Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2024,
7.30

Osveženo pred

2 uri, 26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
temperature rekord napoved vreme

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 7.30

2 uri, 26 minut

Nov septembrski rekord je podrl starega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
karta, napoved vreme | Napoved temperatur za danes | Foto meteologix

Napoved temperatur za danes

Foto: meteologix

Poletno vreme se z začetkom meteorološke jeseni nikakor ni poslovilo. Prav nasprotno, 1. septembra so termometri izmerili tudi do okoli deset stopinj Celzija višje najvišje dnevne temperature, kot je značilno za tak čas. Še več, v Podnanosu je termometer agencije za okolje izmeril neverjetno temperaturo: kar 36,3 stopinje Celzija. To je za 1,7 stopinje Celzija več od dosedanjega absolutnega slovenskega septembrskega (in tudi jesenskega) temperaturnega rekorda. Ali tudi nov teden prinaša nove temperaturne rekorde ali končno padec nadpovprečno visokih temperatur?

Še nikoli v zgodovini meritev jeseni niso izmerili tako visokih temperatur

Na Primorskem so bile včeraj zabeležene najvišje septembrske temperature v zgodovini meteoroloških meritev. Na štirih postajah je bil presežen tudi dosedanji slovenski rekord za september.

Najbolj vroče je bilo v Podnanosu, kjer so izmerili 36,3 stopinje Celzija. To je 1,7 stopinje več, kot je 7. septembra 1973 termometer pokazal v Dragonji.

Temperature nad 35 stopinjami Celzija so včeraj zabeležili tudi v Biljah pri Novi Gorici, Dolenjah pri Ajdovščini in Godnjah na Krasu.

Nov teden, novi temperaturni rekordi?

Tudi v prvi polovici tedna nas čaka poletno vreme. Sončno in vroče bo, v popoldanskem času se bodo pojavljale krajevne nevihte.

Najvišje temperature se bodo preselile na vzhod države, kjer se lahko ponekod ogreje do 34 stopinj. Tudi tam bodo morda izmerili nove septembrske temperaturne rekorde.

Večina najvišjih temperatur v septembru je bila izmerjena v letih 2011 in 2015. Termometri so takrat v večjem delu države pokazali med 32 in 33 stopinj Celzija.

V drugi polovici tedna sprememba

Nekoliko znosnejše temperature si lahko obetamo v drugi polovici tedna. Ozračje bo postalo nestabilno, padavine bodo pogostejše. Dobra novica je, da bo najhujša vročina takrat popustila. Termometri večinoma ne bodo presegli 30 stopinj Celzija.

To pa še vedno ne bo predstavljalo občutnejše ohladitve. Zato tudi takrat še vedno ne bomo mogli reči, da se je dejansko začelo običajno jesensko vreme.

Brane Gregorčič
Novice Meteorolog Gregorčič o tem, kaj nas čaka prihodnji teden
Animacija vročina
Novice Je pred nami rekordno vroč začetek septembra? #animacija
dež, Ljubljana, naliv
Novice Vremenska napoved: kakšen bo vstop v meteorološko jesen?
Ne spreglejte