Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 5. 2013,
20.20

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

odgovornost človekove pravice pravosodje

Nedelja, 26. 5. 2013, 20.20

8 let, 3 mesece

Naše pravosodje vse prevečkrat potepta človekove pravice (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Primer Hilda Tovšak še vedno buri duhove. Odgovornosti, kot je pri nas že v navadi, ne želi prevzeti nihče. Simbolnega odstopa očitno ne bomo dočakali.

Slovenski sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu je za Planet TV težave našega pravosodja povezal z dejstvom, da izhaja neposredno iz komunističnega pravnega sistema, ki je bilo znano po kršenju človekovih pravic. In ravno človekove pravice, ki so temelj evropskih demokracij, naše pravosodje vse prevečkrat potepta.

Nesnago preteklosti nabrano v našem pravosodju je brez dvoma občutil Robert Fojkar. Obtožili so ga pedofilije. "Plod bolne domišljije tožilke," je za Planet TV povedal Fojkar. V treh postopkih so ga spoznali za nedolžnega, a njegovo življenje je bilo uničeno. Pri delu tožilke, ki ga je preganjala so bile ugotovljene nepravilnosti. Zgodilo se ni nič. "Tožilstvo je brez nadzora, je država v državi. Nimajo zunanjega nadzora in lahko počnejo karkoli," je še povedal Robert Fojkar.

Nič nenavadnega, saj vodi tožilce Zvonko Fišer, ki je preganjal mladeniče, ki so pisali grde grafite proti Titu in nepridiprave, ki so si drznili postaviti križ umorjenim. A Fišer trdi, da ni bil nikoli v službi politike. "Spadam v kategorijo tistih tožilcev, ki smo teoretično in praktično popolnoma prepričani, da smo v službi javnosti," je povedal generalni državni tožilec Zvonko Fišer.

Sodnike pa vodi Branko Masleša, ki se je kalil v Kopru kot preiskovalni sodnik ravno v času, ko so koga tudi ustrelili, če si je zaželel boljšega življenja na drugi strani meje. Masleša naj bi se kršenja človekovih pravic dobro zavedal, vedel naj bi za mučenja zapornikov, staršem nekega mladeniča je celo arogantno pojasnil vzrok za fantov pripor. Aroganco brez primere v pismu Francetu Popitu razkrije slovenski pesnik Matej Bor. "Vaš sin ni niti kriv, niti begosumen, držimo ga zaradi drugih," je poročal Planet TV.

Nad slovensko pravico bedijo še vedno tisti, ki so preganjali ljudi, ki so si želeli osebne svobode ali svobode govora. V pravi demokratični družbi bi morali kršitelji človekovih pravic za svoja dejanja prevzeti odgovornost in takoj oditi.

Ne spreglejte