SiolNET. Novice Slovenija
0,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Toča in veter spet klestila, v Velikih Laščah aktivirali plužno službo #foto #video

0,91

termometer

Nad Slovenijo so se v ponedeljek popoldne spet razbesnele nevihte. Ponekod je padala toča, ki je uničevala pridelek, neurje pa je spremljal močan veter, ki je odkrival strehe in ruval drevesa. Ponekod so meteorne vode zalivale objekte. Najhuje je bilo na območju Kočevja, kjer si bo razmere danes ogledal tudi okoljski minister Simon Zajc.

Razdejanje v Kočevju. Vir: Neurje.si/Facebook.


Toča je uničila pridelek tudi v Brezovici pri Podgradu. Vir: Neurje.si/Facebook.


Vreme Novice Vreme: popoldne in zvečer spet napovedane plohe in nevihte #video

Neurje v Knežji Lipi pri Kočevju. Vir: Neurje.si/Facebook.


Nevihta na Hrvaškem Novice Orkanska nevihta na Hrvaškem, prebivalci v šoku: Je***ti, poglej to!

O toči, ki je uničevala pridelek na poljih in vrtovih, poročajo iz Velikih Lašč, Brezovice pri Podgradu, Kočevja, Ribnice in Vinice.

Toča v Velikih Laščah. Vir: Neurje.si/Facebook.


Škoda ob neurju v Kočevju naj bi zadoščala zahtevam za državno pomoč

Kočevje je danes obiskal minister za okolje in prostor Simon Zajc. Po ogledu terena je dejal, da škode še niso ocenili, a da naj bi ta zadoščala zahtevam za dodelitev državne pomoči. Napovedal je tudi zakonske spremembe za hitrejšo pomoč.

Zajc je dejal, da so hude ure zadnje čase pogoste in da glede na segrevanje ozračja pričakuje, da bo takih dogodkov na žalost še več.

Sicer pa bodo po popisu škode videli, ali bo lahko v Kočevju pomagala tudi država, je dodal in nadaljeval, da so imeli v Kočevju, kjer ni bilo nobenega poškodovanega, kar srečo v nesreči. Po najhujši ujmi je tudi nehalo deževati, tako da so lahko gasilci nemudoma začeli intervencijo ter sanacijo.

Ob tem se je gasilcem zahvalil za hitro pomoč in še povedal, da pripravljajo spremembo zakona o odpravi posledic vremenskih nesreč, s katero želijo skrajšati čas, ko intervenira država, in da upoštevajo vse pogostejše tovrstne dogodke v manjših občinah, ki same ne zmorejo tako obsežne sanacije. Omenjeni zakon naj bi popravili in sprejeli prihodnje leto, je še napovedal Zajc.

Hrvaška Novice Neurje na Hrvaškem: vozniki ustavljali v predorih in pod viadukti #foto #video

Za dve uri brez elektrike ostalo 15 vasi v okolici Kočevja, 79 objektov še vedno brez

Namestnik poveljnika kočevske civilne zaščite Igor Kalinič je povedal, da je intervencija, ki so jo v glavnini končali pol ure po polnoči, v štirih petinah obsegala sanacijo streh, v eni petini pa kleti in drugih objektov. Veter, ki naj bi po neuradnih podatkih presegel 100 kilometrov na uro, je sicer razkril tudi nekaj tovarniških ostrešij, veliko škodo pa je za sabo pustil na kočevskem pokopališču. Uničil je tudi več poljščin, voda pa je zalila številne kleti.

V Občini Kočevje so sicer zabeležili nekaj več kot 50 dogodkov, na območju samega Kočevja, ki je bilo najhuje prizadeto, pa 44. Veliko je bilo tudi podrtih dreves, zaradi katerih so morali za približno pol ure zapreti glavno cesto proti Ljubljani. Hkrati je za približno dve uri brez elektrike ostalo približno 15 vasi v okolici Kočevja, 79 objektov pa je še vedno brez elektrike. Te bodo vnovič priključili danes, je dodal.

Toča v Kočevju. Vir: Neurje.si/Facebook.


Med približno štiriurno intervencijo je škodo na terenu odpravljalo več kot sto kočevskih gasilcev z 18 vozili. Danes bodo posanirali še nekaj preostalih malenkosti in popoldne končali vse dejavnosti za odpravo posledic neurja, je še dejal Kalinič.

Kočevski podžupan Roman Hrovat je opozoril, da je Kočevje nedavno že prizadela močnejša toča in da bo potrebno prisluhniti opozorilom o podnebnih spremembah.

Neurje je prišlo sicer zelo hitro in tako tudi odšlo, za sabo pa je pustilo upostošenje, je dejal. Za hiter odziv je pohvalil vse reševalne službe in pristavil, da so med šesto uro zvečer in približno eno uro zjutraj uspeli sanirati praktično vse lokacije.

Po njegovih besedah so bile najbolj prizadete stavbe, krite s pločevino in drevje. Reševanje ključnih primerov so sicer že opravili ponoči, preostanek potrebnih del pa naj bi opravili danes. Aktivirali so tudi skupine za ocenjevanje škode. Ocene škode pa za zdaj še nimajo, je še dejal Hrovat.

Toča v Vinici. Vir: Neurje.si/Facebook.


Na območju Občine Velike Lašče je ponedeljkovo neurje največ škode povzročilo na občinskih cestah, za prevoznost pa so zaradi debele plasti toče morali aktivirati celo plužno službo, je povedal Roman Viršek, ki je na občini pristojen za komunalno gospodarstvo. Toča je oklestila poljščine in vrtnine, močan veter pa je po podatkih občine odkril strehi na dveh objektih in podrl več dreves.

V občini Ribnica je voda zalila kleti na desetih lokacijah. Posredovali so gasilci iz prostovoljnega društva Ribnica, ki so poleg črpanja vode pomagali tudi pri pokrivanju strehe. O podrtih drevesih in zalitih kleteh poročajo tudi iz občine Velike Lašče. Na terenu so posredovale teritorialne enote Karlovica, Rob in Velike Lašče.

Toča v Ribnici. Vir: Neurje.si/Facebook.


V občini Vrhnika je močan veter podiral drevesa in odkrival strehe. Na terenu so posredovali gasilci teritorialnih enot Vrhnika, Verd in Stara Vrhnika. O škodi poročajo tudi z Jezerskega, Brezovice pri Ljubljani, Rakitne, Preserij, iz Notranjih Goric, Borovnice, Kamnika pod Krimom in Žirov.

Voda je zalila tudi klet objekta v naselju Zapotok v občini Ig. Posredovali so gasilci prostovoljnega društva Golo, ki so prečrpali okrog 30 kubičnih metrov meteorne vode. V občini Dobrova - Polhov Gradec je veter odkril streho. Posredovali so gasilci prostovoljnega društva Šentjošt, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Poplave na Ptuju Novice Poglejte, kako se je neurje razbesnelo nad Ptujem #foto #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin