Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2017,
11.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

16

Natisni članek

plače Boris Koprivnikar ministrstvo za javno upravo sindikat

Torek, 20. 6. 2017, 11.43

6 let, 7 mesecev

Najslabše plačani v javnem sektorju na protestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

16

protest | Foto L. G.

Foto: L. G.

Delavci iz plačne skupine J, pomočnice vzgojiteljic, srednje medicinske sestre in drugi javni uslužbenci na shodu pred vlado zahtevajo zvišanje plač. Minister Boris Koprivnikar je pred shodom izjavil, da si želi, "da pogajanja ostanejo za pogajalsko mizo." 

Delavci iz plačne skupine J, pomočnice vzgojiteljic, srednje medicinske sestre in drugi javni uslužbenci, uvrščeni do 26. plačnega razreda, zvišanje plač pričakujejo že julija letos. V drugi fazi si bo Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki protestni shod organizira, prizadevala za odpravo anomalij tudi nad 26. plačnim razredom.

"Sramotno je, da imamo v policiji ljudi pod minimalno plačo"

Alen Pečarič iz sindikata policistov je v pogovoru za Siol.net opozoril, da je po sedmih letih zmanjševanja pravic zdaj v času gospodarske rasti čas za kakšen popravek navzgor.

Protesti pred vlado za višje plače najslabše plačanih javnih uslužbencev. pic.twitter.com/uJAyio5toM

— SiolNETNovice (@SiolNEWS) June 20, 2017

"Sramotno je, da imamo v policiji čistilke, perice, kuharice, skladiščnike pod minimalno plačo. Ti zaposleni delajo tudi sobote, nedelje in praznike, čistijo prostore za pridržanje …" je opozoril. 

Vladni predlogi po njegovih besedah ponujajo zelo malo, zato po shodu pričakujejo, da bo vlada vendarle odpravila anomalije, kar je obljubila že lani.

"Ne zahtevamo veliko, a mlade družine bi si rade kaj ustvarile"

Nataša iz Novega mesta, zaposlena na osnovni šoli, je opozorila, da že sedem let prejema plačo nižjo od 600 evrov neto, s čimer si ne more privoščiti nobenega kredita. "Ne zahtevamo veliko, a mlade družine bi si rade kaj ustvarile," je dejala za Siol.net.

Kuharica iz osnovne šole Velenje Ana je med drugim opozorila, kako odgovorno delo imajo šolski kuharji, ki za svoje delo prejemajo minimalno plačo: "Vsak dan smo odgovorni za prehrano, za zdravje otrok. Pripravljamo dietno prehrano, tu so številne alergije ... Napak ne sme biti, ker so lahko usodne."

"S sindikalne strani še nismo dobili niti enega usklajenega predloga"

Minister za javno upravo je v izjavi pred shodom pred vlado izjavil, da vladni predlog, ki so ga sindikalnim skupinam predložili že februarja, 90 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev namenja plačnim skupinam do 26. plačnega razreda. "Ogromno večino, to je ravno nasprotno od tega, kar kroži v javnosti." 

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar opozarja, da protest otežuje izpolnitev obljube, ki so jo dali ljudem. | Foto: STA , Minister za javno upravo Boris Koprivnikar opozarja, da protest otežuje izpolnitev obljube, ki so jo dali ljudem. Foto: STA ,

Ob tem je minister opozoril, da so na vladni strani pripravili predlog za odpravo anomalij, ki v okviru 70 milijonov izboljšuje uvrstitev javnih uslužbencev. "Do danes s sindikalne strani še nismo dobili niti enega usklajenega predloga odprave anomalij, dobili pa smo dva predloga obeh sindikalnih skupin, ki za 40 oziroma 47 milijonov presegata to, kar smo se v lanskem letu dogovorili, da bo okvir za plačne anomalije, 70 milijonov."

Koprivnikar je še opozoril na dogovor, da bodo javnim uslužbencem omogočili izplačilo višjih plač, ki izhajajo iz plačnih anomalij, z izplačilom plač v avgustu in novembru: "To obveznost lahko izpolnimo edino tako, da s sindikati podpišemo dogovor. Druge aktivnosti, ki otežujejo dogovor, kot so protesti in odmiki od pogajalske mize, so samo odmiki od tega, ker smo ljudem dejansko obljubili."

S protestom se ne strinjajo vsi sindikati. V Konfederaciji slovenskih sindikatov opozarjajo, da do dogovora med vlado in sindikati ni prišlo zaradi izsiljevanja Sviza pri umeščanju učiteljev v višje plačne razrede. Zaradi tega bodo po njihovem mnenju prikrajšani najslabše plačani javni uslužbenci celotnega javnega sektorja, ki bodo danes celo protestirali v imenu Sviza: "Za višje plače učiteljev protestirajo čistilke, kuharji, hišniki ..." STA

Ne spreglejte