Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 7. 2021,
15.46

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

184

Natisni članek

Državni zbor napad Igor Zorčič Jožef Horvat

Petek, 9. 7. 2021, 15.46

2 leti, 9 mesecev

Napad na poslanca NSi: "Obkolili so me, mi grozili in pljuvali vame" Olaj: Identificirana sta bila dva storilca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

184

Jožef Horvat | Foto STA

Foto: STA

"Agresivneži so mi zaprli pot, me obkolili, grozili in pljuvali vame," je po torkovem napadu pred državnim zborom v pismu predsedniku DZ Igorju Zorčiču in generalni sekretarki DZ Uršuli Zore Tavčar zapisal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Kot je potrdil za Siol.net, je prijavo podal tudi na policijo, o primeru pa so danes razpravljali vodje poslanskih skupin in se poenotili o potrebi po spremembi varovanja. Ne gre namreč za osamljen primer, nasilnih napadov so bili ta teden deležni tudi nekateri drugi poslanci. 

V torek zvečer je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat zapuščal poslopje državnega zbora na Šubičevi ulici, ko ga je na poti do službenega stanovanja na Gregorčičevi 11a pričakala skupina ljudi. "Vpili so name in me spraševali, kako sem glasoval. Agresivneži so mi potem zaprli pot, me obkolili in grozili, pljuvali vame. Ko sem dobil pljunek v obraz, sem se ustavil, agresivneži pa so mi končno sprostili pot," je dogajanje opisal Horvat. 

Poslanci enotno: Režim varovanja je treba izboljšati

"Ne gre za osamljen primer, name so se obrnili tudi drugi poslanci, ki so jih napadli nasilni protestniki. Ob tem se pojavlja vprašanje, ali policija varuje samo objekt ali tudi poslance. Sam ocenjujem, da se bodo napadi na vse poslance nadaljevali. Tukaj bo treba nekaj narediti, in to takoj," je bil jasen Horvat. Da je bila deležna podobnega ravnanja, je na Twitterju zapisala tudi poslanka Tadeja Šuštar (NSi). 

Zaradi dogodka je Zorčič danes popoldne sklical posvet z vodji poslanskih skupin, na katerem se so po besedah Zorčiča poenotili, da je treba režim varovanja "v tem delu nekoliko spremeniti in izboljšati".

Dogajanje pred DZ so posnele varnostne kamere, neuradno naj bi bili posnetki shranjeni 48 ur. Horvat je prijavo podal tudi na policijo, ki primer obravnava. Identificirali so dva storilca, je na Twitter zapisal generalni direktor policije Anton Olaj.

Odgovornost za napade na poslance so, sodeč po objavil na Facebooku, prevzeli člani skupine MASKE DOL civilna iniciativa. Na Facebook strani so namreč objavili spodnji zapis. 

Ne spreglejte