Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 10. 2022,
20.43

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

22

Natisni članek

Anže Logar Milan Brglez Nataša Pirc Musar

Nedelja, 23. 10. 2022, 20.43

1 leto, 6 mesecev

Nataša Pirc Musar: Zaradi tega mi je bilo težje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

22

Nataša Pirc Musar, Ruska dača. | "Desetletja sem podpornica skupnosti LGBTQ+, sem za pravico do svobodnega odločanja o rojstvih, za splav. To so stvari, ki mi jih nihče ne more izvzeti iz genskega zapisa," je dodala in napovedala, da se bo vedno borila za te pravice, za vse človekove pravice. | Foto Bojan Puhek

"Desetletja sem podpornica skupnosti LGBTQ+, sem za pravico do svobodnega odločanja o rojstvih, za splav. To so stvari, ki mi jih nihče ne more izvzeti iz genskega zapisa," je dodala in napovedala, da se bo vedno borila za te pravice, za vse človekove pravice.

Foto: Bojan Puhek

Po mnenju predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar bo šlo v drugem krogu, v katerem se bo po delnih izidih današnjih volitev pomerila z Anžetom Logarjem, zagotovo za spopad vrednot. Kot je dejala, se bo v drugem krogu veliko bolj morala pokazati razlika med njo in Logarjem, temu je že čestitala za zmago v prvem krogu. Veseli jo, da je bilo kandidatov za predsedniško mesto sedem, čeprav ji je bilo, ker je bilo na levem bloku kandidatov več, zaradi tega težje. "Ampak to je demokracija," je še dodala.

Anže Logar
Novice Anže Logar: Ni bilo enostavno

Delni neuradni izidi današnjih predsedniških volitev po preštetih 70 odstotkov glasovnic kažejo, da je za relativnega zmagovalca Logarja glasovalo 34,01 odstotka volivcev, za Pirc Musarjevo pa 26,89 odstotka.

"Veselim se drugega kroga, veselim se finala," je poudarila Pirc Musarjeva, ki verjame, da je prišel čas za prvo predsednico. Kot je dejala, je na drugi krog pripravljena, saj se ne bo spreminjala in bo še naprej zagovarjala iste stvari.

Volitve za predsednika SD
Novice Brglez: Ta projekt se nadaljuje ne glede na to, kaj govorijo drugi

Poudarila je, da ves čas živi iste vrednote

Po njenem mnenju rezultat kaže, da volivke in volivci ne poslušajo diktatov strank, "da so prepoznali kakovosti neodvisne kandidatke, ki se zaradi te predvolilne kampanje ni spremenila čisto nič in se ne bo".

Poudarila je, da ves čas živi iste vrednote in jih bo še naprej. Veseli jo, da so ljudje te vrednote prepoznali. "Desetletja sem podpornica skupnosti LGBTQ+, sem za pravico do svobodnega odločanja o rojstvih, za splav. To so stvari, ki mi jih nihče ne more izvzeti iz genskega zapisa," je dodala in napovedala, da se bo vedno borila za te pravice, za vse človekove pravice.

Pirc Musarjeva se je sicer zahvalila vsem volivkam in volivcem, predvsem tistim, ki so glasovali zanjo, pa tudi tistim, ki niso. Volitve so praznik demokracije, je poudarila. Veseli jo, da je bilo kandidatov za predsedniško mesto sedem, čeprav ji je bilo, ker je bilo na levem bloku kandidatov več, zaradi tega težje. "Ampak to je demokracija," je dodala.

Kučan: Volivci prepoznali doslednost stališč Pirc Musarjeve

Nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je pred predsedniškimi volitvami javno podprl odvetnico Natašo Pirc Musar, je po njeni uvrstitvi v drugi krog ocenil, da so volivci prepoznali doslednost njenih stališč in da jih je prepričala, da za svojimi stališči in vrednotami tudi stoji in jih bo kot predsednica znala uresničevati.

Prepričan je, da Pirc Musarjeva vlogo predsednika republike razume in bo svoja stališča in vrednote znala uresničevati v okvirih pristojnosti predsednice.

Na vprašanje, ali se bodo v drugem krogu predsedniških volitev glasovi preostalih kandidatov levega političnega pola prelili k Pirc Musarjevi, je Kučan odgovoril, da jo bodo volivci teh kandidatov podprli, če so zavezani istim vrednotam kot ona.

Kučan zanikal, da bi imel z Golobom kakršenkoli spor, povezan s podporo kandidatom te stranke

Kučan je sicer Pirc Musarjevo podpiral že od vsega začetka, od najave njene kandidature, ko njeni protikandidati še niso bili znani, in ni imel razloga, da bi svoje stališče spremenil, je dejal. Tako je zanikal, da bi imel s prvakom največje vladne stranke Gibanje Svoboda Robertom Golobom kakršenkoli spor, povezan s podporo kandidatom te stranke. Sprva je bila to Marta Kos, ki je iz predsedniške tekme izstopila, nato pa Milan Brglez, ki je bil skupen kandidat SD in Svobode.

Kučan ob tem rezultatov današnjega prvega kroga predsedniških volitev nikakor ne razume kot poraz vladajoče koalicije. Kot dobro je pri tem ocenil, da so se dogovorili za skupnega kandidata, da Brglez ni bil kandidat zgolj ene stranke s podporo druge, kar se mu zdi bistvena, kakovostna razlika.

Dodal je, da je treba upoštevati, da tako Socialni demokrati kot Gibanje Svoboda dolgo časa niso imeli svojega kandidata in so celo govorili, da kandidatov ne bodo imeli. | Foto: STA , Dodal je, da je treba upoštevati, da tako Socialni demokrati kot Gibanje Svoboda dolgo časa niso imeli svojega kandidata in so celo govorili, da kandidatov ne bodo imeli. Foto: STA ,

"Ta časovni zaostanek je najbrž tisto, o čemer se bodo morali pogovoriti," je menil. Sam je sicer prepričan, da bo koalicija še naprej trdna ter bo delovala tako, kot je to zapisano v predvolilnih obljubah, da bo državo upravljala drugače, kot jo je vlada pred tem.

Anže Logar
Novice Napovedi so se uresničile: v tekmi za predsedniški stolček Logar in Pirc Musarjeva #video
Volitve za predsednika SD
Novice Robert Golob: Jaz že zdaj vem, kdo bo poraženec v drugem krogu
Ne spreglejte