Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2019,
7.52

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

veter toča nevihta vreme

Torek, 2. 7. 2019, 7.52

4 leta, 9 mesecev

Vreme, 2. julij

Močne nevihte zajele Slovenijo: v Ljubljani odneslo streho #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Popoldne je večji del Slovenije zajelo močno neurje. Do 18. ure so na upravi za zaščito in reševanje zabeležili 58 nesreč, ki so posledica neurja. Meteorna voda je zalila nekaj objektov, nevšečnosti pa povzroča tudi močan veter. Dež bo po napovedih agencije za okolje (Arso) ponoči prenehal. Zgornji posnetek je iz Kranja.

V občinah Beltinci, Brezovica, Domžale, Kamnik, Komenda, Kranj, Ljubljana, Lukovica, Mislinja, Murska Sobota, Nazarje, Postojna, Prebold, Slovenj Gradec, Šenčur, Tržič, Vrhnika in Zagorje ob Savi so zaradi težav, povezanih z neurjem, posredovali gasilci. Meteorna voda je zalila prostore stanovanjskih objektov, osnovne šole in več odsekov cest.

Močan veter, ki je spremljal neurje, je podiral drevesa, jumbo plakate ter odkril nekaj streh stanovanjskih in gospodarskih objektov, poroča uprava za zaščito in reševanje.

V Ljubljani odnašalo strehe

Veter je v Ljubljani, kjer je neurje za zdaj prenehalo, na več lokacijah odkril strehe, voda pa je zalila več kleti. Enako se je zgodilo v občini Domžale, kjer je veter poškodoval tudi električne vode.

V središču Ljubljane pri operni hiši je neurje odneslo streho. | Foto: Instagram & Imdb V središču Ljubljane pri operni hiši je neurje odneslo streho. Foto: Instagram & Imdb

Podrto drevo v Ljubljani | Foto: Alenka Teran Košir Podrto drevo v Ljubljani Foto: Alenka Teran Košir

Na območju Kamnika zaradi neurja gasilci posredujejo na več lokacijah. Pomagajo pri odstranjevanju vode iz poplavljenih objektov in odstranjevanju podrtih dreves.

Tako je narasla reka Mislinja v Mislinji.  | Foto: Tako je narasla reka Mislinja v Mislinji. V Mislinji že drugič v tem tednu

Na območju Občine Mislinja so se popoldne že drugič v tednu in pol spopadali s posledicami hudega naliva, danes je klestila tudi toča. Voda je zalila več kleti in garaž, narasli vodotoki so poplavljali ceste, njive in travnike, ki so jih kmetje večinoma šele za silo uredili po ujmi prejšnjo soboto, je povedal mislinjski župan Bojan Borovnik.

Na območju občine se je sprožilo več plazov, voda pa je odnesla tudi manjši most, tako da dve stanovanjski hiši nimata dovoza. Gasilci po županovih besedah v glavnem zaključujejo intervencije, so pa na terenu še delavci komunalnega in cestnega podjetja ter zasebniki, ki so priskočili na pomoč z gradbeno mehanizacijo.

Neurje ovira promet

Neurje močno ovira tudi promet. Na prometno-informacijskem centru voznike pozivajo k previdni vožnji. Voznike opozarjajo tudi, naj se ne ustavljajo v tunelih in pod nadvozi. Zaradi velike količine vode na cestišču je promet oviran na dolenjski avtocesti na različnih odsekih med Šmarjem Sap in Višnjo Goro v obe smeri.

Tudi za sredo in četrtek meteorologi napovedujejo krajevne plohe in nevihte. V petek bo povečini sončno in spet nekoliko bolj vroče. Na Arsu pa opozarjajo tudi na povečano verjetnost požarov v naravnem okolju na Primorskem.

V okolici Vitanja in Gornjega Doliča so močno narasli hudourniški vodotoki in začeli poplavljati:

Toča v Kranju:

Neurje v okolici Tržiča:

Neurje.si | Foto: Neurje.si Foto: Neurje.si

Velika požarna ogroženost ostaja

Na Primorskem je še vedno velika požarna ogroženost naravnega okolja. Ta do preklica velja na območju občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti (kresove), požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Strele v okolici Domžal:

Strela | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj

Strela | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj

Strela | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj

Prejšnji mesec rekordno vroč junij

Vročina po Evropi | Foto: Reuters Foto: Reuters Prejšnji mesec je bil rekordno najbolj vroč junij, je razvidno iz podatkov satelitov v okviru programa Copernicus za spremljanje podnebnih sprememb (C3S). V Evropi so termometri v povprečju kazali okoli dve stopinji Celzija več kot običajno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prejšnji teden je vročinski val v več evropskih državah podrl junijske rekorde. Vroč zrak, ki je dosegel Evropo iz Sahare, je v Franciji, Nemčiji, Španiji in Italiji poskrbel tudi za do 10 stopinj Celzija višje temperature kot običajno.

Pri Copernicusu niso želeli neposredno povezati rekordnega meseca z okoljskimi spremembami, a je iz ločene raziskave mednarodne ekipe znanstvenikov razvidno, da je bil zaradi globalnega segrevanja vročinski val petkrat bolj verjeten.

Glede na primerjavo preteklih let so pri C3S odkrili, da je bil letošnji junij po celi Evropi za tri stopinje toplejši kot povprečje med letoma 1850 in 1900. "Čeprav je to neverjetno, bomo verjetno v prihodnje zaradi okoljskih sprememb videli še več podobnih dogodkov," je dejal vodja C3S Jean-Noel Thepaut. STA
Ne spreglejte