Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2017,
20.20

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

112 klic v sili klicni center

Petek, 1. 12. 2017, 20.20

6 let, 4 mesece

Najpogosteje ljudje pokličejo na 112, ker potrebujejo nujno medicinsko pomoč #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Vsem najbolj znana interventna številka letos praznuje 20 let. Za telefonsko številko 112 stoji zapleten sistem 13 regijskih centrov za obveščanje z izjemnim odzivnim časom. In za tem sistemom ljudje s ciljem: rešiti čim hitreje in čim ceneje. Pokličemo jih več kot 1.500-krat na dan, oglasijo se vedno, v približno šestih sekundah. Rešujejo naša življenja in premoženje.

Video: Planet TV/novinarka Veronika Lavrenčič


"Največkrat ljudje kličejo za nujno medicinsko pomoč"

Na 112 ljudje najpogosteje pokličejo, ker potrebujejo nujno medicinsko pomoč. "Največkrat ljudje kličejo za nujno medicinsko pomoč, teh klicev je tukaj v Ljubljani približno 70 na dan, prevezave torej delamo za reševalne službe nujne medicinske pomoči. Potem sledijo gasilci, gorski reševalci in preostale službe za zaščito in reševanje," nam je pojasnil Tilen Cestnik iz klicnega centra.

Odzivni čas operaterja je šest sekund

Na leto prejmejo okoli 600 tisoč klicev, ob hudih naravnih ali drugih nesrečah pa še 100 tisoč več. Odzivni čas operaterja je šest sekund, pogovor pa povprečno traja eno minuto.

A kako vse skupaj sploh deluje? "Ko prejmemo klic, dobimo izpisano telefonsko številko. To je aplikacija, ki nam omogoča prikaz in nam eventuelno omogoča lokacijo kličočega. Tu lahko najdemo točen naslov, včasih pa je v obliki izrisov," je povedala Monika Kastelic iz klicnega centra.

Deluje že tudi sistem samodejnega klica v sili iz vozil E-call

Leta 2015 je pri nas začel delovati tudi sistem samodejnega klica v sili iz vozil E-call. To pomeni, da vozilo samo zazna trk in to sporoči centrali, je razložil Nikolaj Simič, direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS: "To pomeni, da ob tem oceni, ali se je vozilo prevračalo, ali se je zaletelo, in ob tem tega določi verjetnost poškodb oseb v vozilu. Center za obveščanje lahko potem to vozilo pokliče, vzpostavi govorno povezavo in se v primeru, da so poškodovanci pri zavesti, z njimi pogovori."

V prihodnosti bodo te sisteme še nadgrajevali

E-call trenutno deluje le v nekaterih vozilih višjega cenovnega razreda, saj je le nadgradnja njihovih sistemov za nadzor vozila. A se bo to kmalu spremenilo, je še dodal Simič: "Vsi proizvajalci morajo obvezno vgraditi vse sisteme, ki samodejno pokličejo neposredno na najbližji center za obveščanje. In to bo seveda tudi vsebina nove zakonodaje, ki se pripravlja na ravni Evropske unije."

V prihodnosti bodo te sisteme še nadgrajevali, posebno pozornost pa bodo namenili invalidom.

Ne spreglejte