Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2012,
8.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rak

Četrtek, 9. 2. 2012, 8.26

8 let

Negativen odziv Civilnih iniciativ Celja na raziskavo o raku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Civilne iniciative Celja so se v minulih treh tednih negativno odzvale na rezultate raziskave o raku na območju upravnih enot Celje in Šentjur.

Raziskavo so predstavili 17. januarja letos v Celju. Raziskavo so po naročilu Zavoda za zdravstveno varstvo Celje opravili na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v službi za Epidemiologijo in register raka. Z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje so sporočili, da so raziskovalci v preteklih dneh proučili tudi negativne odzive in nanje argumentirano odgovorili. Zavod za zdravstveno varstvo Celje pa je minuli torek kot naročnik raziskave odposlal Civilnim iniciativam Celja pojasnila, v katerih raziskovalci odgovarjajo na dvome o raziskavi. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje so izrazili trdno prepričanje, da je bila raziskava opravljena skladno z uveljavljenimi raziskovalnimi pravili epidemiološke stroke. Predvsem pa so poudarili, da si državni register raka kot eden najstarejših populacijskih registrov v Evropi in njegovi raziskovalci zaslužijo najvišjo stopnjo zaupanja stroke in širše javnosti.

Obolevanje za rakom v Celju in Šentjurju primerljivo s slovenskim povprečjem Glavni namen raziskave je bil iz podatkov Registra raka RS ugotoviti, kakšno je zbolevanje za rakom na posameznih območjih celjske kotline (upravni enoti Celje in Šentjur) in preveriti, ali so tam prisotni morebitni presežki tistih rakavih bolezni, ki jih raziskave po svetu povezujejo z morebitno izpostavljenostjo težkim kovinam v bivalnem okolju. V analizo so bili zajeti prebivalci, ki so za rakom zboleli v desetletnem obdobju – od leta 1999 do leta 2008. Po ugotovitvah raziskave je tveganje prebivalcev upravnih enot Celje in Šentjur pri Celju, da zbolijo za katerokoli od rakavih bolezni, primerljivo s slovenskim povprečjem. V nekaterih naseljih Mestne občine Celje in v Občini Vojnik pa je nekaj rakavih bolezni po pogostosti odstopalo od slovenskega povprečja. O vzrokih za te razlike je brez poznavanja stopnje izpostavljenosti različnim dejavnikom tveganja težko sklepati.

Dodatna pojasnila zaradi dvomov civilnih iniciativ "Žal so se na zaključke raziskave zelo negativno odzvali predstavniki Civilnih iniciativ Celje. Proučili smo tudi njihove dvome in nanje odgovorili z dodatnimi pojasnili. Rezultati raziskave so preverjeni, verodostojni in smiselni," je povedala vodja raziskave doc. dr. Vesna Zadnik, dr. med, specialistka javnega zdravja, z Onkološkega inštituta Ljubljana. Raziskava v celoti in odgovori, ki so jih raziskovalci namenili Civilnim iniciativam Celja, so objavljeni na spletni strani Zavoda za zdravstveno varstvo Celje na naslovu www.zzv-ce.si.

Ne spreglejte