Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
10.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

2

Natisni članek

sodišče veleposlaništvo Madrid

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 10.35

6 let, 7 mesecev

Nekdanji veleposlanik Reberc ne bo dobil odškodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

2

Peter Reberc | Foto STA

Foto: STA

Nekdanji veleposlanik v Madridu Peter Reberc je izgubil tožbo proti državi, v kateri je zahteval 75 tisoč evrov odškodnine zaradi pregleda rezidence. Sodišče je pravnomočno zavrnilo njegov tožbeni zahtevek, Rebercu pa namesto odškodnine naložilo plačilo 5.558 evrov pravdnih stroškov, poroča Delo.

Tožbeni zahtevek se nanaša na pregled rezidence v Madridu, ki ga je zaradi sumljivih poslov pri porabi proračunskega denarja odredilo zunanje ministrstvo. Pregled je razkril Reberčevo zapravljivost, nekdanji veleposlanik pa je menil, da mu je bila s pregledom zasebnih delov rezidence kršena pravica do zasebnosti in nedotakljivosti stanovanja. 

Okrožno sodišče je njegov tožbeni zahtevek pred leti zavrnilo, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in primer vrnilo prvostopenjskemu z navodilom, da ugotovi, kateri del rezidence se je uporabljal za protokolarni del in kateri prostori so bil izključno zasebni.

Zahteval 75 tisoč evrov odškodnine, dobil več kot 5.000 evrov pravdnih stroškov

Okrožno sodišče je v ponovljenem sojenju Rebercu delno pritrdilo in mu kot primerno odškodnino prisodilo 5.000 od zahtevanih 75 tisoč evrov, ker njegove duševne bolečine zaradi vstopa v rezidenco niso bile tako hude. Vendar tudi ta sodba ni prestala sita višjega sodišča, saj rezidenca ni bila fizično ločena na uradni in zasebni del. 

Prav tako je višje sodišče pritrdilo pravobranilstvu, da ni vzročne zveze med pregledom in škodo glede na ugotovitve izvedenca psihiatrije. 

Sodbo, po kateri bi morala država Rebercu odšteti 5.000 evrov, so višji sodniki spremenili tako, da so Reberčev tožbeni zahtevek zavrnili v celoti, Rebercu pa naložili plačilo 5.558 evrov pravdnih stroškov državi, poroča Delo.

Peter Reberc je moral oktobra 2010 zaradi sumljivih poslov pri porabi proračunskega denarja zapustiti Madrid. V izrednem nadzoru na veleposlaništvu je zunanje ministrstvo ugotovilo, da je v času svojega mandata od februarja 2007 do avgusta 2010 med drugim kupil 1.800 kozarcev, 77 cedilnikov, 100 zajemalk, pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 107 izvijačev in za 4.700 evrov žarnic.

Z davkoplačevalskim denarjem je tako kupil še za 11.490 evrov orodja, knjižnega gradiva, ki presega letno kvoto za osnovna sredstva, za 40.200 evrov goriva itd. Med najbolj nenavadnimi nakupi je bil glodavec puščavski skakač.

Reberc je po odpovedi sprožil tudi delovni spor, a mu na sodišču ni uspelo dokazati nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Z državo se še zmeraj pravda na koprskem delovnem sodišču, kjer pravobranilstvo od njega terja 103.646 evrov.

Ne spreglejte