Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 3. 2021,
12.20

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

110

Natisni članek

Gregor Perič Igor Zorčič Janja Sluga DeSUS SMC Jurij Lep

Petek, 26. 3. 2021, 12.20

3 leta, 1 mesec

Veliki premiki v DZ, poslanci SMC imajo novega šefa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

110

Poslanec Jurij Lep je izstopil iz poslanske skupine DeSUS. Spremembe so se zgodile tudi v stranki SMC, kjer so iz poslanske skupine izstopili Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić. Skupaj bodo ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, ki jo bo vodila Sluga. Iz SMC so pred tem sporočili, da je novi vodja poslanske skupine postal Gregor Perič.

O izstopu vodje poslanske skupine SMC Janje Sluga, predsednika DZ in podpredsednika SMC Igorja Zorčiča ter poslanca Branislava Rajića iz poslanske skupine SMC se je ugibalo v zadnjih dneh. Trojice ni bilo na včerajšnjem svetu stranke. Zdaj so tudi sami uradno sporočili, da skupaj z Jurijem Lepom ustanavljajo novo poslansko skupino, ki jo bo vodila Sluga. 

Zorčič je dejal, da bo o njegovi funkciji predsednika DZ odločal DZ.

Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić in Jurij Lep bodo ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, ki jo bo vodila Sluga. | Foto: STA , Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić in Jurij Lep bodo ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, ki jo bo vodila Sluga. Foto: STA ,

Zorčič: Počivalška smo izbrali za trenerja ekipe, danes pa je zgolj pomočnik trenerja druge ekipe

Zorčič je izjavi medijem povedal, da je izstop iz poslanske skupine SMC nujen korak, saj s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom ne delijo pogleda na vlogo stranke v koaliciji. Kot je dejal, so Počivalška izbrali za trenerja ekipe, da jo javnomnenjsko dvigne, danes pa je zgolj pomočnik trenerja druge ekipe.

Med drugim je opozoril, da se SMC ne vodi na sedežu stranke, ampak na ministrstvu za gospodarstvo v ozkem krogu predsednika stranke in zunanjih svetovalcev. Ostali člani pa da so odrezani od relevantnega strankarskega odločanja. Sodu je po njegovih besedah izbilo dno imenovanje predsednika Stranke zelenih Andreja Čuša za državnega sekretarja na omenjenem ministrstvu.

Kot je dejal Zorčič, ne pristajajo na to, da ministri SMC sodelujejo ali pa nemo opazujejo politične posege v državno tožilstvo ali na finančno izčrpavanje STA, za katero zakon določa, da mora biti primerno financirana, vlada pa ne upošteva volje parlamenta in zakona, ki ga je DZ potrdil.

Po njegovem mnenju se volitve bližajo in na njih bodo "zmagali tisti, ki jim bo uspelo povezati demokratične sile v široko koalicijo za ohranjanje demokratičnega vzdušja in spoštljivega sodelovanja".

Sluga: Počivalškove besede o enotnosti v posmeh

Sluga pa je napovedala, da bodo skupaj z Lepom začeli postopek oblikovanja nove poslanske skupine. Njihov izstop iz poslanske skupine SMC je protestno sporočilo kolegom poslancem SMC ob vseh dogajanjih v stranki, ki jih ne morejo več podpirati. Kot je dejala, so Počivalškove besede o enotnosti v posmeh, glede na to, kaj se dejansko dogaja v stranki.

"To, kar se s stranko dogaja v zadnjem času, ni nobena konsolidacija ali prenova, ampak navadna ugrabitev stranke in čiščenje drugače mislečih," je ocenila.

Kot je dodala, je pričakovala, da bi se Počivalšek za porazno bilanco svojega vodenja, ko se je članstvo zdesetkalo, ko odmirajo celi lokalni odbori in so postali sinonim za korupcijo in talci njegovih samovoljnih dejanj, pogledal v ogledalo in prevzel odgovornost. "Pa se to ni zgodilo. V svetu namišljenih resnic, vsiljenih stališč in predpisanih političnih traktatov več ne morem delovati," je povedala.

Rajić: Zvestoba koaliciji se konča tam, kjer se začne poseg v lastna temeljna prepričanja

Rajić je dodal, da koalicija političnih strank ne sme biti poligon za podrejanje in vaje ubogljivosti ali novodobna oblika sekte. Prepričan je, da se zvestoba koaliciji konča tam, kjer se začne poseg v lastna temeljna prepričanja.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek: Ne more biti nekdo pri nas in igrati za dve ekipi

Kot je dejal, ostajajo skupaj tisti člani stranke, ki želijo ohraniti vrednote in svobodni duh. Še naprej bodo konstruktivno delovali v DZ in bodo podpirali vse pobude, ki bodo v dobro celotne družbe, medtem ko bodo nasprotovali ideološkemu razkroju države. Po njegovem mnenju je to znamenje konca prevlade negativnih politik in začetek novega obdobja, ki bo temeljilo na medsebojnem spoštovanju.

Perič novi vodja poslanske skupine

Pet poslancev SMC je za novega vodjo poslanske skupine danes izvolilo Gregorja Periča, za namestnico pa Mojco Žnidarič, kar je po ocenah Počivalška nov korak h konsolidaciji SMC.

Perič je povedal, da bo glede funkcije predsednika DZ več znanega že tekom današnjega dne. Po njegovem mnenju pa gredo stvari v smeri, da se poišče novo večino in novo ime za ta položaj. Zorčič je namreč dejal, da bo o njegovi funkciji odločal DZ.

Zbiranje podpisov za razrešitev Zorčiča?

Kot je Perič dejal v današnji izjavi v DZ po odhodu treh poslancev, verjame, da se bo glede na spremenjene okoliščine treba pogovoriti tudi o položaju predsednika DZ. Ugiba se, da bi to funkcijo utegnil prevzeti vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, a Perič pravi, da je trenutno še težko govoriti o imenih. "Zagotovo pa bo treba poiskati nekoga, ki uživa ugled," je dodal. V NSi za zdaj izjav ne dajejo.

Po neuradnih informacijah STA naj bi že zbirali podpise za Zorčičevo razrešitev. Potrebnih je najmanj 46 poslanskih glasov.

Perič je v današnji izjavi uvodoma dejal, da so se tudi pri njih zgodile določene spremembe, kot se ves čas v naši družbi. V luči epidemije je to pospremil s hudomušnim komentarjem: "Opažam, da je največ stranskih učinkov cepljenja prav na političnem področju. Zdi se mi, da smo bili priča temu tudi danes."

Ob tem je spomnil, da bo sprememba v številu poslancev SMC terjala tudi določene spremembe pri razmerjih v vladi, čeprav je še težko govoriti, kakšne. Odgovor o tem, ali bo to spremenjeno število ministrstev, bo po njegovem mnenju znan v prihodnjih dneh. Po odhodu treh poslancev je namreč SMC s petimi poslanci postala najmanjša stranka koalicije Janeza Janše. NSi ima sedem poslancev, SDS 26.

SMC po navedbah Periča ostaja liberalni center, kar pomeni, da se lahko povezujejo tako na levo kot na desno. "V trenutni politični situaciji pa ne vidimo možnosti, da bi lahko zagotovili vlado, ki bi bila levosredinska z Levico kot neko resno partnerico, ker smo to izkušnjo že imeli," je povedal.

Primerjal je prejšnjo in aktualno vlado ter ugotavljal, da je zakonodajna aktivnost v sedanji vladi neprimerno večja in težko primerljiva še s kakšno drugo vlado. Po njegovem mnenju Slovenija v tem trenutku potrebuje odzivno vlado, ki se bo lahko hitro odzivala na dnevno spreminjajoče se razmere v zvezi z epidemijo, pred njimi pa je cela vrsta izzivov predvsem gospodarske narave.

V tej luči je po Peričevih navedbah pred SMC odgovorna naloga. Napovedal je, da bodo še naprej delali v smeri povezovalne drže, iskanja ravnotežja ter preseganja strogih delitev. "Želimo si povezovalnosti in umirjenega pristopa v politiki, brez poudarjanja konfliktov. Naša odgovornost je zelo velika," je še dejal Perič.

Počivalšek potrdil izstop trojice

Počivalšek je v daljšem zapisu na Facebooku med drugim zapisal, da so imeli nekateri poslanci že dalj časa različne poglede na delovanje vlade in prihodnosti stranke.

"Trije poslanci so na zadnji seji sveta stranke ugotovili, da nimajo podpore za svoje poglede, zato so se odločili, da svojo politično pot nadaljujejo v opoziciji. To spoštujem in jim želim vse dobro," je zapisal. 

Počivalšek je ob tem dodal, da na prvi pogled lahko izgleda kot izguba, na dolgi rok pa je za SMC in Slovenijo pomembneje to, da celotna ekipa vesla v isto smer.

"Za SMC je peklensko leto. Potem ko smo pred letom dni ob začetku epidemije Sloveniji zagotovili stabilno vlado, smo postali glavna tarča ulične in medijske kampanje za rušenje te koalicije. Takega pritiska seveda ni lahko zdržati," je zapisal prvak SMC.

 "Danes vidimo več razvojnega potenciala s sedanjimi partnerji kot z levo opozicijo"

Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Foto: STA , Kot je napovedal, se bodo v prihodnjih dneh s partnerji pogovorili o spremembah, ki bodo sledile novi situaciji. Poudaril je, da je SMC kot stranka liberalnega centra pokazala, da lahko povezuje in sodeluje z različnimi partnerji vsem razlikam navkljub.

Počivalšek je izpostavil prizadevanje za razvoj vseh regij in premagovanje epidemije ter njenih ekonomskih posledic, poroča STA. Za izvajanje tega programa ima SMC po ocenah predsednika naslednjo izbiro: "Ali za razvoj sodelujemo s SDS ali z Levico. To je realnost naše politike in danes vidimo več razvojnega potenciala s sedanjimi partnerji kot s trenutno levo opozicijo."

Tomaž Gantar
Novice DeSUS: Gantar izstopil iz stranke, Podgoršku prenehalo članstvo
Ne spreglejte