Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 3. 2021,
14.09

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,97

42

Natisni članek

Državni zbor DeSUS SMC politika

Torek, 30. 3. 2021, 14.09

3 leta

Nastala je nova poslanska skupina. Znano je, kdo jo bo vodil. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,97

42

Nepovezani. Jurij Lep, Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić. | Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić in Jurij Lep so se povezali v novo poslansko skupino. | Foto STA

Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić in Jurij Lep so se povezali v novo poslansko skupino.

Foto: STA

Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić, ki so zapustili poslansko skupino SMC, in Jurij Lep, ki je odkorakal iz vrst poslancev DeSUS, so tudi uradno ustanovili novo poslansko skupino, katere vodja je Sluga, njen namestnik pa Lep.

Po poročanju 24ur.com sta poslanec Rajić in predsednik državnega zbora Zorčič, o razrešitvi katerega bodo poslanci glasovali danes, izstopila tudi iz stranke SMC.

Za Zorčičevo razrešitev potrebnih 46 glasov

Če bo Zorčič razrešen, za kar je na tajnem glasovanju potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, je verjetno že danes pričakovati tudi predlog za izvolitev vodje poslancev NSi Jožefa Horvata za novega predsednika DZ.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je v današnji izjavi dejal, da imajo zagotovljenih 46 glasov. Več v posnetku zgoraj.


Pri glasovanju o Zorčičevi razrešitvi je pričakovati tesen rezultat in bo bržkone do konca neznanka, ali bo koalicija uspela zbrati dovolj glasov. Sama jih ima 38, a na večini glasovanj lahko računa še na SNS, DeSUS in poslanca narodnih skupnosti, kar je skupaj 47 poslanskih glasov.

V novi poslanski skupini po besedah Sluge ocenjujejo, da Zorčič dobro opravlja funkcijo predsednika DZ in po tej plati, torej s strokovnega vidika, ni nobenega razloga za njegovo zamenjavo. "V resnici imamo bojazen, da bo DZ, če do te zamenjave pride, postal zgolj podaljšana roka predsednika vlade, ki bo imel tukaj še dodaten vzvod, da po svojih merilih posega tudi v institucijo DZ, kar pa zagotovo ni dobro," je pojasnila Sluga.

Zakaj so trije poslanci zapustili SMC?

Nova poslanska skupina je 11. v aktualnem sklicu DZ. Razlog za izstop omenjenih treh poslancev iz poslanske skupine SMC je bilo predvsem nestrinjanje z vodenjem SMC in njenim delovanjem v koaliciji. Kot je Zorčič pojasnil v petek, je bil izstop iz poslanske skupine SMC nujen korak, saj s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom ne delijo pogleda na vlogo stranke v koaliciji, prav tako ne na delovanje in prihodnost stranke.

Igor Zorčič
Novice Igor Zorčič ostaja na čelu državnega zbora #video

Perič postal šef poslancev SMC

Pet poslancev SMC je sicer po odhodu treh svojih kolegov za novega vodjo poslanske skupine v petek izvolilo Gregorja Periča, za namestnico pa Mojco Žnidarič.

Gregor Perič, Janja Sluga.
Novice Veliki premiki v DZ, poslanci SMC imajo novega šefa #video
Ne spreglejte