Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2019,
13.46

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

4

Natisni članek

Ptuj ptice neurje

Torek, 9. 7. 2019, 13.46

4 leta, 9 mesecev

Neurje na Ptuju katastrofalno za ptice: "Bile so zmlete" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

4

Nedeljsko neurje, ki se je še posebej silovito razbesnelo nad Ptujem z okolico, ni povzročilo hudih posledic samo na objektih in rastlinah, ampak je bilo očitno katastrofalno tudi za nekatere živali. V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so tako na podlagi obvestil krajanov našli skoraj 300 mrtvih ptic.

"Danes smo po obvestilu krajanov na polju pri Skorbi našli mrtvih 279 rečnih in 16 črnoglavih galebov. 39 rečnih, en črnoglavi in en rumenonogi galeb so bili še živi, vendar v zelo slabem stanju," so v DOPPS zapisali na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook.

Poginule galebe je po navedbah društva odstranila veterinarsko-higienska služba, poškodovane ptice pa so polovili in predali v oskrbo Ambulante za male, divje in eksotične živali in azil Golob.

PTUJ
Novice Poglejte, kako se je neurje razbesnelo nad Ptujem #foto #video

"Če bi mi nekdo povedal, da je nevihta povzročila tak pogin ptic, bi bil skeptičen, a to nevihto sem sam doživel, ker smo ravno takrat imeli zaključek ornitološkega tabora na Ptuju. Resnično je bilo ekstremno intenzivno. Na terenu sem prisoten že 25 let in doživel sem že marsikaj, česa takšnega pa še ne. Veter je pihal v vse smeri, deževalo je vodoravno, z ene hiše v bližini je padla cela fasada, drevesa je klestilo, njive so bile, kot da bi jih pokosili, toča je klestila," je za portal 24ur dejal predsednik DOPPS Damijan Denac.

V jugozahodni Sloveniji je danes zvečer in ponoči mogoče pričakovati močnejše nevihte s sunki vetra, nalivi in točo, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. V preostalem delu države bodo mogoče občasne krajevne padavine, ki bodo v drugi polovici noči oslabele in do jutra po večini ponehale. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.

Arso | Foto: Arso/meteo.si Foto: Arso/meteo.si
Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem okoli 18 stopinj Celzija. Čez dan bo večinoma sončno, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem bo še vedno mogoča šibka do zmerna burja. Dnevne temperature se bodo gibale od 20 do 23 stopinj, na Primorskem se bo živo srebro povzdignilo do 26 stopinj Celzija. 

Zvečer in v prvem delu noči bodo na jugozahodu še možne močnejše nevihte, drugod pa bodo mogoče občasne krajevne padavine. V drugi polovici noči bodo padavine slabele in do jutra večinoma ponehale. Na Primorskem bo zapihala zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem okoli 18 °C.

Jutri dopoldne se bo razjasnilo, čez dan bo večinoma sončno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 23, na Primorskem do 26 °C.

Ptice so bile zmlete

Po pojasnilih sogovornika je neki kmet ravno delal na njivi, ptice pa so se tam hranile. Ker se je neurje začelo izjemno hitro, se niso imele časa umakniti in jih je dobesedno stolklo. "V resnici so bile fizično poškodovane, pobite, stolčene, pravzaprav zmlete. Videti je bilo brutalno," je opisal.

Poglejte, kakšno neurje je pustošilo po Ptuju:

Novice Toča in veter spet klestila, v Velikih Laščah aktivirali plužno službo #foto #video

Damijan Denac je dejal, da tako ni samo človek tisti, ki utrpi škodo v primeru vremenskih ujm. "Marsikdo se spopada z materialno škodo, v naravi pa so zaradi tega številne smrtne žrtve," je opozoril.

Rečni galeb je ogrožena vrsta

Pojasnil je še, da omenjene vrste ptic, ki so bile žrtev neurja, niso bile povsem običajne. Rečni galeb v Sloveniji tako gnezdi samo na Ptujskem jezeru in nikjer drugje. "To je zelo velika smrtnost, ki jo bo populacija verjetno preživela in prenesla, se bo pa zagotovo poznalo na njihovem številu. Rečni galeb je namreč ena od ogroženih vrst v Sloveniji in jo ohranjamo z največjimi napori," je dejal.

Črnoglavi galeb pa je, kot je povedal Denac, začel gnezditi ravno zaradi kolonije rečnih galebov, ki se ji je v zadnjih letih priključil. V Sloveniji prav tako gnezdi samo na Ptujskem jezeru.

Novice Orkanska nevihta na Hrvaškem, prebivalci v šoku: Je***ti, poglej to!
Ne spreglejte