Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2019,
15.07

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,42

Natisni članek

neurje vreme

Sreda, 3. 7. 2019, 15.07

4 leta, 9 mesecev

Vreme, 3. julij

Po Sloveniji pustošila neurja, tako je toča klestila na Krasu in v Mozirju #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,42

Nad Slovenijo so z novim valom hladne fronte spet nastajala močnejša dolgotrajna neurja s sunki vetra, predvsem na Krasu je pustošila tudi toča, ki je ponekod popolnoma uničila pridelek v vinogradih in na vrtovih. Vremensko dogajanje se zdaj umirja, četrtek in petek prinašata toplejše in bolj sončno vreme.

Ob trku tople zračne mase s hladno, ki je k nam prišla s severa, so zaradi počasnega premikanja nevihtnih celic popoldne in zvečer nastajale nevihte in toča.

Popoldne je neurje s točo pustošilo po Krasu. Bralec Tilen Komel nam je poslal fotografije iz vasi Škrbina.

Fotogalerija
1 / 28

"Toča je skoraj popolnoma uničila letošnji pridelek v vinogradih in na vrtovih na območju vasi Škrbina in Rubije. Na cesto med Komnom in Branikom je padlo veliko vejevja in nekaj dreves, kar so gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva že očistili. V samem Komnu pa je potrgalo električne žice javne razsvetljave, tako da je del kraja danes v temi," je za STA povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Komen Miloš Lozej.

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je neurje tudi v Sežani podiralo drevje, gasilci pa so morali v mestu iz poplavljenih objektov črpati vodo.

Zalilo tudi več objektov v Mozirju

Kot so za STA povedali tamkajšnji gasilci, je meteorna voda zalila tudi več objektov v Mozirju, kjer je neurje spremljala toča, debela dva centimetra, ki pa ni naredila škode na objektih.

Ponoči bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, napovedujejo meteorologi na agenciji za okolje. Krajevne nevihte, tudi z močnejšimi nalivi se bodo še pojavljale, a do jutra ponehale. V četrtek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Bolj sončno bo popoldne.

Konec tedna vroč

Petek bo sončen in vroč, saj se bo skoraj povsod po Sloveniji ogrelo nad 30 stopinj Celzija. Podobno bo tudi večji del sobote, pozno popoldne in zvečer pa se bodo ob približevanju nove hladne fronte spet pojavile nevihte, ki jih lahko pričakujemo tudi v nedeljo. Po vsej državi se bo s prihodom nove hladne fronte ohladilo.

Samo v Mislinji za okoli milijon evrov škode

Na območju občine Mislinja so medtem danes odstranjevali posledice neurja, ki je v torek že drugič v tednu in pol pustošilo na tem območju. Župan občine Bojan Borovnik pričakuje, da bo uprava za zaščito in reševanje izdala sklep o ocenjevanju škode. Sam jo zdaj v grobem ocenjuje na okoli en milijon evrov, je povedal.

Potem ko so za silo odstranili posledice naliva, ki je območje občine Mislinja zajelo prejšnjo soboto, so se domačini, gasilci ter delavci komunalnih in cestnih služb v torek popoldne znova spopadali z meteornimi vodami in hudourniki, ki so zalivali kleti in garaže ter se razlivali na ceste in kmetijske površine. Klestila je tudi toča. Škode je za okoli milijon evrov.

Tako je bilo včeraj v Kranju:

Sprožilo se je nekaj plazov in med drugim je odneslo manjši most čez reko Pako, zaradi česar se je prekinil dovoz do dveh hiš. Trenutno po Borovnikovih besedah za ta most iščejo začasno rešitev. Druge ceste so večinoma prevozne, potem ko so odstranili material, ki ga je nanosilo na ceste. Zaradi posledic naliva je bilo namreč več cest zaprtih, med drugim nekaj časa tudi glavna cesta Gornji Dolič-Vitanje.

Če bo uprava za zaščito in reševanje izdala sklep o ocenjevanju škode, bo občinska komisija šla na teren popisovat škodo, je še povedal Borovnik, ki pravi, da je zdaj nujno tudi očistiti struge vodotokov, saj se bojijo novih ujm.

Napoved vremena:

Povečana možnost zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije je izdal opozorilo, da je ob za danes napovedanih močnih nalivih in padavinah povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v severni in vzhodni Sloveniji, do katerih pa lahko pride tudi v drugih predelih Slovenije. Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, pravijo.

Na geološkem zavodu zato prebivalcem na območjih, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, svetujejo, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh ter nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. "Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču," so zapisali.
oblačno oblaki
Novice Močne nevihte zajele Slovenijo: v Ljubljani odneslo streho #video #foto

 

Ne spreglejte