Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 7. 2020,
10.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,59

25

Natisni članek

Slovenija Koronavirus COVID-19

Petek, 10. 7. 2020, 10.00

3 leta, 9 mesecev

koronavirus v Sloveniji, 10. julij

V četrtek potrdili 17 novih okužb. Imamo več primerov neznanega izvora. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,59

25

Včeraj so v Sloveniji opravili 1.390 testiranj na koronavirus in potrdili 17 novih okužb, nobena oseba pa ni umrla. Hospitaliziranih je 16 oseb.

Nihče od njih ni potreboval intenzivne nege, noben bolnik pa ni bil odpuščen v domačo oskrbo. Doslej so v Sloveniji skupno potrdili 1793 okužb, število smrtnih žrtev ostaja pri 111.

V četrtek so nove okužbe z novim koronavirusom potrdili v kar 14 občinah, in sicer večinoma po en primer, razen Ljubljane, kjer so odkrili tri okužbe, in Hrastnika z dvema novima primeroma. Po en primer so potrdili v občinah Maribor, Celje, Piran, Škofljica, Ajdovščina, Ig, Krško, Tržič, Podvelka, Radlje ob Dravi in Moravske Toplice, navaja STA.

Včerajšnji potrjeni primeri so nekoliko višji kot sredini. Predvčerajšnjim so namreč potrdili 13 novih okužb.

Kot je predstavila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, so od 1. junija do 5. julija obravnavali 73 pozitivnih primerov lokalnega vira, 25 jih je bilo uvoženih, 12 je bilo povezanih z uvoženimi, 22 pa je bilo neznanega vira.

V Sloveniji imamo 11,34 potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev.

V UKC Maribor bodo danes znova odprli covid oddelek. Tekom dneva pričakujejo prvega pacienta, ki ga bodo premestili iz UKC Ljubljana. Tako kot v prvem valu, bodo paciente namestili v prostorih Klinike za ginekologijo, kjer je urejen covid oddelek, so sporočili z mariborskega UKC

V vipavskem Centru starejših Pristan še trije primeri okužb

V zadnjih dneh so v Centru starejših Pristan v Vipavi odkrili tri nove okužbe z novim koronavirusom. Eno okužbo so odkrili med stanovalci, eno pri tam zaposlenemu in eno pri zunanjem sodelavcu, je danes za STA povedal direktor centra Martin Kopatin.

V centru Pristan je tako zdaj skupno 21 potrjeno okuženih, med njimi 13 stanovalcev, sedem zaposlenih in en zunanji sodelavec Devet stanovalcev so prepeljali na ljubljansko infekcijsko kliniko, štirje pa so nastanjeni v rdeči coni centra v Vipavi. Vsi se počutijo dobro in nimajo težjih znakov bolezni, je dodal direktor Kopatin. Ostali stanovalci so izolirani v svojih sobah, gibanje po centru je strogo omejeno, še navaja STA.

V postojnskih bivalnih enotah Doma na Krasu pa novih okužb niso zaznali.

Največ uvoženih primerov iz Hrvaške

Jelko Kacin | Foto: STA , Foto: STA , Največ uvoženih primerov je bilo v tem tednu iz Hrvaške, nekaj pa še iz Srbije. Zadnjih 17 novih okužb s koronavirusom je po besedah Čakš Jagrove razpršenih po številnih krajih.

Dodala je, da je 37 okužb v zadnjem tednu povezanih z lokalnimi primeri. "Druženja so tista, ki so pripeljala do povečanja števila primerov. Izdanih je bilo 363 karantenskih vlog med testnimi stiki okuženih. Od tega je 25 ljudi v karanteni nato zbolelo," je predstavila Čakš Jagrova.

Če zbolite na primer na Hrvaškem, pokličite najbližjo zdravstveno ustanovo, ki vas bo morebiti napotila na testiranje, je povedala Čakš Jagrova. "Potovanje domov ni prava pot. Zdravstveno stanje naj se razčisti na lokaciji in se nato ustrezno ukrepa," je dodala.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič

Od sobote 1.876 nadzorov upoštevanja karantene

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da je zdravstveni inšpektorat včeraj opravil 753 nadzorov (od sobote 1876), pri čemer so ugotovili številne kršitve odrejene karantene. "Inšpektorji bodo v prihajajočem koncu tedna izvajali nadzor nad gostinskimi lokali in gostince pozivajo, da dosledno spoštujejo priporočila," je dodal Kacin.

585 oseb je spoštovalo odločbo, v 25 primerih oseba v času nadzora ni bila na karantenskem mestu. Inšpekcijski organ bo kršitelje kaznoval. V devetih primerih dostop do zasebnega zemljišča ni bil mogoč, v 30 primerih je bil navedeni naslov bodisi napačen bodisi lažen. "Ne vemo, za kaj gre. Enostavno ni bilo možno najti nikogar, sosedje jih ne poznajo," je dejal Kacin.

V 15 primerih oseba ni odprla vrat. V 50 primerih pa osebe ni bilo možno najti, ker je šlo za večstanovanjsko stavbo brez številk stanovanja in se inšpektorji niso odločili, da bi vznemirjali vse stanovalce.

 

Ne spreglejte