Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 7. 2014,
19.37

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Milan Balažic Komisija za preprečevanje korupcije Borut Pahor SDS

Torek, 22. 7. 2014, 19.37

6 mesecev, 2 tedna

Nekdanji diplomat Balažic: SDS je izsiljevala predsednika Pahorja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic predsedniku republike Borutu Pahorju očita, da je bil tarča izsiljevanja SDS in da ga je bil zato prisiljen odpoklicati z veleposlaniškega mesta.

Tako v uradu predsednika republike kot v SDS so to že odločno zavrnili. Kot je v sporočilu za javnost zapisal Balažic, so med preiskovanjem vzrokov za njegov odpoklic s položaja veleposlanika prišli do "preverljive informacije", ki jim je bila posredovana "z enega od visokih mest v slovenski politiki".

V SDS naj bi Pahorja izsiljevali in mu ponudili alternativo Po tej informaciji naj bi vrh SDS izvedel za "določene (zunanje)politične napake" Pahorja, ki jih je ta s pomočjo vodstva zunanjega ministrstva prikril pred slovensko javnostjo. V SDS naj bi Pahorja izsiljevali in mu ponudili alternativo – ali bo "sodeloval v političnem pogromu" nad Balažicem ali pa bo sam doživel postopek odpoklica oz. obtožbe pred ustavnim sodiščem.

Pahor se je po pisanju Balažica "odločil za zanj ugodnejšo odločitev in sprožil odpoklic veleposlanika". V sporočilu, pod katerim je poleg njega samega podpisana še "skupina diplomatov", zato ustrezne institucije RS poziva, da raziščejo utemeljenost teh navedb in ustrezno ukrepajo.

Balažic za Planet TV: Zanesljiv vir potrdil informacije o Pahorju Balažic je v oddaji Danes na Planet TV dejal, da meni, da bo njegov zanesljiv vir potrdil informacije o Pahorju, ko poklican pred Komisijo za preprečevanje korupcije ali pred sodišče.

"Omenjene navedbe so absurdne. Predsednik republike je nad njimi osupel," pa so zapisali v Pahorjevem uradu in dodali le še, da se je predsednik za odpoklic Balažica odločil po pogovorih z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in na podlagi sklepa vlade.

V SDS so zapisali, da je vse navedeno o domnevnih povezavah med Balažicem, SDS in Pahorjem "navadno natolcevanje". Obenem so izrazili začudenje, zakaj se v tem primeru – "glede na javno objavljeno korespondenco med Balažicem in nekaterimi političnimi predstavniki, ki pa ne prihajajo iz vrst SDS, ki meri na storitev kaznivega dejanja" – še ni začela tožilska preiskava.

Erjavec: Balažic si glede novih obtožb izmišljuje Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je v Bruslju ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU slovenskim novinarjem dejal, da si Balažic glede novih obtožb izmišljuje in da "živi v svojem svetu". Kot je dejal, mu je Balažic večkrat povedal neresnico glede Nicolasa Omana, "ob tem pa smo odkrili to zgodbo z naftnimi polji, tako da on ni oseba, vredna mojega zaupanja".

Zato tudi zelo nerad to komentira, vidi pa, "da zdaj napleta vse sorte ljudi, od predsednika države, ki pa res nima nič s to zgodbo, do predsednice vlade, ki je takoj že ob prvem namigu ustavila to zgodbo, tako da jaz mislim, da živi v svojem svetu".

Za Erjavca ima Balažic bujno domišljijo Glede trditev Balažica, da ga je z depešo aprila 2014 obvestil, kaj se je dogajalo glede Omana, kar je Erjavec sicer že zanikal, pa je dejal, da ima Balažic "bujno domišljijo" in da govori neresnico. "Za te njegove tajne aktivnosti sem izvedel iz poročila, ki ga je dal inšpektor, in inšpektor lahko to potrdi," je zagotovil.

Kot je pojasnil, so na pošto, ki se nanaša na naftna polja v BiH, naleteli, ko so pregledovali vso pošto, zlasti elektronska sporočila, ker so raziskovali, ali je Nicolasu Omanu dejansko poslal uradno vabilo na odprtje slovenskega konzulata v Melbournu.

"Balažic, ki ni karierni veleposlanik, ampak ga je nastavila politika", bi moral vedeti, da bi moral po zakonu o zunanjih zadevah, če mu je nekdo naložil takšno nalogo, o tem, preden se je sploh lotil takšne naloge, obvestiti ministra za zunanje zadeve. "On pa je na podlagi elektronskega sporočila, ki mu ga je poslal Igor Lukšič, kar začel neke tajne aktivnosti," je dejal ter pristavil, da je "vsa zgodba z naftnimi polji v BiH bizarna in precej neresna".

Ne spreglejte