SiolNET. Novice Slovenija
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NLB opozarja na poskuse kraje osebnih podatkov pri spletni prodaji

0,36

termometer

NLB | Ukradeni osebni podatki oziroma varnostni elementi prevarantom omogočajo nepooblaščen vstop v elektronsko banko in nepooblaščeno nakazilo denarja z vašega računa ali pa izvedbo nepooblaščenega plačila s kreditno kartico. | Foto: STA
Ukradeni osebni podatki oziroma varnostni elementi prevarantom omogočajo nepooblaščen vstop v elektronsko banko in nepooblaščeno nakazilo denarja z vašega računa ali pa izvedbo nepooblaščenega plačila s kreditno kartico. Foto: STA

Pri prodaji prek spletnih portalov je treba biti pozoren na prevarante, ki poskušajo žrtve preusmeriti na lažne spletne strani z namenom kraje osebnih podatkov, so danes opozorili v NLB. Uporabnike pozivajo, naj plačila s kreditno kartico izvajajo le na zaupanja vrednih oziroma preverjenih spletnih straneh trgovcev.

Bistvo te vrste prevar je uporaba lažnih spletnih strani (spletnih trgovcev, bank, PayPal, Pošte Slovenije in podobno) prek spletnih povezav, ki jih žrtev prejeme od "kupca" oziroma goljufa.

"V primeru, da vam potencialni kupec pošlje elektronsko sporočilo ali SMS-sporočilo, ki vsebuje povezavo na spletno stran, ki od vas zahteva vnos osebnih podatkov oziroma varnostnih elementov (uporabniško ime, geslo, številka kreditne kartice, CVC-koda), nikoli ne uporabite te povezave," so zapisali.

Ukradeni podatki omogočajo nepooblaščen vstop v elektronsko banko

Ukradeni osebni podatki oziroma varnostni elementi prevarantom omogočajo nepooblaščen vstop v elektronsko banko in nepooblaščeno nakazilo denarja z vašega računa ali pa izvedbo nepooblaščenega plačila s kreditno kartico.

Te vrste plačil je težko izslediti in žrtve prevare največkrat ostanejo brez denarja na računu, opozarjajo v NLB.

Žalost, ljubezen, jeza, obžalovanje Novice Zaljubljena Štajerka mu je nakazovala po več deset tisoč evrov

Plačila izvajajte le na preverjenih spletnih straneh

"Za vstop v NLB Klik spletno banko uporabljajte samo in zgolj povezavo - https://klikotp.nlb.si/, ki jo sami vpišite v spletni brskalnik. Plačila s kreditno kartico izvajajte le na zaupanja vrednih oziroma preverjenih spletnih straneh trgovcev, katerih spletni naslov vpišite sami," so poudarili.

Uporabnikom, ki so svoje podatke že vnesli na lažno oziroma sumljivo spletno stran, svetujejo, da stopijo v stik z NLB Kontaktnim centrom prek videoklica ali telefona na številko 01 477 20 00 ter blokirajo uporabo elektronskega bančništva oziroma uporabo kreditne kartice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin