Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 11. 2021,
11.23

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,19

49

Natisni članek

Zdenka Mrak Matjaž Jereb Tatjana Lejko Zupanc UKC Ljubljana konferenca

Četrtek, 25. 11. 2021, 11.23

2 leti, 5 mesecev

Jereb: Brez tega bi umrli vsi pacienti na intenzivni negi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,19

49

"Zasedenost postelj je kar visoka, a se zdi, da se razmere na navadnih bolniških posteljah v zadnjih dneh umirjajo. Znižuje se tudi delež zbolelih in cepljenih, vedno več je necepljenih, ki potrebujejo nadaljnjo oskrbo na intenzivni negi," je na novinarski konferenci o trenutnem stanju zaradi epidemije covid-19 v UKC Ljubljana povedala Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike.

"Umre 24 od stotih bolnikov, sprejetih na intenzivno nego, brez naše pomoči bi umrli vsi. V povprečju vsak bolnik, ki ga zdravimo na intenzivnem oddelku, prejme od 15 do 20 različnih zdravil. Gre za zdravila za uspavanje, preprečevanje tromboz, umirjanje bolečin ... Zdravila imajo stranske učinke, predvsem pa je zdravljenje teh bolnikov dolgotrajno, običajno več kot pol leta," je povedal Matjaž Jereb, predstojnik intenzivne enote na infekcijski kliniki.

Popolna ignoranca in nepoznavanje problema

"Popolnoma nerazumljivo je, da dnevno sprejemamo bolnike, stare petdeset, šestdeset, tudi osemdeset let, s sočasnimi kroničnimi boleznimi, ki niso cepljeni. Gre za popolno ignoranco, za malomaren odnos do svojega zdravja in nepoznavanje težav in problema, v katerem smo se znašli. Zato pozivam vse, ki se niso cepili, naj to naredijo ter tako poskrbijo za svoje zdravje," je o težavah povedal Jereb.

V UKC Ljubljana je danes na intenzivnih oddelkih hospitaliziranih 88 ljudi, od tega jih 72 potrebuje mehansko predihavanje, povprečna starost je 62 let, najmlajši je star 31 let.

"Problem je v pomanjkanju intenzivnih postelj, dnevno jih tudi premeščamo. Bolnika se sprejme na prosto posteljo, če lokalno ni prostora, se ga sprejme v UKC Ljubljana."

Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT.
Novice 10-letnik s covid-19 še vedno v bolnišnici, v intenzivi najmlajši star 31 let #video

Jereb: Smo daleč prek roba

"Upamo, da se kaže luč na koncu tunela, glede na nakazane številke, razmere v UKC Ljubljana in po Sloveniji so kritične. Dnevno sprejmemo od pet do sedem bolnikov na intenzivno nego in število še naprej raste," je povedal Jereb.

"Ne morem se strinjati z ocenami, da smo na robu."

"Z vso odgovornostjo trdim, da smo daleč prek roba zmogljivosti ustrezne, varne, strokovno optimalne obravnave bolnikov, ki ležijo na intenzivni negi, plafon smo že zdavnaj presegli. Sistem se drži samo zaradi izjemnega truda zdravnikov, sester in drugega osebja. Obravnavamo bolnike z rakom, otroke, nosečnice, vse preostalo je zaostalo. Razmere so katastrofalne," je še povedal Jereb.

"Po moji oceni je okrog 80 odstotkov bolnikov na intenzivni negi v Ljubljani necepljenih, ta odstotek v zadnjih dneh celo narašča na vseh oddelkih," je povedal Jereb. "Ljudje se bojijo zapletov v povezavi s cepljenjem, a pozabijo, da okužba s koronavirusom in kasnejši slabši potek bolezni vodita v številne zaplete in škodo."

"Smrtnost na naših oddelkih v UKC Ljubljana je v primerjavi s svetom nižja," je dodal Jereb.

Lejko Zupančeva: Še vedno je čas za cepljenje

"Še vedno je čas za tretji odmerek, kdor se je cepil na začetku leta," je povedala Tatjana Lejko Zupanc. "Vsi starejši od 65 let so tudi kandidati za zdravilo, še posebej bolniki s sladkorno boleznijo, srčni bolniki pa naj se seveda tudi cepijo."

"Omenjeno je bilo peroralno zdravilo za zdravljenje nehospitaliziranih bolnikov, z njim bi preprečili hospitalizacijo in njen težek potek. Trenutno so v pripravi protokoli, zdravilo še nima dovoljenja v Sloveniji. Namenjeno je tistim, ki še niso v bolnišnici," je povedal Lejko Zupančeva.

"Drugo je terapija, ki jo uporabljamo pri neintenzivnih bolnikih. Uporabili smo kar nekaj odmerkov koktejla monoklonskih protiteles, ki ga poznamo tudi po imenu regeneron. Zelo malo je hospitalnega zdravljenja, če je zdravilo ustrezno implicirano," je dodala Lejko Zupančeva.

"Še vedno je čas za cepljenje in upoštevanje vseh nefarmakoloških ukrepov," je še povedala.

Bojana Beović
Novice Bojana Beović odgovarja: bo tretji odmerek cepiva pogoj za PCT? #video

"Situacija je res zahtevna in odgovorna ter resna. Vsak dan odpiramo nove oddelke za obravnavo covidnih bolnikov. Poskrbeti moramo tudi za druge, necovidne bolnike," je povedala Zdenka Mrak, glavna medicinska sestra v UKC Ljubljana, in dodala:

"Da lahko to situacijo obvladujemo, smo znotraj UKC Ljubljana prerazporedili 410 izvajalcev zdravstvene nege z različnih klinik kliničnih oddelkov, to so diplomirane in srednje medicinske sestre ter bolničarji, na covidne oddelke. Zato smo odredili nadurno delo na matičnih in covidnih oddelkih, vsak dan se prilagajamo, skupaj iščemo rešitve," je še razložila težave, s katerimi se spopadajo.

Mrakova: Za bolnike moramo narediti vse

"Naše osebje je izjemno predano, zahvala vsem zaposlenim. Zaradi pritiska na bolnišnico vsega ne zmoremo več sami, zato prihaja kader od drugod. Dobili smo 67 izvajalcev zdravstvene nege, pomaga nam tudi Slovenska vojska s štirimi ekipami," je povedala Zdenka Mrak. "Pomagamo si s študenti in prostovoljci. Za bolnike moramo narediti vse, to je naša odgovornost, in verjamem, da bomo zmogli," je dodala.

"V enotah intenzivne terapije 3 naj bi bilo po kadrovskih normativih v 24 urah na eno posteljo pet ali celo šest diplomiranih medicinskih sester, po normativih evropskih standardov. Pri nas imamo 1,8 sestre na bolnika. Ena sestra skrbi za od dva do tri bolnike, kar je zelo naporno," je Mrakova osvetlila težavo s kadrom.

Miha Pogačnik
Novice Pogačnik: Ustavno sodišče je v spopadu s koronavirusom prevzelo tragično vlogo
Ne spreglejte