Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 4. 2015,
12.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matjaž Kovačič Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 30. 4. 2015, 12.37

8 let

Nekdanji šef NKBM Kovačič naj bi o poslih banke redno obveščal Janeza Janšo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V uredništvu Dnevnika so pridobili korespondenco med nekdanjim predsednikom uprave NKBM Matjažem Kovačičem, nekdanjim premierjem Janezom Janšo in tedanjim Janševim tajnikom Borutom Petkom.

Dopisovanje med letoma 2005 in 2008 po pisanju novinarjev Primoža Cirmana in Vesne Vuković razkriva, da je Kovačič Petka in Janšo redno obveščal o domala vseh pomembnejših poslih banke – tudi o nakupih zemljišč na Hrvaškem, zaradi katerih je specializirano državno tožilstvo pred dnevi zahtevalo sodno preiskavo zoper Kovačiča in štiri osumljence. V teh poslih je iz NKBM izpuhtelo 28 milijonov evrov, pri čemer naj bi okoli pet milijonov evrov končalo na računu ene od švicarskih bank.

Kovačič naj bi tako tajnika premierja Boruta Petka in premierja Janšo mimo nadzornega sveta prosil za soglasja in usmeritve, jima pošiljal zaupne dokumente, se dogovarjal o podrobnostih privatizacije banke in sklicih skupščin delničarjev, pomagal urejati službe za kadre SDS in v enem primeru sodeloval tudi pri urejanju pogojev posojila podjetju Klima Petek.

Kovačič novinarska vprašanja poslal Petku Matjaž Kovačič naj bi Borutu Petku med drugim poslal dokumente iz nezavezujoče ponudbe za zagrebško Partner banko, ki jo je leta 2007 želela kupiti NKBM, ponudbe za odkupe zemljišč na Hrvaškem, podrobno dokumentacijo o mogočem partnerstvu s hrvaško Agram zavarovalnico, predloge za nagrajevanje uprave NKBM z opcijskimi delnicami, anonimna pisma, kadrovske predloge in v enem primeru celo novinarska vprašanja, ki jih je na Kovačiča naslovil Dnevnik.

Janši naj bi Kovačič poročal o "nemogočih razmerah" v nadzornem svetu NKBM, ga prosil za pomoč pri lobiranju na ministrstvu za finance, ga obveščal o svojih idejah o povezovanju NKBM, Zavarovalnice Maribor in Save Re v združeni štajerski bančno-zavarovalni steber in se z njim dogovarjal tudi o kadrovskih odločitvah.

"Posredovana mi je bila vaša želja, da spremenimo sestavo nadzornega sveta Družbe za upravljanje (DZU) Infond s popolnoma novimi imeni, od katerih nobeno ni uslužbenec banke," je Kovačič pisal Janši v začetku marca 2006 in ga "prosil za kratek razgovor, kjer bi pojasnil zadeve". Nadzorni svet DZU Infond je takrat obvladovala Kovačičeva ekipa.

"Kot sva govorila, kot sva se dogovorila, kot ste mi nakazali..." Sporočila po pisanju Dnevnika razkrivajo tudi način komunikacije med premierjem Janšo in vrhovi gospodarske elite v času njegove prve vlade. Medtem ko sta si Kovačič in Petek redno izmenjavala sporočila, Dnevnik poroča, da je Janša Kovačiču pisno odgovoril le enkrat. "Kar skličite skupščino," je 27. oktobra 2005 odpisal Kovačiču, ko ga je ta obvestil, da mu je takratni finančni minister Andrej Bajuk v telefonskem pogovoru naročil čimprejšnji sklic skupščine delničarjev banke, na kateri je država zamenjala Bogomirja Špiletiča.

Na TV Slovenija, kjer so prav tako pridobili korespondenco Janše in Kovačiča, pa so zvečer poročali, da je Janša večkrat odgovoril Kovačiču. Kot so še poročali na javni televiziji, se elektronska sporočila, ki jih je Kovačič pisal Janši, praviloma začnejo s 'kot sva govorila', 'kot sva se dogovorila', 'kot ste mi nakazali', 'kot ste mi osebno naročili'.

Janša in Kovačič naj bi se sicer večinoma pogovarjala prek posrednika, torej Petka. "Danes zvečer imam sestanek na temo akvizicije na Hrvaškem, o kateri sva govorila na letalu. Bom sproti obveščal, kako stvar teče. Ostalo urejam z Borutom," je Kovačič Janši pisal 14. marca 2007.

SDS: Trditve o naročilih Janše za delovanje banke so izmišljene "Edino naročilo NKBM predsednika vlade in ministra za finance v mandatu 2004–2008 se je nanašalo na projekt odprtja podružnice oziroma hčerinskega podjetja te banke v Republiki Hrvaški," so za Dnevnik pojasnili v SDS.

"Trditve o naročilih predsednika vlade za delovanje banke mimo nadzornih institucij so popolnoma izmišljene. Takratni predsednik vlade ni prejel nobene informacije o tem, da naj bi proti njemu potekala kakšna sodna preiskava na to temo," so poudarili v stranki.

SDS smo prosili za dodatna pojasnila v zvezi s poročanjem Dnevnika. Njihove odgovore še čakamo. Poklicali smo tudi Matjaža Kovačiča, vendar se za zdaj še ni odzval.

Ne spreglejte