SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NIJZ prejel in razdelil dodatnih 20 tisoč odmerkov cepiva proti gripi

0,26

termometer

Cepljenje
Foto: Getty Images

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je že prejel in razdelil dodatnih 20 tisoč odmerkov cepiva proti gripi, so na inštitutu pojasnili za STA. Ocenili so, da bo to cepivo večinoma namenjeno rizičnim skupinam. A so naročila za to skupino lahko izpolnili le delno, saj so bile razpoložljive količine bistveno manjše od povpraševanja.

Ministrstvo za zdravje je v začetku novembra pozvalo izvajalce cepljenja na primarni ravni, da cepivo, ki ga bodo prejeli naknadno, porabijo za cepljenje najranljivejših skupin. Ocenili so, da bodo izvajalci cepivo porabili za rizične bolnike, ki so že bili naročeni na cepljenje, piše STA.

Infekcijska klinika Novice V petek potrdili 1.690 okužb z novim koronavirusom

Njihove ambulante imajo sicer zasedene termine do konca novembra, ponekod tudi v decembru. Ker je pomembno, da se cepljenje opravi čim prej, so del cepiva, ki je bilo namenjeno za cepljenje v ambulantah NIJZ, že odstopili drugim izvajalcem, ki bodo cepljenje izvedli hitreje, so zapisali. Podatkov o tem, kje se je še mogoče naročiti na cepljenje, na NIJZ nimajo.

Za cepljenje svojih opredeljenih pacientov v prvi vrsti skrbijo izbrani osebni zdravniki. V ambulantah NIJZ cepijo le okoli 15 odstotkov oseb, ki se odločijo za cepljenje.

Podatki kažejo, da je akutnih obolenj dihal malo manj

Akutnih obolenj dihal je bilo v minulem tednu sicer manj kot v enakem obdobju lani, kot izhaja iz spletne strani NIJZ. A je treba upoštevati, da lahko spremenjen način delovanja ambulant zaradi epidemije covid-19 vpliva na poročanje o teh obolenjih.

Čeprav se je sezona gripe že začela, incidenca ostaja na medsezonski ravni. O gripi poročajo le iz Azerbajdžana, Srbije in Slovaške. Tudi v Združenih državah Amerike ne zaznavajo povečane incidence gripe, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin