Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2011,
18.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bolezen smrt

Torek, 5. 7. 2011, 18.28

8 let

Našli najverjetnejši izvor okužb z E.coli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pošiljka semen sabljastega triplata, uvoženih iz Egipta leta 2009, je najverjetnejši izvor okužb z nevarnim sevom bakterije E.coli v Nemčiji in Franciji.

Evropska unija je sporna semena že umaknila iz prodaje in začasno prepovedala njihov uvoz iz Egipta, so danes sporočili raziskovalci Evropske agencije za varnost hrane (Efsa).

Je kriva 15-tonska pošiljka? Kot je namreč ugotovila posebna skupina raziskovalcev, ki jo je ustanovila Efsa, bi lahko bila prav 15-tonska pošiljka semen sabljastega triplata, uvožena iz Egipta leta 2009 in uporabljena za pridelavo kalčkov, povezava med okužbami v Nemčiji in Franciji.

Sumljivo blago je kupilo 70 podjetij Sumljiva pošiljka semen je bila dostavljena večjemu nemškemu trgovskemu posredniku, ta pa jih je nato prodal 70 različnim podjetjem, od tega 54 v Nemčiji in 16 v enajstih drugih evropskih državah. Kot navaja agencija, bi lahko trajalo tedne, preden bodo natančno ugotovili, komu vse so bila semena prodana.

Agencija obenem navaja, da je število evropskih držav, ki so prejele del uvožene sumljive pošiljke semen, "mnogo večje, kot so sprva domnevali". Med temi državami Efsa med drugim omenja Avstrijo, Veliko Britanijo in Španijo.

Del teh semen je lahko še zmeraj v prehranjevalni verigi

Poleg tega bi lahko bil del teh semen še vedno v prehrambeni verigi, poročilo pa tudi ne izključuje možnosti, da bi lahko bila okužena tudi semena sabljastega triplata v drugih pošiljkah iz Egipta po letu 2009.

Efsa je Evropsko komisijo zato pozvala, naj sprejme ustrezne ukrepe, da bi preprečila nadaljnjo izpostavljenost potrošnikov sumljivemu semenu.

V Bruslju so se na to že odzvali. Nekatera iz Egipta uvožena semena so umaknili iz prodaje ter obenem začasno prepovedali uvoz vseh semen iz te države. Kot je ob tem poudaril evropski komisar za zdravje John Dalli, je bilo iskanje izvora E.coli O104 "za EU vse od prvega dneva krize ključna prioriteta".

Na desetine mrtvih

Zaradi okužbe z bakterijo E.coli tipa O104 je v Nemčiji doslej umrlo 48 ljudi, po eden pa na Švedskem in v ZDA. Več kot 4000 ljudi v Nemčiji pa je od izbruha okužbe maja zbolelo. Od teh jih je imelo 851 resne zdravstvene težave, ki lahko vodijo v odpoved ledvic. V Franciji, kjer je prišlo do izbruha okužbe manjših razsežnosti, pa je pred dnevi zaradi seva bakterije E.coli redkega tipa O145 umrla ena oseba.

Semena sabljastega triplata so po navedbah Efse pogosto vključena v mešanice semen, ki so na voljo na trgu. Strokovnjaki potrošnikom med drugim svetujejo, naj ne vzgajajo kalčkov za lastno porabo, kalčke pa naj zaužijejo šele po dolgotrajnem kuhanju.

Ne spreglejte