Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 10. 2020,
10.38

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,40

47

Natisni članek

okužba Jelko Kacin virus Koronavirus

Petek, 2. 10. 2020, 10.38

3 leta, 6 mesecev

Kacin: Ne udeležujte se zabav in praznovanj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,40

47

V Sloveniji so v četrtek ob 3.281 opravljenih testih potrdili 238 okužb z novim koronavirusom, kar je največ do zdaj v enem dnevu. Za boleznijo covid-19 sta umrla še dva bolnika, skupaj pa že 154. Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da smo lahko zaskrbljeni zaradi novih okužb med zdravstvenimi delavci. Po njegovih besedah spet narašča števil uvoženih primerov virusa iz tujine. Kacin je ljudi, predvsem zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše, pozval, naj se ne udeležujejo zabav in praznovanj.

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da je v torek število potrjeno okuženih prvič od začetka epidemije preseglo dvesto. "Včeraj je število potrjenih primerov spet preseglo številko dvesto. V tem trenutku so vsi razpoložljivi epidemiologi NIJZ polno angažirani z epidemiološkim poizvedovanjem," je dejal Kacin.

Koronavirus
Novice V četrtek potrdili 238 novih okužb #video

Kacin: Domovi za starejše niso več edina žarišča okužb

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji po njegovih besedah trenutno znaša skoraj 87 okuženih. Število aktivnih primerov je po Kacinovih besedah preseglo številko dva tisoč. Kot je poudaril vladni govorec, v zadnjih tednih pristojni opravijo več testov, zato je število potrjenih primerov okužb tudi višje.

Povprečni delež pozitivnih testov je v zadnjem tednu znašal šest odstotkov, v soboto je dosegel 8,24 odstotka, danes je znašal 7,25 odstotka," je povedal vladni govorec Jelko Kacin. | Foto: STA , Povprečni delež pozitivnih testov je v zadnjem tednu znašal šest odstotkov, v soboto je dosegel 8,24 odstotka, danes je znašal 7,25 odstotka," je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Foto: STA ,

"Povprečni delež pozitivnih testov je v zadnjem tednu znašal šest odstotkov, v soboto je dosegel 8,24 odstotka, danes je znašal 7,25 odstotka," je povedal Kacin. Dodal je, da se povečuje tudi število hospitaliziranih bolnikov: "Včeraj je bilo hospitaliziranih 86 bolnikov, 15 jih je potrebovalo intenzivno nego, devet jih je bilo na ventilatorju."

Cigler Kralj: Razmere v domovih so resne, niso pa dramatične. Video: Planet.


Opozoril je, da na tako imenovanih covid oddelkih v prihodnjih dneh pričakujejo še več bolnikov: "V naslednjih dneh, ko se bolezen med okuženimi razvije, pričakujemo še več bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Bolnišnične kapacitete v Sloveniji so tako kot drugje po svetu omejene. Kader, ki je sposoben za obravnavo bolnikov s covid-19, ni neomejen. Spet nas skrbijo nove okužbe med zdravstvenimi delavci."

Melania in Donald Trump
Novice Donald Trump in Melania imata koronavirus #video

Spet večje število vnosov virusa iz tujine

Po njegovih besedah se virus še vedno širi v domovih za starejše: "Ta teden so se nam v domovih za starejše pojavila nova žarišča, in sicer v Ljubljani, Rakičanu, stanje pa ostaja resno tudi v CUDV Črna na Koroškem." Ob tem je sicer opozoril, da domovi niso več edino žarišče okužb. Po njegovih besedah je epidemiološka slika v Sloveniji v primerjavi z razmerami v Italiji in na Hrvaškem slabša, v primerjavi z razmerami v Avstriji in na Madžarskem pa boljša.

Spet se povečuje tudi število vnosov virusa iz tujine. "V sredo je bilo z uvozom povezanih šest primerov, v torek pa osem," je pojasnil Kacin. Ljudi, predvsem zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše, je opozoril, naj se v tem obdobju ne udeležujejo različnih praznovanj. Na vprašanje, kako komentira četrtkov poziv začasne predsednice SD Tanje Fajon k njegovi zamenjavi, pa je Kacin dejal, da se na politične pozive ne odziva in da je Fajonova ta poziv naslovila na premierja Janeza Janšo.

Pričakovali bi tudi kakšen bolj kreativen prispevek s strani nekaterih strank opozicije, da bi vendarle razumeli, da je trenutek resen in da lahko zmagamo samo skupaj, je poziv Tanje Fajon k njegovi zamenjavi komentiral vladni govorec Jelko Kacin. | Foto: Ana Kovač Pričakovali bi tudi kakšen bolj kreativen prispevek s strani nekaterih strank opozicije, da bi vendarle razumeli, da je trenutek resen in da lahko zmagamo samo skupaj, je poziv Tanje Fajon k njegovi zamenjavi komentiral vladni govorec Jelko Kacin. Foto: Ana Kovač

Se je pa Kacin strinjal z direktorjem NIJZ Milanom Krekom, da bi v takšnih razmerah, ko se virus hitro širi, pričakovali več politične podpore NIJZ pa tudi "kakšen bolj kreativen prispevek s strani nekaterih strank opozicije, da bi vendarle razumeli, da je trenutek resen in da lahko zmagamo samo skupaj, ne pa na ta način, da bomo v teh razmerah postavljali vprašanja, ki zlasti v primeru NIJZ niso relevantna". Kacin je povedal tudi, da vlada o omilitvi obveznega nošenja mask za učence in dijake v šolah še ni razpravljala. Kot je napovedal, bo vlada ob takšni razpravi upoštevala tudi epidemiološko stanje in ogrožene starejše učitelje.

Hope Hicks
Novice Kdo je ženska, ki je očitno okužila Trumpa in Melanio?

Cigler Kralj: Razmere v Črni na Koroškem se stabilizirajo

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je povedal, da se je v CUDV Črna na Koroškem okužba začela hitro širiti: "Žal njihove prostorske zmožnosti niso dopuščale vzpostavitve rdeče cone, a smo potem našli možnost, da smo bližnji center za šolske in obšolske dejavnosti konec tedna namenili za rdečo cono in zanjo zagotovili več kot 60 mest."

Razmere v omenjenem domu se po njegovih besedah trenutno stabilizirajo: "Tam je še 58 pozitivnih uporabnikov, sedem novih okužb, pozitivnih zaposlenih je 20, pozitivni sta še dve prostovoljki. Med pozitivnimi uporabniki so trije na zdravljenju v ljubljanskem kliničnem centru. V centru za šolske in obšolske dejavnosti, ki sem ga prej omenil, je zasedenih 48 postelj, sedem jih je zasedenih tudi na osnovni lokaciji."

"Sproti se odzivamo na vse potrebe, ki se pojavijo zaradi širjenja virusa. Razmere so resne, niso pa dramatične," je poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. | Foto: STA , "Sproti se odzivamo na vse potrebe, ki se pojavijo zaradi širjenja virusa. Razmere so resne, niso pa dramatične," je poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Foto: STA ,

V Domu Rakičan je po besedah ministra okuženih šest zaposlenih in 13 stanovalcev, od katerih so trije v novogoriški bolnišnici. "Tudi v tem domu imajo vso našo podporo, vzpostavljajo rdečo cono," je poudaril Cigler Kralj. Vodstvo vseh domov za starejše je pozval, naj bodo pozorni predvsem na svoje zaposlene, saj je lahko veliko okuženih brez simptomov: "Pomembno je, da se striktno in pravilno uporablja zaščitna oprema ter da se ob potrditvi okužbe takoj odzovejo."

V Domu Danice Vogrinec Maribor je okuženih 44 stanovalcev in 23 zaposlenih, vsi včeraj odvzeti brisi stanovalcev pa so bili negativni, je poudaril minister. V ostalih od skupaj 102 domov za starejše po besedah ministra niso potrdili večjega oziroma izstopajočega števila okužb: "Sproti se odzivamo na vse potrebe, ki se pojavijo zaradi širjenja virusa. Razmere so resne, niso pa dramatične."

Ob tem je Cigler Kralj spomnil, da je vlada v petem protikoronskem paketu ukrepov predvidela dodatek v višini 20 odstotkov plače za tiste zaposlene, ki bodo premeščeni v drug socialnovarstveni zavod, in dodatek v višini 30 odstotkov plače za tiste zaposlene, ki bodo delali v sivi ali rdeči coni. "Nekateri domovi imajo izjemno slabe prostorske razmere. Tem domovom še posebej pomagamo. Naš cilj je, da stanovalce ustrezno zaščitimo," je še poudaril minister.

Ne spreglejte