SiolNET. Novice Slovenija
0,94

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novomeški policisti prijeli 106 tujcev in dva organizatorja nezakonitih prevozov

0,94

termometer

Slovenska meja
Foto: STA

Novomeški policisti so na 15 lokacijah na območju Bele krajine, Posavja in Dolenjske izsledili 106 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Ob tem so prijeli še dva državljana Ukrajine, ki sta nameravala v notranjost države prepeljati šest tujcev. V poostrenem nadzoru na območju koprske policijske uprave pa so v noči na petek prejeli 209 nezakonitih migrantov.

Migranti BIH Novice Oblasti v Bihaću opozarjajo na slabe razmere glede migrantov

Državljanoma Ukrajine, ki so ju črnomaljski policisti ustavili v Vrčicah, so kriminalisti odvzeli prostost in ju pridržali. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. V bližnjem gozdu so nato policisti izsledili in prijeli še pet državljanov Pakistana in štiri državljane Afganistana.

Policijski postopki s tujci še potekajo. Policisti se zahvaljujejo prebivalcem ob meji, ki jim z obvestili pomagajo pri prepoznavanju sumljivih oseb in vozil ter s tem pri varovanju državne meje.

V tovornjaku prevažal 52 tujcev

Sicer pa so danes zjutraj policisti na Škofljici ustavili tovorno vozilo španskih registrskih številk in v njem odkrili 52 nezakonitih migrantov, ki jih je v nečloveških razmerah prevažal španski državljan. Vozniku je policija odvzela prostost in bo obravnavan za kazensko dejanje prepovedanega prehoda meje ali ozemlja države. 

1 / 2
2 / 2

Prejeli tudi 209 migrantov na območju policijske uprave Koper

Kot pa so danes sporočili z generalne policijske uprave, je policija v noči na 7. avgust zaradi povečanja nezakonitih migracij izvedla poostren nadzor tudi na območju policijske uprave Koper.

"Namen poostrenega nadzora je bil preprečevanje in odkrivanje nezakonitih prehodov meje na najbolj obremenjenih območjih te policijske uprave, s posebnim poudarkom na točkah in relacijah med Hrvaško in Italijo. V času poostrenega nadzora je bilo skupno v Sloveniji prijetih 209 nezakonitih migrantov," so ob tem dodali.

Med poostrenim nadzorom so s pomočjo drona s termovizijsko kamero odkrili večjo skupino nezakonitih migrantov.


V letošnjem letu - od 1. januarja do 6. avgusta 2020 - je policija obravnavala  7.805 ilegalnih prehodov državne meje. V enakem lanskem obdobju so obravnavali 7.835 ilegalnih prehodov. Letos se je število minimalno zmanjšalo v primerjavi z enakim obdobjem lani. V letošnjem letu prevladujejo državljani Maroka, Pakistana in Afganistana. Rastoč trend nezakonitih migracij pristojni zaznavajo predvsem v zadnjih dveh mesecih, po prenehanju ukrepov, povezanih z epidemijo covid-19.

Policijske uprave (PU) Ljubljana, Koper in Novo mesto ostajajo najbolj obremenjene z nezakonitimi prehodi državne meje. Največ ilegalnih prehodov je letos obravnavala PU Ljubljana, kjer se obseg nedovoljenih migracij močno povečuje. Obravnavala je 37 odstotkov vseh. PU Koper je obravnavala 28 odstotkov in PU Novo mesto četrtino vseh, je zapisano na spletni strani policije.

Število nezakonitih prehodov meje julij Novice Strma rast nezakonitih prečkanj meje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin