Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2017,
19.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

7

Natisni članek

Norris Jones pritožbeni senat policija

Torek, 17. 10. 2017, 19.44

6 let, 6 mesecev

Ker je temnopolt, so ga slovenski policisti ustavili več kot stokrat #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

7

Interni dokument notranjega ministrstva razgalja rasizem v vrstah slovenske policije. Pomislite, kolikokrat so od vas sredi belega dne na pločniku zahtevali dokumente? Verjetno nikoli. Kranjčanu, ki je stopil pred kamero Planet TV, se to dogaja skoraj vsak dan.

"Imel sem občutek, da mi to počnejo le zato, da bi se počutil majhnega, ker sem temnopolt in majhen," je v oddaji Planet Danes novinarju Vitomirju Petroviću razlagal Jamajčan Norris Jones.

Po zadnji izkušnji, ko so ga sredi dneva ustavili na ljubljanski železniški postaji, je Jones izgubil potrpljenje. Ker je od policistov zahteval nekaj človečnosti, je najprej končal na policijski postaji. Po nekaj urah so ga, uradno zaradi nesodelovanja pri postopku, kar policisti odpeljali na urgenco.

Počuti se kot doma, a …

"Po devetih letih v Sloveniji se tu počutim kot doma," razlaga Jones, ki Slovence opiše kot čudovite ljudi in dodaja, da nikoli ni pomislil, da bi se vrnil v Veliko Britanijo, od koder se je po študiju ekonomije z ženo Slovenko priselil na sončno stran Alp.

A vse le ni idilično, razlog pa se skriva v barvi njegove kože. Želi si, da bi se lahko prosto sprehajal po ulicah, česar si po incidentu ne upa več. Tako je že vse od zadnjega dne februarja, ko je začel papirnato vojno zaradi policijskega nadlegovanja.

Norris Jones se v Sloveniji počuti kot doma, a vse le ni tako idilično. | Foto: Printscreen Zimbio Norris Jones se v Sloveniji počuti kot doma, a vse le ni tako idilično. Foto: Printscreen Zimbio

Ustavili so ga že več kot stokrat

"Sredi belega dne sem se po poslovnem sestanku z vlakom odpravljal nazaj v pisarno v Grosuplje," opiše svoje sumljivo obnašanje in dodaja: "Pojasnil sem jima, da so me, odkar živim tu, ustavili že več kot stokrat. Zato sem hotel, da gremo do njihovega poveljnika, da mu bom pokazal dokumente in da mi še razložijo natančen razlog za to.

Policisti so mu po dobre pol ure sedenja na železniški postaji ustregli, a pred tem so šteli njegovo nesodelovanje za pasivno upiranje postopku. "Začutil sem udarec. Eden me je držal za ovratnik, drugi pa mi je zadaj zvil roko skoraj do glave. Opozoril sem ga, da me boli. Takrat me je potisnil ob zid, za nameček pa mi je še glavo potisnil ob zid," se spominja policijskega prijema.

"Ugotavljanje identitete po zunanjem videzu, v konkretnem primeru barvi kože, je v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije," so sporočili iz pritožbenega senata notranjega ministrstva. | Foto: Bor Slana "Ugotavljanje identitete po zunanjem videzu, v konkretnem primeru barvi kože, je v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije," so sporočili iz pritožbenega senata notranjega ministrstva. Foto: Bor Slana

Senat: Policija ne podaja prepričljivih argumentov

Da ni bilo vse povsem po črki zakona, Jonesu potrdijo na pritožbenem senatu notranjega ministrstva. "Policisti niso znali pojasniti izvora telesnih poškodb na vaši glavi in rami. Navajanje različnih pojasnil policistov ne podaja prepričljivih argumentov, da se poškodba ni zgodila med policijskim postopkom. Policistom ni uspelo verodostojno utemeljiti zakonskega razloga za začetek postopka ... Ugotavljanje identitete po zunanjem videzu, v konkretnem primeru barvi kože, je v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije," so ugotovitve senata.

Iz vodstva policije pa so se na primer odzvali le pisno, češ da policisti ugotavljajo identiteto na krajih, kjer je večja migracija ljudi.

Skrbi ga prihodnost otrok

Jones ob tem poudarja, da ne gre toliko zanj kot za prihodnost njegovih treh otrok, in se sprašuje: "Kako naj jim pomagam, če se soočijo s takšno ali podobno težavo."

Ne spreglejte