Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 12. 2020,
8.19

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

88

Natisni članek

Mario Fafangel Borut Pahor COVID-19 cepivo Janez Janša Janez Janša

Sobota, 26. 12. 2020, 8.19

3 leta, 3 mesece

Fafangel: Danes je začetek zadnjega poglavja epidemije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

88

Cepivo proti covid-19 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prva pošiljka cepiva proti covid-19 je že v Sloveniji, je prek Twitterja sporočil premier Janez Janša. Cepljenje z 9.750 odmerki cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha se bo predvidoma začelo v nedeljo.

Cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je danes v Slovenijo prispelo nekaj pred 4. uro zjutraj. Ob 3.46 je tovor prečkal mejni prehod Karavanke in ob 4.42 v spremstvu policije prispel v Ljubljano. Ob 6. uri so cepivo prevzeli v UKC Ljubljana, ga razložili in pregledali, nato pa poslali na Nacionalni inštitut za javno zdravje, je na novinarski konferenci predstavil vladni govorec Jelko Kacin.

Kot so sporočili z vlade, bodo pri cepljenju najprej na vrsti stanovalci domov za starejše, ki virusa še niso preboleli. 

Do konca leta nekaj več kot 16 tisoč odmerkov cepiva

Ob 6. uri zjutraj je tovornjak s cepivom prispel v UKC Ljubljana. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Ob 6. uri zjutraj je tovornjak s cepivom prispel v UKC Ljubljana. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Prihod prve pošiljke je državna sekretarka označila za zagotovo prelomen trenutek v boju proti pandemiji, ki nam je krojila in še kroji življenje v tem letu. "A še bolj pomembno je cepljenje, torej, da se zanj odločimo," je poudarila.

"Do konca leta bo v Slovenijo prispelo skupaj 16.575 odmerkov cepiva proti covid-19," je na novinarski konferenci dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Prvi bodo cepljeni stanovalci domov za starejše in tam zaposleni ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci, poroča STA.

Kot je dodala, bodo poleg stanovalcev v domovih starejših občanov cepljeni tudi tisti zdravstveni delavci v DSO, ki delajo neposredno z najbolj ranljivo populacijo, ter nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah.

Fafangel: Pot do cepiva ni bila lahka

"Varno in učinkovito cepivo je letošnje najbolj dragoceno božično darilo. Prihajajo tudi druga cepiva. Pot do cepiva ni bila lahka, izzivov je bilo nešteto, a premagali smo jih. Doslej je bilo cepljenih že okoli 3,5 milijona oseb," je dejal predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel.

Tovornjak s prvo pošiljko cepiva proti bolezni covid-19 za Slovenijo je na pot iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu proti Sloveniji krenil v četrtek. Cepivo bodo pripeljali v lekarno Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer bo ustrezno shranjeno na temperaturi minus 80 stopinj Celzija.

Cepljenje se začenja jutri

Distribucijo cepiva od bolnišnične lekarne do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), na lokacije cepljenja po državi bodo predvidoma cepiva pripeljali iz Ljubljane v nedeljo. Prevoz cepiva bo organiziran v temperaturnem območju od dveh do osmih stopinj Celzija.

Cepljenje se bo po navedbah ministrstva začelo takoj, ko bodo opravljeni vsi postopki priprave cepiva, predvidoma že v nedeljo. Med prvimi se bodo cepili stanovalci domov za starejše, ki še niso preboleli bolezni covid-19.

 

"Cepivo je rešitev za probleme, v katerih smo se znašli letos. Je varno in učinkovito," je dejal predsednik države Borut Pahor ob robu današnjega nagovora ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Cepil se bo tudi sam, poroča STA.

Pahor: Ni potrebe, da bi se z Janšo in Zorčičem za zgled cepili med prvimi

S predsednikom vlade Janezom Janšo in predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem so sicer razmišljali, da bi se za zgled cepili med prvimi, a so presodili, da za to ni potrebe. Glede na razpoložljive podatke namreč v Sloveniji večina ljudi z naklonjenostjo gleda na cepljenje. "Zato smo se odločili počakati, da pridemo na vrsto," je dejal. 

Naj premislijo o tem, da bi se cepili, je predsednik Pahor pozval tudi vse prebivalce Slovenije. | Foto: STA , Naj premislijo o tem, da bi se cepili, je predsednik Pahor pozval tudi vse prebivalce Slovenije. Foto: STA ,

Pahorju se zdi prav, da se cepljenje proti covidu-19 najprej omogoči najbolj ranljivim in želi si, da bi potekalo urejeno, uspešno ter čim bolj hitro. Država se bo po njegovih besedah po svojih najboljših močeh potrudila, da bo cepivo vsem dosegljivo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob današnjem razvozu cepiva po Evropi zapisala, da začenjamo obračati novo stran v tem težkem letu. "Cepivo proti covid-19 je bilo dostavljeno v vse države EU," je von der Leynova. "Cepljenje se bo začelo jutri po vsej EU," je sporočila.

"Cepljenje nam bo pomagalo k vrnitvi k normalnemu življenju"

Ursula von der Leyen | Foto: Reuters Foto: Reuters Dnevi cepljenja v članicah EU so ganljiv trenutek enotnosti in evropska zgodba o uspehu. Cepljenje nam bo pomagalo, da se bomo postopoma znova vrnili k normalnemu življenju, je še dejala v spremljajočem videoposnetku.

Slovenski premier Janez Janša pa je danes tvitnil, da je "cepivo proti covid-19 za vse v Evropski uniji ob istem času in enakomerno porazdeljeno uspeh, ki osmišlja obstoj in razvoj unije". Pri tem je poobjavil tvit von der Leynove, v katerem je predsednica Evropske komisije kot navdih predstavila zgodbo skupine Slovencev, ki v Medvodah vodijo telefon za osamljene osebe, poroča STA.

"Evropejci se s solidarnostjo borimo proti koronavirusu in si pri tem pomagamo," je ob kratkem videu v slovenščini zapisala von der Leynova in še dodala: "Skupaj bomo premagali to pandemijo."

Ne spreglejte