SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekatere reke že poplavljajo, morje zalilo obalo (video)

4

termometer

 | Foto:
V noči na torek in v torek bodo reke v zahodni, južni in osrednji Sloveniji ponovno močneje porasle. Pri tem lahko poplavijo reke: Vipava in njeni pritoki, manjše reke na Goriškem, reka Reka in Kolpa.

Manjša razlivanja ob strugah so mogoča tudi na območju Cerkljanskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja ter na območju Kamniško-Savinjskih Alp, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Ojezerjene površine na območjih kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo ponoči in jutri povečevale.

Ljubljanica in Krka že poplavljata Reka Ljubljanica se razliva na Ljubljanskem barju. Njen pretok na vodomerni postaji Moste je trenutno ustaljen pri 219 kubičnih metrih na sekundo. V noči na torek bo pretok Ljubljanice naraščal. Reka Krka poplavlja na območju vsakoletnih poplav. Njen pretok na vodomerni postaji Podbočje je trenutno ustaljen pri 243 kubičnih metrih na sekundo. Jutri bo reka Krka znova začela naraščati. Poplavljene površine ob Ljubljanici in Krki se bodo jutri povečale in so lahko po obsegu večje od običajnih, še opozarja Arso.

Zaradi večjih količin plavja v območju vodotokov je poplavna ogroženost po državi povečana. Ob povečanem površinskem odtoku se lahko zgodi premeščanje in zastajanje plavja na izpostavljenih mestih. Pri tem lahko poplavijo predvsem manjše reke in potoki.

Morje poplavilo nižje ležeče predele obale Zvečer je morje poplavilo nižje ležeče dele obale. Gladina morja na mareografski postaji Koper je presegla višino 325 centimetrov in trenutno upada.

Kljub obilnejšim padavinam razmere na Notranjskem niso kritične Kljub obilnejšim padavinam stanje voda na Notranjskem ni kritično. Gasilci in druge pristojne službe vendarle ostajajo v pripravljenosti, saj so za torek vremenoslovci napovedali nove padavine. Počasi se dviguje gladina Cerkniškega jezera, in sicer je iz nedelje na ponedeljek narasla za nekaj centimetrov, kar pomeni štiri do pet milimetrov na uro.

Prav tako se še vedno dviguje gladina vode na Planinskem polju. Trenutno je najbolj ogrožena vas Laze, kjer sta zaprti cesti do Planine in Unca, povezavo pa imajo z Logatcem in Rakekom.

Na ilirskobistriškem območju so oči trenutno uprte v vas Knežak, saj se na kraškem polju ob vasi gladina voda počasi dviguje, a hiše niso ogrožene.

Ob predvidenem vnovičnem porastu rek se lahko vejevje premešča in zastaja, tako da lahko predvsem manjše reke in potoki ob porastu poplavijo. Vipava s pritoki in manjše reke na Goriškem lahko v noči na torek in v torek poplavijo, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Snežna odeja v gorah je večinoma mehka in se globoko predira, ponekod pa je prekrita tudi s skorjo, ki je nastala predvsem zaradi vetra. Veliko je napihanega snega, na vetru izpostavljenih legah pa je sneg močno spihan. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju večinoma četrte stopnje, nižje pa tretje stopnje. Snežna odeja je precej nestabilna, so zapisali na spletnih straneh Arsa.

Ameriška vojska bo pomagala z 22 agregati Iz baze ameriške vojske v Italiji danes dopoldne prihaja v Slovenijo 22 agregatov kot bilateralna pomoč ameriške vojske Sloveniji po ledeni ujmi. Slovenija je sicer po zaprosilu za pomoč prek EU Centra za nujni odziv v Bruslju in bilateralno do zdaj iz tujine prejela 73 zmogljivejših agregatov.

Trenutno je v Sloveniji tudi okoli 200 tujih reševalcev, ki poleg namestitve in upravljanja z agregati pomagajo slovenskim kolegom tudi pri odpravi posledic ujme. Trenutno je v Sloveniji okoli 200 tujih reševalcev.

Šole ponovno odprte, le v dveh vzgojnih zavodih še ne Po ledeni ujmi se razmere po državi sicer postopno vračajo na ustaljene tirnice, kar kažejo tudi podatki o pouku v šolah. Tega danes ni bilo le v vzgojnem zavodu Planina ter v Zavodu za vzgojo in izobraževanje Logatec, na svojih spletnih straneh navaja ministrstvo za izobraževanje.

Še vedno zaprte številne ceste Zaradi podrtega drevja in podrtih električnih drogov še vedno zaprte številne ceste, med drugim cesta Vrhnika-Logatec, in sicer med Cesarskim Vrhom in Industrijsko cono Zapolje. Zaradi poplav pa so zaprte ceste Ig-Podpeč, Rakov Škocjan-Podskrajnik ter Unec-Planina in Planina-Laze.

V službo in šolo kar v oklepnikih V dolino Kokre in na Jezersko se ob prizadevnosti predstavnikov občine ter njenih pristojnih služb po ledeni ujmi vrača optimizem. Električno omrežje se postopno vzpostavlja, cesta do Jezerskega pa bi bila v celoti pod posebnimi pogoji prevozna že v nekaj dneh, so predstavniki občin Jezersko in Preddvor pojasnili na današnji novinarski konferenci. So pa danes po tednu dni na delovno mesto ali šolo v dolino z oklepniki odpeljali sto prebivalcev Jezerskega.

V času zadnje vremenske ujme, od 31. januarja do vključno 9. februarja, je bilo na terenu skoraj 50.000 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč ter drugih služb. Na območju celotne Slovenije so na številko 112 prejeli 41.883 klicev v sili, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin