SiolNET. Novice Slovenija
4,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanja ministra, ki še vedno prejemata nadomestilo plače

4,62

termometer

Aleksandra Pivec. Karel Erjavec.
Foto: STA

Ministri in državni funkcionarji so na svoje račune dobili januarske plače. Med prejemniki nadomestil še naprej ostajata Aleksandra Pivec in Karl Erjavec.

Aleksandra Pivec, ki je oktobra lani sama odstopila s položaja ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, še vedno prejema nadomestilo za brezposelne politike. Ta pripada tistim izbrancem ljudstva, ki si nikakor ne morejo najti službe. Januarja je prejela 4.457 evrov bruto davkoplačevalskega denarja, v denarnico ji je kapnilo 2.779 evrov neto nadomestila. Prejema ga že četrti mesec zapored. Da doktorica kemijskih znanosti ne more najti zaposlitve, sicer ni edina mogoča razlaga, saj se je v medijih večkrat pohvalila, da se intenzivno ukvarja z ustanavljanjem nove politične stranke.

Po včerajšnji neuspeli kandidaturi Karla Erjavca za novega mandatarja, s čimer bi davkoplačevalce razbremenil plačevanja njegovih nadomestil, bo prvak DeSUS verjetno še naprej izkoriščal ta privilegij. Januarja je prejel 4.274 evrov nadomestila oziroma 2.543 evrov neto.

Karl Erjavec se je svojim poslancem opravičil Novice "Mandatarja" Erjavca plačuje vlada Janeza Janše

Najvišjo plačo je januarja prejela državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Ta je s poračunom znašala 6.253 evrov bruto. Ni pa bila tokrat izplačana plača zdravstvenemu ministru, ki ga po decembrskem odstopu začasno nadomešča kar premier Janez Janša. Janeza Poklukarja, novega kandidata za zdravstvenega ministra, bo ta teden predvidoma potrdil državni zbor.

policija policisti Novice Vrtoglave plače: več kot sto policistov z višjo plačo od Pahorjeve #video

Predsednik vlade Janša je prejel 6.081 evrov januarske plače. V njegovem kabinetu so še štirje državni sekretarji, ki so prejeli več kot pet tisočakov bruto. S 5.259 evri izstopa državni sekretar Vinko Gorenak.

Jelko Kacin, nekdanji uradni vladni govorec za covid-19, zdaj pa nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti novemu koronavirusu, je za deset delovnih dni v januarju prejel 1.582 evrov neto plače.

Božo Predalič je januarja še kot nekdanji generalni sekretar vlade, zdaj pa novopečeni državni sekretar na notranjem ministrstvu prejel 5.358 evrov bruto, kar v neto znesku znaša 3.105 evrov.

Simoniti z najvišjo ministrsko plačo

Med ministri na vrhu ostaja minister za kulturo Vasko Simoniti, ki je prejel 5.881 evrov bruto oziroma 3.375 evrov neto. Tesno za njim sta s 5.864 evri bruto gospodarski minister Zdravko Počivalšek in pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič. Medtem ko prvak SMC svojega neto zneska noče deliti z javnostjo, je Kozlovičeva na osebni račun prejela 3.345 evrov.

vlada, koronavirus Novice Takšne plače so za konec leta dobili državni funkcionarji

Čeprav najnižjo bruto plačo med ministri prejema Jernej Vrtovec (5.356 evrov), pa je z neto prejemkom 3.304 evre uvrščen v vrh najbolje plačanih ministrov.

Predsednik republike Borut Pahor je januarja prejel 5.446 evrov bruto plače, za nekdanjega predsednika Milana Kučana pa smo davkoplačevalci namenili 1.639 evrov dodatka k njegovi pokojnini.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin