Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2019,
8.26

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

1

Natisni članek

Zagorje ob Savi neurje Ptuj nevihta

Ponedeljek, 8. 7. 2019, 8.26

4 leta, 9 mesecev

Poglejte, kako se je neurje razbesnelo nad Ptujem #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

1

Na območju Ptuja in Spodnjega Podravja odpravljajo posledice nedeljskega neurja z močnim vetrom in dežjem. Delavcem Elektra Maribor je uspelo skoraj vsem gospodinjstvom spet zagotoviti električno energijo, brez katere je v nedeljo popoldne ostalo 12 tisoč uporabnikov. Gasilci so imeli polne roke dela ves popoldan in pozno v noč.

Kot so sporočili iz Elektra Maribor, je njihovim ekipam kljub zahtevnim vremenskim razmeram uspelo spet zagotoviti oskrbo z električno energijo za večino od 12 tisoč uporabnikov, ki so po nedeljskem neurju ostali brez nje.

Fotogalerija
1 / 2

Brez elektrike je le še 150 uporabnikov, saj zaradi obsežnosti škode poškodb na omrežju še ni bilo mogoče odpraviti. Na Ptuju je namreč pregorel transformator v Belšakovi ulici, zaradi česar je bil del prebivalcev četrtne skupnosti Jezero brez elektrike tudi ponoči.

Vreme
Novice Dopoldne bo delno sončno, popoldne spet prihajajo nevihte

Nekateri kmetje so po neurju ostali brez pridelka. Vir: Neurje.si/Facebook.


Velike požarne ogroženosti na Primorskem ni več

Velika požarna ogroženost naravnega okolja je prenehala veljati tudi v občinah Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica in Hrpelje-Kozina. Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija sta zato danes prenehala izvajati poostren nadzor, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Velika požarna ogroženost naravnega okolja v nekaterih občinah na zahodu države je bila razglašena 25. junija, 4. julija pa so jo preklicali v občinah Postojna, Sežana, Ajdovščina, Nova Gorica, Pivka, Divača, Komen, Vipava, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba.

Danes pa so požarno ogroženost preklicali še v Kopru, Ankaranu, Izoli, Piran, Ilirski Bistrici in občini Hrpelje-Kozina, kar pomeni, da ne velja nikjer več.

PTUJ
Novice Na Ptuju sunki vetra presegli sto kilometrov na uro #foto #video

pasica | Foto:

Najhuje je bilo na Ptuju, veter divjal tudi s hitrostjo nad sto kilometrov na uro

Najhujše neurje je v nedeljo popoldne divjalo prav na Ptuju. Veter je dosegel hitrost tudi nad sto kilometrov na uro. Gasilci so prekrili 40 odkritih streh, meteorne vode pa izčrpali iz 79 objektov.

Neurje na Ptuju. Vir: Neurje.si/Facebook.


Ob tem so morali gasilci s cest odstraniti 21 podrtih dreves in pogasiti požar v Mercatorjevem skladišču. Štirikrat so posredovali pri nagnjenih in podrtih električnih drogovih, med drugim so prečrpali vodo iz elektropostaje in dveh zalitih podvozov.

Veter je ruval drevesa in odkrival strehe. Vir: Neurje.si/Facebook.


Kot so pojasnili v Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Ptuj, je odpravljanje posledic neurja trajalo pozno v noč, danes pa se bo nadaljevalo. V nedeljo je bilo na terenu skoraj 200 gasilcev iz okoli 20 gasilskih društev tamkajšnje gasilske zveze, ki so jim na pomoč priskočili tudi gasilci iz sosednjih zvez.

O poplavah so poročali tudi iz Rogaške Slatine, Podčetrtka in Rogatca. Vir: Neurje.si/Facebook.


toča Kras, vas Škrbina
Novice Ogromna količina toče: v Mozirju so morali poprijeti tudi za lopate #video

Odpravljanje posledic se nadaljuje, gasilce čaka še veliko dela

"Še posebej smo veseli, da se pri današnjem izredno zahtevnem delu ni poškodoval noben gasilec. Ob tem občane prosimo, da če lahko sami s svojimi tehničnimi in drugimi sredstvi obvladajo razmere, ne kličejo na številko 112, ki je ob takih dogodkih izredno obremenjena," so dodali v PGD Ptuj.

Neurje s točo v Hajdošah. Vir: Neurje.si/Facebook.


Da se stanje umirja, je prek svojega profila na Facebooku sporočila tudi ptujska županja Nuška Gajšek, a dodala, da odpravljanje posledic neurja še zdaleč ni končano. Ekipe so bile po njenih besedah na terenu dolgo v noč, našteli so več kot sto prijavljenih situacij, medtem ko podrtih dreves zaradi velikega števila sploh več ne štejejo.

Posledice neurja na Ptuju. Vir: Neurje.si/Facebook.


Gajškova se je zahvalila vsem, ki pomagajo pri urejanju razmer, tudi podjetju Tames za donacijo v materialu, ki so ga nujno potrebovali. Vse, ki to zmorejo, je prosila, da pomagajo pometati listje s pločnikov in parkirišč v ulicah pri blokih.

Posledice neurja v Zagorju ob Savi. Vir: Neurje.si/Facebook.


Ministrica Pivčeva si je ogledala posledice nedeljskega neurja na Ptuju

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec si je prve posledice hudega neurja z vetrom in točo v okolici Ptuja ogledala že v včeraj, saj tudi sama prihaja s tega območja, danes pa se je na Ptuju sestala še s predstavniki Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj. Kot je povedala po sestanku, so ocene povzročene škode zelo skrb vzbujajoče.

Po podatkih ptujskega zavoda, ki so jih predstavili ministrici, so največjo škodo utrpele poljščine, predvsem koruza, pšenica in nekatere vrtnine, pa tudi trajni nasadi, zlasti vinogradi, morda nekoliko manj pa sadovnjaki, ki so v večji meri zaščiteni s protitočnimi mrežami.

Kot po njenih besedah ocenjuje stroka na ptujskem kmetijskem zavodu, bodo tudi tiste poljščine, ki so za zdaj ostale, zlasti v primeru pšenice, bolj ali manj neuporabne, saj se je klasje zaradi zaležanosti izpraznilo in ne bo uporabno.

toča Kras, vas Škrbina
Novice Toča na Krasu uničila vinograde in vrtove #foto #video

Veter odkrival strehe in podiral drevje, izbruhnili so tudi požari

Nedeljsko neurje je prizadelo tudi širše območje Spodnjega Podravja. Na Hajdini je moralo skoraj sto gasilcev iz petih društev odstraniti kar 122 podrtih dreves ter s strešniki in folijo prekriti 21 streh. V Dornavi so gasilci odstranili 13 podrtih dreves, prekrili 14 streh in s ceste odstranili odtrgano železniško zapornico.

Nevihta s točo v bližini Ptuja. Vir: Neurje.si/Facebook


V Gorišnici so morali prekriti kar 45 streh, odstraniti 11 podrtih dreves in očistiti okoli pet kilometrov cest, v Kidričevem pa so zaradi večje količine meteorne vode začasno zaprli podvoz ter razžagali in odstranili 15 podrtih dreves. O podrtem drevju in odkritih strehah so poročali tudi iz Markovcev in Majšperka, kjer so gasilci pomagali tudi pri reševanju živali iz poplavljenih objektov, v Poljčanah pa so poleg preostalega morali še pogasiti požar v bližini železniške postaje.

Novice Po Sloveniji pustošila neurja, tako je toča klestila na Krasu in v Mozirju #foto #video

Meteorna voda zalila del prostorov slovenjgraške bolnišnice

Nedeljsko neurje je nekaj težav povzročilo tudi na Koroškem. Zaradi podrtega drevja je bila nekaj časa neprevozna glavna cesta od Dravograda proti Libeličam, prav tako lokalna cesta na Cviterško sedlo. V Črnečah je eno drevo ogrožalo garažo, so povedali na dravograjski občini. Danes so na ogledu vzdrževalci lokalnih cest.

Meteorna voda je v nedeljo zalila del prostorov Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. "Razen vdora meteorne vode in s tem povezanih stroškov za čiščenje nismo imeli druge večje škode," je pojasnil direktor bolnišnice Janez Lavre.

Toča na Ptuju. Vir: Neurje.si/Facebook.


Že tretjič v dobrih dveh tednih pa so se z nalivom in točo spopadali na območju občine Mislinja, a po prvih ocenah tokrat škoda ni tako velika kot v prejšnjih dveh ujmah. Toča je v nedeljo klestila na območju Razborce in Pohorja, meteorne vode pa so spirale makadamske ceste, tako da so danes zaradi zagotavljanja prevoznosti cest na terenu vzdrževalci Komunale Slovenj Gradec, je povedal direktor občinske uprave mislinjske občine Bogdan Slemenik.

Močni neurji sta omenjeno občino letos prizadeli že 22. junija in 2. julija. Takrat sta po podatkih občine poplavljali reka Paka s pritoki na območju naselij Gornji Dolič, Srednji Dolič, Tolsti Vrh, Paka in Kozjak ter reka Mislinja na območju naselja Gozdarske ceste.

Močno neurje s točo na Ptuju. Vir: Neurje.si/Facebook.


Narasle vode so takrat povzročile veliko materialno škodo na cestni in komunalni infrastrukturi, kmetijskih zemljiščih ter vodotokih. Škoda je nastala tudi na številnih stanovanjskih objektih in posameznih gospodarskih poslopjih, kjer je voda zalila kletne prostore. Na predlog občine je uprava za zaščito in reševanje prejšnji teden izdala sklep o začetku ocenjevanja nastale škode po ujmi, ki je občino prizadela 22. junija.

Občina Mislinja zato oškodovance, ki so 22. junija utrpeli škodo ob neurju s poplavami na stanovanjskih objektih in kmetijskih površinah, obvešča, naj škodo najkasneje do srede, 10. julija, prijavijo občini. Po poteku tega roka bodo občinske komisije začele ocenjevati škodo na terenu. Občina bo zbrala tudi podatke o škodi na komunalni infrastrukturi. Pri sanaciji posledic neurja bo občini Mislinja s 15 tisoč evri pomoči na pomoč priskočila tudi Mestna občina Velenje.

Ne spreglejte