SiolNET. Novice Slovenija
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ne pozabite zamenjati zimskih pnevmatik

0,05

termometer

zimske pnevmatike | Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre in ga je smiselno preverjati bolj pogosto. | Foto: Nokian
Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre in ga je smiselno preverjati bolj pogosto. Foto: Nokian

Ne pozabite, od danes je obvezna uporaba zimske opreme na motornih vozilih. V jesenskem in zimskem času morajo vozniki upoštevati tudi, da so zaradi dežja in snega ceste pogosto mokre in spolzke, na vozišču so večje količine listja, vidljivost pa zmanjšujejo megla in tudi vse krajši dnevi.

Ustrezne pnevmatike so ključnega pomena za varno vožnjo, saj so edini stični del vozila z voziščem, zato morajo vozniki poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre in ga je smiselno preverjati bolj pogosto, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba večja, opozarjajo na agenciji za varnost prometa.

Zavorno tekočino je treba zamenjati na dve leti

Ker je brezhibno delovanje zavor nujno za varno vožnjo, agencija svetuje tudi redno preverjanje nivoja zavorne tekočine, ki naj jo vozniki zamenjajo najmanj vsaki dve leti. Pomembno je tudi, da so žarometi čisti in da delujejo brezhibno, prav tako morajo vozniki pred vožnjo dobro očistiti stekla ter tudi led in sneg z vozila.

Ne pozabite na snežne verige in čistilo za steklo 

Vozniki naj pred ohladitvami preverijo tudi, ali imajo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki preprečuje zmrzovanje stekla ob njegovi uporabi.

Del zimske opreme vozil so tudi snežne verige, ki zagotavljajo najboljši oprijem za ekstremne zimske razmere, kot je močno sneženje.

Pešci in kolesarji poskrbite za vidnost 

Za varnost v prometu je pomembno tudi, da so vsi udeleženci dobro vidni in s tem tudi bolj varni, kar v teh letnih časih še posebej velja za pešce in kolesarje, še navajajo pri agenciji.

Nabor nasvetov in priporočil, kako naj se vozniki pripravijo na zahtevnejše vozne razmere, so tudi letos pripravili na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS), kjer so opravili tudi test 34 zimskih pnevmatik. Informacije so zainteresiranim na voljo na spletni strani AMZS.

PR-gume-slika1 Avtomoto Kaj najbolj vpliva na življenjsko dobo pnevmatik in varnost na cesti? Sneg sneženje Ljubljana Novice Prihaja sneg. Ste že pripravili svoj avtomobil? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin