Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2023,
10.50

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

16

Natisni članek

Portorož Gašpar Gašpar Mišič Miodrag Kostić

Petek, 24. 2. 2023, 10.50

1 leto, 1 mesec

NPU preiskala Kostićevo naročilo: Gašpar Mišič ovaden zaradi zlorabe položaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

16

Portorož plaža | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je končal preiskavo okoliščin oddaje dela portoroške plaže v najem. Kriminalisti so kazensko ovadili direktorja podjetja Okolje Piran Gašparja Gašparja Mišiča. Ta naj bi zlorabil položaj za pridobitev premoženjske koristi za podjetje Hotel Palace, ki je posredno v lasti Miodraga Kostića, poroča Delo. Odzval se je Gašpar Mišič, ki je dejal, da je vesel, da bo lahko dokazal svojo nedolžnost.

Javno podjetje Okolje Piran je leta 2019 družbama Hotel Palace in MK Group za 20 let oddalo v najem 2.165 kvadratnih metrov plaže v središču Portoroža. Najnižja letna najemnina je bila določena v višini okoli 18.400 evrov brez DDV, pogodba pa vsebuje možnost podaljšanja za deset let.

Piranska občinska svetnika Davorin Petaros in Nevenka Kačič sta policiji naznanila sum kaznivega dejanja oškodovanja javnega podjetja. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je začel postopek in leta 2020 opravil hišne preiskave, med katerimi je bil začasno pridržan direktor Okolja Gašpar Gašpar Mišič.

NPU je zadevo raziskal in koprsko okrožno sodišče je dobilo zahtevo za sodno preiskavo. Na sodišču so zaslišali vse tri osumljene − Gašparja Mišiča, cenilca Salka Pivaća in direktorico družbe Hotel Palace Jeleno Baronik.

"Dokumenti se berejo takole: srbski milijonar Miodrag Kostić zahteval, direktor piranskega komunalnega podjetja Gašpar Gašpar Mišič pa izpolnil," povzema omenjeni časopis in dodaja, da je bilo samo v zadnjih dveh letih Okolje Piran oškodovano za 176 tisoč evrov, v 30 letih pa bi škoda presegla 1,7 milijona evrov.

"Zadovoljen sem, da se po treh letih in pol preiskovalni postopek nadaljuje, da lahko dokažem svojo nedolžnost. Navedbe, da sem kogarkoli seznanjal z okoliščinami podjetja, ne držijo, saj Kostića sploh nisem poznal. Hotel Palace, d. o. o., je bil pobudnik za najem plaže že od leta 2016, kjer smo prepoznali poslovno priložnost. Navedbe o tem, da smo oškodovali podjetje Okolje Piran, ne držijo, v dveh letih smo dosegli več kot pol milijona evrov dobička na plaži, ki je v preteklih desetih letih ustvarjala 2.900.000 evrov izgube," se je za OBALAplus odzval Gašpar Mišič.  

"Prav tako ne drži, da bi zahteval popravke izračunov od svojih podrejenih. Navedbe niso podkrepljene niti s pričami niti z materialnimi dokazi, dokazni postopek bo stekel in vsak bo imel priložnost, da pove kaj o tem. Veselim se, da se postopek nadaljuje in da resnica pride čim prej na dan," je v zvezi z obtožbami še dejal Gašpar Mišič.

Gašpar Gašpar Mišič zlorabil svoj položaj v korist Kostića

Gašpar Gašpar Mišič naj bi predstavnike Kostićevega podjetja seznanjal z okoliščinami razpisa in se prilagajal njihovim zahtevam. Od enega svojih podrejenih naj bi na primer zahteval popravke izračunov, po katerih bi morala najemnina znašati najmanj 62.500 evrov na leto. To naj ne bi bilo skladno s Kostićevo zahtevo, da mora najemnina znašati največ 20 tisoč evrov. Po ugotovitvah NPU naj bi direktor komunalnega podjetja zlorabil svoj položaj z namenom, da družba iz Kostićevega imperija pridobi veliko premoženjsko korist. 

Zastopnica družbe Hotel Palace Baronikova se je večkrat osebno sestala s Kostićem, in kot so kriminalisti razbrali iz njenih zabeležk, sta se dogovarjala tudi o najemu plaže.

Pivać naj bi upošteval željo za hitro in brez običajnih postopkov naročanja pridobljeno cenitev, ta pa naj bi bila izdelana na naročeno nepošteno vrednost. Kot še piše omenjeni medij, je NPU nedvoumno ugotovil, da je bil cilj te cenitve zagotoviti čim nižje najemnine.

Gašpar Gašpar Mišič
Novice Gašpar Mišič novi direktor Okolja Piran
Gašpar Gašpar Mišič
Novice Gašpar Gašpar Mišič brez slabih 760 tisočakov odpravnine
Novice Mišičev kandidat za svetnika divjal po Obali in ogrožal druge udeležence v prometu #video
Ne spreglejte