Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 3. 2014,
19.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matej Tonin Franc Bogovič evropske volitve volitve Evropski parlament

Torek, 4. 3. 2014, 19.55

8 let

NSi in SLS v primeru skupne liste verjameta v zmago na evropskih volitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je glede pričakovanj na prihajajočih volitvah v Evropski parlament jasen.

"Računamo na zmago. To je edini cilj, ki smo si ga zadali in zaradi katerega razmišljamo o skupni listi s SLS," je dejal v Studiu ob 17h na Radiu Slovenija. Da bi s skupnim nastopom lahko zmagali, verjame tudi prvak SLS Franc Bogovič. Tonin: Raziskave javnega mnenja naši želji pritrjujejo Matej Tonin je ob tem dejal, da raziskave javnega mnenja njihovi želji pritrjujejo. "Torej, če se bomo odločili za skupno listo, mislim, da je velika verjetnost, da bomo zmagali in bi se moralo zgoditi kaj res nenavadnega, da ne bi," je dejal.

Kot sta potrdila v pogovoru, pogovori o morebitnem skupnem nastopu na volitvah še tečejo, jasno pa je že, da bi bil v tem primeru nosilec skupne kandidatne liste aktualni evroposlanec Lojze Peterle, sicer pa bi imeli stranki vsaka po štiri kandidate. Tako bi po besedah Tonina volivcem omogočili dovolj veliko izbiro.

Bogovič: Čas izključevanj in prerekanj je za nami Bogovič je ob tem poudaril, da "je čas izključevanj in prerekanj za nami in smo dolžni v posameznih projektih strnit vrste". Na tem primeru tako želijo pokazati, da lahko sodelujejo in s sinergijami pridobijo ljudi, ki jim je dovolj prerekanja in ki podpirajo zmerno politiko.

"Prepričan sem, da sta politiki SLS in NSi politiki, ki dajeta upanje, in da je to tudi začetek sodelovanja, ki se bo ohranilo," je ob tem še dejal Bogovič in pripomnil, da se je pripravljen z NSi že danes pogovarjati tudi o predvolilni koaliciji pred naslednjimi državnozborskimi volitvami in da bi lahko oblikovali nek skupen koalicijski program.

"Nič ne pomaga, če je ena stranka vedno prva, če pa je vedno v opoziciji" Tudi Tonin je ocenil, da sta NSi in SLS naravni zaveznici s podobnima programoma in ideologijo. Ob tem je izpostavil, da je proporcionalni sistem naravnan tako, da so stranke dolžne sodelovati in da morajo pomladne stranke pomagati druga drugi doseči čim boljši rezultat na volitvah, če želijo enkrat sestaviti pomladno vlado. "Nič ne pomaga, če je ena stranka vedno prva, če pa je vedno v opoziciji. Zato bomo morali poiskati načine, kako s skupnimi močmi priti do vlade. Pri tem nam ne bo pomagalo sesuvanje prijateljskih strank," je dejal.

Tudi Bogovič je izpostavil, da je danes politika na slabem glasu tudi zaradi slabih političnih manir. "Če želimo Slovencem bolje, se moramo znati pošteno obnašati tudi v političnem prostoru," je dejal. Ob tem pa je prepričan, da bo samo na takšen način možno preživeti v politiki, oziroma da bodo tisti, ki tega ne bodo spoštovali, "odleteli s političnega parketa".

Ne spreglejte