Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2023,
14.33

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

51

Natisni članek

tožilstvo pranje denarja hišna preiskava NPU

Torek, 21. 3. 2023, 14.33

1 leto, 1 mesec

Neuradno: v preiskavi NPU tudi znana imena. Mandarić vpletenost zanikal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

51

Slovenska ter bosansko-hercegovska policija danes na več lokacijah v Sloveniji in BiH izvajata hišne preiskave zaradi sumov kaznivih dejanj s področja organiziranega kriminala, zlorabe položaja in pranja denarja. V Sloveniji so eno osebo pridržali. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za prenose denarja v fiktivnih poslih. Med osumljenimi naj bi bili tudi srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić, nekdanji lastnik Nogometnega kluba Olimpija, ter več drugih znanih imen, poroča portal Necenzurirano.si. Mandarić je za Siol.net zanikal vpletenost v nezakonite posle. "Vedno sem posloval v skladu z zakoni in se nikoli nisem ukvarjal s pranjem denarja. Ves denar sem zaslužil s poštenim trdim delom in legalnimi posli," je povedal. 

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) skupaj s kriminalisti sektorjev kriminalistične policije iz vseh policijskih uprav v Sloveniji izvaja večje število operativnih aktivnosti, med drugim 58 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Nova Gorica, zaradi suma storitve 21 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter pranja denarja in enega kaznivega dejanja hudodelskega združevanja.

Kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so storjena na škodo več gospodarskih družb z območja celotne Slovenije, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Kaznivih dejanj je osumljenih 36 oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na 42 fizičnih oseb in 36 pravnih oseb, eno fizično osebo pa so pridržali. Skupna protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, znaša več kot pet milijonov evrov.

Pod lupo gradbena in druga podjetja

Po informacijah portala necenzurirano.si kriminalisti preiskujejo posle nekaterih slovenskih gradbenih in drugih družb, ki naj bi s plačevanjem fiktivnih računov denar nakazovala slamnatim podjetjem v BiH, od tam pa naj bi se v Slovenijo vračal v gotovini. Na ta način naj bi ga spravili v legalni obtok. Po poročanju bosanskih medijev naj bi tam po zadnjih podatkih pridržali osem oseb. 

Necenzurirano.si tudi poroča, da naj bi bil med osumljenimi tudi srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić, nekdanji lastnik Nogometnega kluba Olimpija, ki je v Sloveniji vodil več nepremičninskih projektov. Zakaj je v preiskavi, ni znano, je pa bila družba FC Olimpija, ki upravlja člansko ekipo, že pred leti povezana s podjetjem Leka, ki so ga v preteklosti povezovali z nenavadnimi nakazili in dvigi gotovine.

V odzivu je Mandarić zanikal vpletenost v nezakonite posle. "Vedno sem posloval v skladu z zakoni in se nikoli nisem ukvarjal s pranjem denarja. Ves denar sem zaslužil s poštenim trdim delom in legalnimi posli," je povedal.

Ob tem je komentiral delo novinarjev, ki ga povezujejo s kriminalnimi dejanji, ne da bi ga pri tem vprašali za mnenje. "To so preveč resne zadeve, da bi iz njih delali trače," je bil kritičen Mandarić. 

Milan Mandarić
Sportal Milan Mandarić nad Olimpijo, ta zavrača obtožbe

V preiskavi naj bi bil tudi Mihael Strmljan, eden najbogatejših Slovencev in lastnik skupine Aktiva, ki se ukvarja s čiščenjem in  varovanjem. Podjetje Aktiva Čiščenje je v zadnjih letih od javnih porabnikov skupaj prejelo več kot 33 milijonov evrov, v zadnjih tednih pa je v javnosti odmevala namera državne družbe Sava Turizem, da vse svoje sobarice prezaposli na to podjetje. Tudi Aktiva je v preteklosti nakazovala denar Leku, poleg tega pa tudi podjetju Lumnia, ki deluje na naslovih več drugih podjetij.

Kriminalisti naj bi preiskovali tudi več gradbenih podjetij. Eno od njih je V3, ki je skoraj milijon evrov podjetju Lumnia nakazalo na bančni račun v BiH. Družba V3 je v zadnjih letih največ poslov ustvarila z Mestno občino Ljubljana in njenimi podjetji. Njen direktor je Miroslav Vidaković, so zapisali na Necenzurirano.si.

Preiskovalci sodelujejo s kolegi iz BiH

V zadevi sta bili v okviru predkazenskega postopka ustanovljeni tudi specializirana preiskovalna skupina s finančno upravo in uradom za preprečevanje pranja denarja ter Skupna preiskovalna skupina (JIT) z varnostnimi organi Bosne in Hercegovine.

Pri izvajanju hišnih preiskav in drugih preiskovalnih aktivnostih sodeluje skupno 57 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in 155 kriminalistov iz vseh osmih policijskih uprav.

Hkrati namreč na območju Bosne in Hercegovine poteka 13 hišnih preiskav, predkazenski postopek pa usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je sicer predpisana kazen zapora od enega leta do osmih let, za pranje denarja do osem let in za hudodelsko združevanje od treh mesecev do osmih let.

sodišče
Novice Vpisničarka tožilstva vedela za hišne preiskave v zadevi Kavaški klan
Hrvaška policija
Novice Hišne preiskave v Istri, kriminalisti preiskujejo tudi Slovence
Ne spreglejte