Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 9. 2017,
19.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

šola otrok učenje freestyle šolski sistem ples masaža

Sreda, 6. 9. 2017, 19.47

6 let, 6 mesecev

Ne iščite znanja samo v knjigah. Učite se lahko tudi s plesnimi gibi in masažo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Nemalo staršev pa tudi učiteljev meni, da je način učenja, pri katerem mora otrok več ur zbrano sedeti za knjigami, povsem zastarel in neučinkovit. To mnenje deli tudi profesorica razrednega pouka, učiteljica plesa, deskanja na snegu, maserka in ezoterična terapevtka Mojca Stojković, avtorica tako imenovanega freestyle učenja.

VIDEO: Planet TV


Freestyle je posebna vrsta učenja, v okviru katere otrok namesto da bi učno snov zapisal, učno gradivo preprosto ponazori s plesom. Še več, učenje poteka tudi z masažo ali pa kar v alfa stanju. Otroci si na takšen način zapomnijo več, pa še zabavajo se zraven.

Klasični šolski sistem zanemarja desno možgansko polovico

Mojca Stojković je prepričana, da je znanje, ki ga otroci pridobijo na tak način, trajnejše: "Klasični šolski sistemi upoštevajo bolj levo možgansko polovico, z desno se ponavadi ne ukvarjamo veliko, desna pa je tista, ki je dovolj sproščena, če uporabljamo glasbo, gib, masaže, ustvarjalnost."

Z masažo si ljudje lahko zapomnimo vse slovenske besede, v katerih se skupaj pojavita črki nj, marsikdo pa si lahko na ta način v pravilnem vrstnem redu zapomni celo periodni sistem.

Masaža v šoli ali vrtcu? Na Švedskem je to nekaj popolnoma običajnega.

Stojkovićeva, ki je kot profesorica razrednega pouka pridobivala izkušnje tudi v švedskih šolah, se prilagaja vsakemu otroku posebej.

"Na Švedskem vzgojiteljice v vrtcih zmasirajo otroke z oljem, da zaspijo, in to je zanje nekaj povsem spontanega. Tudi v šolah imajo zaposleno učiteljico tudi za masaže," pripoveduje avtorica freestyle učenja.

Šolski čas je omejen, prioriteta je znanje dejstev

Da je slovenski šolski sistem v določenih delih nekoliko rigiden, opozarja tudi nekdanja učiteljica Ida Klančar.

"Šolski čas je tako zelo omejen in tako je zelo uokvirjen v tisto storilnost, malo časa ostaja za take življenjske nauke in izkušnje, ki bi otrokom še bolj prav prišli, kot pa znanje nekih dejstev," meni Klančarjeva. 

Tega se želi otresti tudi freestyle, katerega glavni in najbolj strokovni moto se glasi: "Bolj ko je neumno, lažje si zapomnimo."

Ne spreglejte