SiolNET. Novice Slovenija
1,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pristojni pozivajo k čim bolj množičnemu cepljenju

1,10

termometer

Cepivo covid-19, Moderna
Foto: Reuters

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je ob današnjem obisku Splošne bolnišnice Novo mesto pozvala k čim bolj množičnemu cepljenju proti covid-19. Z varnim cepivom in cepljenjem je treba doseči, da bo država začela normalno delovati, je opozorila. Najprej je treba največjo precepljenost doseči med zdravstvenimi delavci.

Kacin Golnik Novice V četrtek potrdili 1.752 novih okužb s koronavirusom #video

Alenka Forte je ocenila, da "tako močni, kot bomo v tej cepilni akciji, tako uspešni bomo tudi pri premagovanju te krize". "Treba je doseči, da je najprej med zdravstvenimi delavci in nato med ostalo infrastrukturo čim večja precepljenost, da smo mi tudi vzor in zgled preostali populaciji, da je to cepivo varno, da je potrebno, da bo država začela normalno funkcionirati," je po pisanju STA poudarila.

Doseči morajo vsaj 60- do 70-odstotno precepljenost

Pristavila je, da ob cepljenju proti covid-19, "ki mora steči in pri katerem morajo doseči 60- do 70-odstotno precepljenost v celotni slovenski populaciji," ljudje ne smejo pozabiti oz. zanemariti temeljnih zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. "Tega ne smemo izgubiti izpred oči," je podčrtala.

Opozorila je tudi, da sta se država in ministrstvo za zdravje odločila, da načrtujejo ob dobrem odzivu pri izvajanju hitrih antigenskih testov v določenih regijah v prvih dneh novega leta vzpostaviti stalno čim bolj razpršeno hitro testiranje pri vseh možnih zdravstvenih izvajalcih.

Tako bo dostopnost do tega brezplačnega hitrega testiranja omogočena čim širši populaciji, hkrati pa lahko s tem zajamejo in izločijo pozitivne posameznike in posledično zajezijo širjenje novega koronavirusa. Za dosego navedenega so sicer pred novoletnimi prazniki izdelali mrežo delovanja in z njo seznanili vse zdravstvene domove. Znano je tudi, kje lahko dobimo teste, teh pa je na voljo dovolj, je pojasnila sekretarka.

Institut Jožef Stefan (IJS) Digisvet Napad na oddelek IJS, ki se ukvarja z epidemijo covid-19

"Majhen korak za posameznika, hkrati nekaj ogromnega za družbo"

Gre za strategijo, ki jo bodo zasledovali januarja oz. med potekom cepljenja proti covid-19, je med drugim še dejala Fortejeva. K čim bolj množičnemu cepljenju je pozval tudi strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič. Upravičenost cepljenja je utemeljil tudi s priredbo besed, ki jih je astronavt Neil Armstrong izrekel ob prvem sestopu na Luno: "Cepljenje je majhen korak za posameznika in hkrati nekaj ogromnega za našo družbo."

S tem lahko po Piletičevih besedah ponovno prinesemo otroški smeh v šole in vrtce. "Na delovnem mestu bomo lahko bolj sproščeni in ne bomo s strahom, da jih bomo okužili, hodili k svojim staršem. Cepimo se in končajmo to norijo," je še dejal. V novomeški bolnišnici so v sredo prejeli 50 odmerkov cepiva in še dodatnih 20 danes. Do zdaj so skupaj cepili 70 od skupaj 1.200 zaposlenih, je povedala direktorica Milena Kramar Zupan. Cepljenje so začeli pri najbolj izpostavljenih zaposlenih.

Na covidnem oddelku novomeške bolnišnice danes zdravijo 93 bolnikov s covid-19, od teh 17 na intenzivni terapiji. Število bolnikov se je zadnje dni ustalilo in nekoliko pada. V bolnišnici je do zdaj zaradi novega koronavirusa obolela nekaj manj kot tretjina zaposlenih. "Vse oči" pa so po njenih besedah "uprte v cepivo, ki je edino resno zagotovilo, da bomo vendarle lahko skupaj premagali to epidemijo," še navaja STA.

Mario Fafangel Novice Fafangel: Danes je začetek zadnjega poglavja epidemije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin