Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2021,
9.53

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Natisni članek

epidemija virus Koronavirus

Četrtek, 7. 1. 2021, 9.53

3 leta, 3 mesece

V sredo potrdili 2.663 okužb, umrlo še 23 bolnikov z boleznijo covid-19

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

V Sloveniji so v sredo ob opravljenih 18.280 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 2.663 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 14,6 odstotka vseh testiranih. Včeraj je umrlo še 23 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 2.922 ljudi. Redni profesor na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani Borut Štrukelj je na današnji novinarski konferenci predstavil podrobnosti o cepivu ameriškega proizvajalca Moderna. Kot je dejal, zagotavlja visoko stopnjo zaščite, ima malo neželenih učinkov in je primerno tudi za kronične bolnike.

Hitro testiranje
Novice V Ljubljani in Medvodah začasno ustavili množično testiranje

Po podatkih vlade so v sredo ob opravljenih 6.370 PCR-testih odkrili 2.040 novih okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je tako znašal  32,1 odstotka. Opravili so tudi 11.910 hitrih antigenskih testov (HAT) in ugotovili 623 primerov okužbe. Delež pozitivnih pri HAT je znašal 5,2 odstotka. Veliko število hitrih testov v zadnjih dneh je sicer mogoče pripisati razširjeni možnosti brezplačnega testiranja, ki ga od ponedeljka izvajajo v številnih zdravstvenih domovih.

Razmere v bolnišnicah

V bolnišnicah se je v sredo zdravilo 1.169 bolnikov, od tega 189 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so včeraj odpustili 84 bolnikov, na novo pa sprejeli skupno 95 ljudi. V ljubljanskem kliničnem centru, kjer se danes zdravi 318 pacientov, od tega 51 na intenzivni negi, se medtem že pripravljajo na povečano število obolelih. Nekoliko manj hospitalizacij imajo v mariborskem kliničnem centru, kjer se zdravi 162 ljudi, od tega 46 na intenzivnem oddelku. 

Včeraj je umrlo še 23 ljudi, od tega 19 v bolnišnicah, štirje ljudje pa v domovih za starejše. V sredo je bilo v domovih za starejše na novo okuženih 21 stanovalcev in 17 zaposlenih. Iz petih posebnih socialnovarstvenih zavodov sporočajo, da se je včeraj na novo okužilo osem stanovalcev in štirje zaposleni, skupaj torej 50 ljudi. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 1.749, število potrjenih primerov okužbe na 100 tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh pa 1.065. V državi imamo 22.379 aktivnih okužb, ocenjuje NIJZ.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Inštitut za mikrobiologijo: Angleški sev v Sloveniji vsaj do začetka decembra ni bil prisoten

Smrt ni nastopila zaradi cepljenja

Kot je uvodoma na današnji novinarski konferenci o izzivih bolezni covid-19 dejal uradni vladni govorec Jelko Kacin, je komisija o smrti osebe po cepljenju proti novemu koronavirusu ugotovila, da ta ni nastopila zaradi cepljenja. Spomnimo, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v začetku tedna prijel prijavo o smrti pacienta, ki sovpada s časom cepljenja v enem od domov za starejše občane. 

Kot je dejal Kacin, je ministrstvo za zdravje 5. januarja imenovalo komisijo za ugotavljanje povezave med cepljenjem proti novemu koronavirusu in neželenim dogodkom za podajo ocene o tem, ali gre za vzročno povezanost. Komisija, ki so jo sestavljali štirje člani – strokovnjak s področja infektologije, strokovnjak s področja epidemiologije, kardiolog internist in predstavnik javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke –, je včeraj podala mnenje, da povezava med smrtjo in cepljenjem ni verjetna. "Smrt tako ni nastopila zaradi cepljenja proti novemu koronavirusu, ampak zaradi zdravstvenih težav, ki jih je oseba imela že pred cepljenjem," je dejal vladni govorec.

Kacin je sicer že na torkovi novinarski konferenci navedel, da je vzrok smrti starejše osebe po prvem mnenju strokovnjakov ponovljen srčni infarkt. Dejal je, da gre za starejšo osebo iz enega od domov za starejše, ki se je tako kot preostali sama odločila, ali se bo cepila. Zatem se ji je ponovil srčni infarkt in je umrla.

Erna Solberg
Novice Skorajda neopazna, a kljub temu najboljša v Evropi

O cepivu Moderne

Redni profesor na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani Borut Štrukelj pa je na današnji novinarski konferenci spregovoril o cepivu ameriškega podjetja Moderna, ki je včeraj dobilo zeleno luč Evropske komisije, potem ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo tega cepiva za osebe, starejše od 18 let. "Včeraj je bil dan D za novo cepivo Moderne. Evropska agencija za zdravila je v dopoldanskem času izdala pozitivno mnenje. Ob 17. uri pa je cepivo potrdil še generalni direktorat v Bruslju in tako smo v enem dnevu dobili novo, drugo cepivo," je uvodoma dejal Štrukelj.

Cepivo Moderne je po besedah profesorja sestavljeno zelo podobno kot cepivo ameriškega proizvajalca Pfizer in nemškega BioNtecha - gre za cepivo RNK. Njegova sestava je znana tisti trenutek, ko je cepivo ali zdravilo odobreno. Podatki o cepivu so sicer dostopni na spletni strani Evropske agencije za zdravila. Po Štrukljevih napovedih bodo podatke, ko bodo prevedeni v slovenščino, objavili tudi na spletišču javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

Štrukelj je v nadaljevanju podrobneje pojasnil sestavo cepiva Moderne. Kot je dejal, gre za maščobno kapljico, nanokomponento, sestavljeno iz štirih različnih posameznih maščobnih spojin, ki tvorijo mehurček, zelo podoben membrani človeške celice. "Prva naloga tega mehurčka je, da zaščiti izjemno občutljivo RNK-molekulo, ki nosi zapis za površinski protein virusa. Druga naloga pa je, da se mehurček združi s človeško celico in omogoči vstop cepiva v celico," je o delovanju cepiva povedal profesor.  

Po besedah Štruklja RNK-tehnologija omogoča, da se RNK-molekula, ki ima zapis za virusni protein, umesti neposredno v celico, v sistem nastanka tudi naših proteinov. "RNK-cepiva ne prehajajo v jedro in nimajo nobenega vpliva na človeški genom," je poudaril in dodal, da gre pri sestavi cepiva Moderne za 100-miligramski odmerek. V eni steklenički je sicer dovolj cepiva za deset odmerkov. V eni škatli pa je deset stekleničk, kar po navedbah Štruklja pomeni, da je zagotovljen dober transportni sistem. 

Koronavirus. Covid-19.
Novice Kacin: Smrt ni nastopila zaradi cepljenja proti novemu koronaviurusu #video

Cepivo za starejše od 18 let

Štrukelj se je med drugim dotaknil kliničnih študij, ki so bile narejene za cepivo. Dejal je, da je bilo tako kot pri cepivu Pfizerja in BioNtecha tudi pri cepivu Moderne narejenih več kliničnih študij, v katere je bilo vpletenih nekaj več kot 30 tisoč posameznikov. "Študije so bile razdeljene na dva dela, približno polovica je dobila placebo odmerek, polovica pa cepivo," je pojasnil. Dodal je, da se, ker so klinične študije v primeru Moderne opravljene na populaciji od 18 let oziroma v primeru Pfizerja od 16 let, ob tem vedno postavlja vprašanje, ali so cepiva primerna za otroke in mladostnike, mlajše od 16 let, v primeru Pfizerjevega cepiva oziroma 18 let v primeru cepiva Moderne.

"Ker študije niso vključevale otrok in mladostnikov, ta trenutek proizvajalec Moderna svetuje, da se cepivo uporabi za vse, ki so starejši od 18 let," je povedal. Ob tem je poudaril, da študije prav tako niso vključevale nosečnic in doječih mater, vendar se je v predkliničnih študijah, kjer se uporabljajo živalski modeli, izkazalo, da je cepivo izjemno varno in nima nikakršnega vpliva na plod ali žival, ki ta plod nosi.

"Ekstrapolacija še ni samoumevna, zato družba Moderna pravi, naj se nosečnice ne cepijo, razen v primeru, ko cepljenje odtehta neželene učinke, ki bi jih lahko pričakovali zaradi okužbe. Nosečnice naj se torej posvetujejo s svojim zdravnikom," je poudaril in dodal, da kar zadeva prehod cepiva v materino mleko, študija še ni končana. Tudi doječim materam pristojni zato svetujejo, da se posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom. 

Cepivo covid-19, Moderna
Novice Pristojni pozivajo k čim bolj množičnemu cepljenju

Cepivo je primerno za kronične bolnike

Štrukelj je v nadaljevanju še povedal, da je cepivo primerno tudi za kronične bolnike, kot so tisti s srčno-žilnimi obolenji, s sladkorno boleznijo in bolniki, ki imajo kronična vnetna obolenja, "saj v telo ne vbrizgamo aktivnega antigena, ampak ta nastaja v naših celicah, zato je neželenih učinkov manj", je pojasnil.

Poudaril je tudi, da se lahko cepijo vsi bolniki, ki prejemajo imunosupresivna zdravila (zdravila, ki zmanjšajo delovanje imunskega sistema, op. p.). "V njihovem primeru pa je mogoče, da bo cepivo manj učinkovito," je še opozoril Štrukelj. Kar zadeva učinkovitost, je cepivo Moderne približno enako učinkovito kot cepivo Pfizerja in BioNtecha. Po drugem odmerku je zaščita okoli 95-odstotna. "Čas zaščite še ni znan, saj študije še trajajo. Gre namreč za tako imenovane študije četrte faze, ko se preiskujejo vsi učinki, ko je cepivo že na trgu," je še dejal. 

Redni profesor na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani Borut Štrukelj | Foto: STA , Redni profesor na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani Borut Štrukelj Foto: STA ,

O stopnji zaščite po prvem odmerku so ocene neenotne, znaša pa od 40 do 50 odstotkov. Zaščita pri cepivu Moderne nastopi 12. dan po drugem odmerku. Za primerjavo: pri cepivu proizvajalcev Pfizer in BioNtech nastopi med 7. in 9. dnem. A kot je dejal Štrukelj, to ni tako zelo pomembno, saj je že znano, da je za zaščito potrebnih nekje od deset do 12 dni. Štrukelj je ob tem še povedal, da se nekatere članice Evropske unije odločajo, da bi drugi odmerek ljudem dali nekoliko pozneje, kot je priporočeno, saj bi tako lahko s prvim odmerkom cepili več posameznikov.

"Evropska agencija za zdravila to dovoljuje, zato je priporočen čas drugega odmerka cepiva Moderne 28 dni po prvem odmerku," je dejal. Štrukelj je ob tem poudaril, da naj vsak, ki se cepi s cepivom Pfizerja in BioNtecha, dobi tudi drugi odmerek istih proizvajalcev, enako pa velja za cepivo Moderne. 

cepivo Moderna
Novice Nov žarek upanja: zelena luč za še eno cepivo proti novemu koronavirusu

Neželeni učinki: najpogostejša je blaga bolečina na mestu vboda

Profesor za farmacijo se je nato dotaknil tudi morebitnih neželenih stranskih učinkov včeraj odobrenega cepiva. Dejal je, da je neželenih učinkov razmeroma malo, po njegovih besedah pa naj bi bili ti blagi. "Najpogostejša je blaga bolečina na mestu vboda, kar velja skoraj za vsa cepiva. Lahko se pojavijo rahel glavobol, rahla slabost, povišana temperatura, ki upade zelo hitro, ter bolečine v mišicah," je opozoril.

Poudaril je, da je pri cepivu Moderne zapisan tudi en resen neželeni učinek, ki je zelo redek. "Gre za zelo, zelo redek pojav pekočega občutka na koži obraza, posebej v primerih, ko je bil ta del telesa obravnavan z različnimi lepotnimi posegi. Ampak to je izjemno redko," je še dejal. V primeru, da bi posameznik takoj po cepljenju dobil na koži izpuščaj, da bi se pojavila močan utrip srca, povišana temperatura, naj to takoj pove svojemu zdravniku. "V tem primeru zdravnik drugega odmerka ne bo dovolil," je bil jasen Štrukelj.

Profesor Štrukelj je na novinarski konferenci dejal, da je neželenih učinkov pri cepivu Moderne razmeroma malo, po njegovih besedah pa naj bi bili ti blagi. | Foto: Reuters Profesor Štrukelj je na novinarski konferenci dejal, da je neželenih učinkov pri cepivu Moderne razmeroma malo, po njegovih besedah pa naj bi bili ti blagi. Foto: Reuters

Cepivo Moderne sicer vsebuje 100 mikrogramov aktivne komponente, kar je približno od tri- do štirikrat več kot v cepivu Pfeizerja. "Klinične študije so bile narejene s takšnim odmerkom in ta odmerek naj bi ostal, lahko pa se tudi znižuje. To je odločitev posameznih ministrstev za zdravje v EU. Če znižamo odmerek na polovico, zaščita bo, vendar je to odgovornost posameznega doktrinarnega sveta," je še pojasnil Štrukelj.

Shranjevanje cepiva pa naj bi imelo po besedah Boruta Štruklja kar nekaj prednosti pred Pfizerjevim. Kot je razložil, je lahko cepivo na temperaturi od minus 15 do minus 20 stopinj Celzija shranjeno sedem mesecev, 30 dni pa je lahko shranjeno med dvema in osmimi stopinjami, kar je temperatura običajnih hladilnikov. Cepivo je pri temperaturi od osem do 25 stopinj Celzija obstojno 12 ur, kar je zelo pomembno za prevoz in cepilna mesta. Ko pa je že odprto, ga je treba porabiti v šestih urah. 

Novice Tako so protestniki vdrli v kongres in napadli novinarje #foto #video

Slovenija bo dobila razmeroma malo odmerkov cepiva

Slovenija bo na začetku, kot je dejal Štrukelj, dobila razmeroma malo odmerkov cepiva Moderne. Po besedah Kacina pa ministrstvo za zdravje ne ve, kdaj bo prva dobava in kolikšna naj bi bila. "Ali bo datum, ki zdaj okvirno velja, obveljal ali ne, v tem trenutku ne vemo, zato ne želimo širiti informacij o količini cepiv in datumu prihoda. Ko bomo imeli vse potrjeno, vas bomo s tem tudi takoj seznanili," je napovedal.

Slovenija bo na začetku dobila razmeroma malo odmerkov cepiva Moderne. | Foto: Reuters Slovenija bo na začetku dobila razmeroma malo odmerkov cepiva Moderne. Foto: Reuters

V odgovoru na vprašanje, ali se morda Slovenija glede dobave cepiv pogovarja neposredno s proizvajalci, je Kacin spomnil, da je Slovenija po zaslugi skupnega dogovor EU pravočasno prišla do razmeroma velikega števila odmerkov Pfizerjevega cepiva. "Evropska komisija se poskuša z Moderno dogovoriti za večje dobave, ali bodo ti dogovori uspešni ali ne, vas bomo obvestili, brž ko bo mogoče. Če ta dogovor ne bi bil mogoč, bo slovenska vlada pogledala tudi kam drugam," je še dejal. Sicer pa so po besedah vladnega govorca zdravniki družinske medicine dobili pisno obvestilo, da dobijo prihodnji teden vsak po deset odmerkov za cepljenje najbolj ogroženih bolnikov.

Moderna, cepivo
Novice Prve odmerke Moderninega cepiva naj bi v EU razdelili prihodnji teden

V torek padel rekord

Sicer pa smo v torek v Sloveniji potrdili rekordno število okužb: 3.354. Vir za takšen porast naj bi bila po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje zasebna in družinska druženja med prazniki. Tudi vladni govorec Jelko Kacin je na včerajšnji novinarski konferenci opozoril, da težava še naprej ostajajo druženja. "Zasebno druženje in prijateljevanje. To se vleče že od 1. novembra, ko so se začele priprave na martinovanje," je opozoril.

"Dva konca tedna so bile zidanice polne in še vedno se zidanice dajejo v najem. Ljudje se ukrepov čez teden držijo, potem pa konec tedna v zidanicah nadoknadijo vse," je opozoril vladni govorec, ki med drugim meni, da k okužbam pripomore tudi nedosledno upoštevanje priporočil o nošenju zaščitnih mask.

Včerajšnjo izjavo govorca Jelka Kacina o druženju v zidanicah si lahko pogledate v posnetku.


"Slovenija se deli na urbani del in na podeželje. In na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih, kar zdaj potrjujejo tudi hitri testi," je bil včeraj oster Kacin. "Vsak od nas je tisti, ki mora prevzeti odgovornost," je še poudaril in hkrati še enkrat pozval k spoštovanju ukrepov proti širjenju koronavirusa.

Tudi na današnji novinarski konferenci je Kacin ponovno izrazil prepričanje, da je težava pri širjenju okužb zelo individualne narave, saj lahko virus prenašamo le sami kot posamezniki. To se po njegovem mnenju dogaja predvsem, ko smo bolj sproščeni, zato je tega v delovnih okoljih manj, v okviru zasebnih druženj pa vedno več. Poudaril je, da je pomembno, da se zaščitnih ukrepov držimo dosledno ves dan.

Ob tem je Kacin omenil zadovoljstvo nekaterih županov z njegovo včerajšnjo izjavo o nošenju mask na podeželju in v urbanih središčih. Kot je povedal, so župani te izjave prepoznali kot solidarnost pri prizadevanjih za ozaveščanje ljudi. Kacin se je ob tem opravičil vsem tistim, ki so jih njegove besede prizadele, in dodal, da večina ljudi ukrepe spoštuje, ne pa vsi.

Jelko Kacin | Foto: STA , Foto: STA ,

Visoko število okuženih v Posavju po Kacinovih besedah "seveda ni posledica prenosa iz urbanega okolja, to se dogaja v lokalnem okolju". Med drugim je omenil še občino Ajdovščina, ki prav tako izstopa po visokem številu okužb. "Gre za posledico neustreznega ali premajhnega nošenja zaščitnih sredstev, se pravi mask," je bil jasen. Ob tem je Kacin pojasnil, da inšpektorji nimajo dostopa do zasebnih območij, na primer zidanic, in opozoril na odgovornost posameznikov, ki se udeležujejo tovrstnih zasebnih druženj.

Na vprašanje, ali se glede na število okužb po več mesecih strogih ukrepov na vladi pogovarjajo o morebitnih napakah pri sprejemanju ukrepov ali odgovornosti pri nadaljevanju ukrepov, je Kacin odgovoril: "Seveda se pogovarjamo o vsakem ukrepu, o tem, koliko ukrep prinese." Ob tem je navedel, da je bila vlada pod pritiskom prejšnjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja prisiljena sprejeti ukrep ustavitve javnega prometa, nato pa ga je, ko so bile možnosti za to, sprostila in javnega prometa ne bo več ustavljala. "Tukaj gre za objektivno odgovornost nekaterih, ki so pri tem vztrajali, to zahtevali in izsiljevali," je dejal po pisanju STA.

Soročani
Trendi Rusi sredi epidemije množično na praznično smučanje #video
Ne spreglejte