Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2013,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZSSS brezposelnost mladi ukrepi

Četrtek, 21. 11. 2013, 14.29

8 let

Ne le delo, mladim je treba zagotoviti dostojna delovna mesta (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Razlog za nezavidljiv položaj mladih ni le kriza, temveč tudi sistemske težave. Prav v obdobju gospodarske rasti se je sindrom hotela mama povečal za 15 odstotkov. Potrebne so torej sistemske rešitve.

V prizadevanjih za izboljšanje položaja mladih je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v sodelovanju z norveškimi partnerji pripravila projekt Dostojen projekt za dostojno delo, pri tem pa so s primerjalno analizo ugotovili, da so zaposlitvene možnosti in plačilo pri nas precej slabši kot na Norveškem. Na podlagi tega so pripravili nabor ukrepov, ki naj bi po norveškem sistemu omogočili večjo zaposljivost mladih in jim zagotovili dostojna delovna mesta.

Pet ključnih ukrepov Kot najnujnejši ukrep Goran Lukič iz ZSSS navaja ureditev sistema pripravništva. Po njegovih besedah je nesprejemljivo, da se mlade izkorišča na račun volonterskega pripravništva. Obupanost mladih je namreč tako velika, da se množično prijavljajo tudi na to, a vseeno bi morali pripravnikom zagotoviti vsaj minimalno plačilo, opozarja.

Kot nujno je omenil še promocijo poklicnega izobraževanja, a je obenem treba zagotoviti, da bodo tudi za te poklice delovna mesta dostojna. Med ukrepi sindikati predlagajo še ureditev sistema začasnih zaposlitev, povečano koncentracijo informacij in spodbujanje osipnikov k vključitvi v sistem izobraževanja.

Samo zanašanje na norveške uspehe je utopija Ukrepe pozdravlja tudi direktor urada za mlade Peter Debeljak, a opozarja, da to ne bo dovolj. Samo zanašanje na norveške uspehe je utopija. Kot pravi, nezavidljiv položaj mladih v Sloveniji ni le posledica krize, temveč sistemskih težav. Samo med letoma 2005 in 2008, v obdobju gospodarske rasti in uspehov, se je sindrom hotela mama pri nas povečal za 15 odstotkov, zato opozarja, da je treba vzpostaviti sistemske ukrepe, ki bodo v prid ne le mladim, temveč celotni družbi. Kot izjemno veliko težavo je omenil položaj mladih žensk. "Po nekaterih indikatorjih tu prehajamo v 19. stoletje, saj imajo trikrat manjše možnosti zaposlitve. Zakaj? Ker rojevajo."

Podporo pri uresničevanju ne le teh ukrepov, temveč sistemskega reševanja položaja mladih so poleg sindikatov in predstavnika vlade po besedah vodje projekta Dalie Cerovšek obljubili tudi predstavniki delodajalcev.

Ne spreglejte