SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanjega diplomata verjetno čaka še eno sojenje

0

termometer

 | Foto:
Zaradi nepravilnosti na veleposlaništvu morata nekdanji veleposlanik v Tokiu Miran Čupkovič Skender in njegova žena ministrstvu za zunanje zadeve vrniti 34.083 evrov. Sodba še ni pravnomočna.

Državnemu pravobranilstvu, ki je zoper Mirana Čupkoviča Skenderja in njegovo ženo Delu piše Iva Ropac. Zakonca morata ministrstvu za zunanje zadeve, po še ne pravnomočni sodbi vrniti 34.083 evrov, diplomat pa se je znašel še v kazenskem postopku.

Ženine letalske karte Čupkovič Skender je bil veleposlanik v Tokiu od oktobra 2006 do oktobra 2010. Na nepravilnosti pri poslovanju so na zunanjem ministrstvu posumili že pred koncem mandata. Večkrat so ga pozvali, naj pošlje prevode posameznih računov, a ker jih ni, so odredili notranji nadzor veleposlaništva, ki je ugotovil nepravilnosti in kršitve. Nekatere je pravobranilstvo zajelo v tožbenem zahtevku.

Sporen je predvsem nakup letalskih kart za veleposlanikovo ženo, saj do njih ni bila upravičena, ker ni bivala na Japonskem, zato je treba te stroške po mnenju delovnega sodišča šteti za zasebne obiske. Mojca Skender mora vrniti 3789 evrov za tri letalske vozovnice.

Filipinski čistilki plačevali na roko Nekdanjemu veleposlaniku Miranu Čupkoviču Skenderju je sodišče naložilo plačilo 30.294 evrov. Država je od veleposlanika zahtevala povračilo postrežnine, ki bi sicer morala biti uporabljena za plačilo pomoči v gospodinjstvu, a je bila uporabljena nenamensko. Pravobranilstvu pa med drugim ni uspelo z zahtevkom za povračilo stroškov čiščenja rezidence. To so opravljale nezakonite priseljenke s Filipinov, ki so jih plačevali v gotovini.

Zaradi vseh nepravilnosti se je veleposlanik znašel tudi v kazenskem postopku zaradi očitkov o zlorabi položaja. Preiskava še ni končana.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin