. Poudaril je, da je Slovenska vojska zagotovilo varnosti, in znova izrazil zadovoljstvo nad potrjenim zakonom o okrepljenem financiranju vojaških naložb.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damjan Jaklin je v predstavitvi dela ministrstva dodal, da dilema ni v tem, ali sredstva nameniti vojski ali zdravstvu, saj je varnost ključna za delovanje vseh družbenih podsistemov. Oprema za vojake ni luksuz, ampak nuja, je poudaril.

Vrtovec: Še nikoli se ni toliko gradilo in obnavljalo kot zdaj

Da stranka v aktualni vladi lahko uresničuje svoj program, je menil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Med prioritetami ministrstva, ki ga vodi, je navedel ohranitev delovnih mest in odziven trg dela, skrb za starejše in pregleden sistem socialnih pomoči in družinskih transferjev.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je pri svojem delu na ministrstvu poudaril to, da mora biti tako kot druge stvari tudi infrastruktura po meri ljudi, in omenil, da se še nikoli ni gradilo toliko kot zdaj. Pojasnil je, da so manj prometa zaradi koronavirusa izkoristili za celovito obnovo cestišč, začeli so gradnjo tretje razvojne osi, pripravljajo obnovo železnic.

Delegate je nagovorila tudi Ljudmila Novak. Delegate je nagovorila tudi Ljudmila Novak. Foto: Bor Slana

Delegate nagovorila tudi Novakova in Horvat

Za zasloni zbrane delegate, ki jih je bilo po podatkih z uvoda kongresa 381 oziroma 78,4 odstotka, sta nagovorila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Novakova je navedla nekatere ukrepe Bruslja v luči boja proti epidemiji in se zavzela za spoštovanje predpisanih ukrepov, ne glede na podporo vladi. Horvat pa se je med drugim zavzel tudi za dvig politične kulture v slovenskem parlamentu.

Kongres so prenašali na spletni strani stranke in različnih družbenih omrežjih iz snemalnih studiev, kjer so bili zbrani člani delovnega predsedstva in vodstva stranke. Delegati pa so bili povezani po videokonferenčnem sistemu, tako so se v razpravo vključevali na daljavo.

Na daljavo so zbrane pozdravili tudi gostje, med njimi predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Donald Tusk, ki je opozoril na močan vpliv epidemije na gospodarstvo, geopolitično ravnovesje in vidike našega vsakdanjega življenja, ter vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber, ki je poudaril pomen hitrega sprejetja odločitve o finančni pomoči članicam EU.

V primerjavi s prejšnjimi leti je tokrat kongres stranke potekal na daljavo, izide glasovanja pa bodo razglasili v četrtek. V primerjavi s prejšnjimi leti je tokrat kongres stranke potekal na daljavo, izide glasovanja pa bodo razglasili v četrtek. Foto: STA

Poudarili pomen solidarnosti in skrbi za skupnost

NSi je k sodelovanju na današnjem kongresu povabila več strokovnjakov z različnih področij, ki so izmenjali mnenja v treh različnih pogovorih. V pogovoru o koronski krizi kot izzivu za prenovo zdravstvenega sistema so sogovorniki navedli sodobno tehnologijo, v katero v tem letu nekatere države vlagajo veliko sredstev in ki omogoča tudi hiter razvoj cepiva proti novemu koronavirusu. Zavzeli so se za digitalizacijo, ki med drugim omogoča zbiranje podatkov v kakovostni obliki.

Sodelujoči v razpravi o gospodarstvu so se strinjali, da so aktualne razmere nezavidljive, saj se številni borijo za preživetje. Gospodarstveniki so se ob ukrepih zoper dolžniško krizo zavzeli tudi za debirokratizacijo.

V pogovoru o svetu po epidemiji bolezni covid-19 pa so spregovorili o tem, kako ta preizkuša naše vrednote in spreminja način življenja. Med drugim so opozorili na pomen solidarnosti in skrbi za skupnost, česar po njihovem mnenju pri nas in v EU primanjkuje.

Izide glasovanja bodo razglasili v četrtek

Po končanem sedemurnem programu, na katerem so predstavili tudi kandidate za funkcije v stranki, so volilni kongres NSi prekinili in ga bodo v digitalni obliki nadaljevali v četrtek ob 17. uri z razglasitvijo izidov volitev in nagovorom predsednika stranke. Letošnje volitve namreč potekajo po pošti. Delegati so glasovnice že prejeli in jih morajo oddati do vključno ponedeljka. Poleg predsednika stranke volijo tudi šest članov izvršilnega odbora ter po pet članov nadzornega odbora in razsodišča.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin