Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 8. 2017,
8.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

nevihta toča vreme

Nedelja, 6. 8. 2017, 8.22

6 let, 6 mesecev

Slovenijo zajele nevihte, ponekod klestila toča #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Posledice neurja v Idriji | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Popoldne so večino države zajele nevihte. Ponekod je padala toča in povzročila nekaj škode, v Idriji je nevihta za seboj pustila manjše opustošenje. Neurja so hude težave povzročala tudi v Italiji in Avstriji.

Četrti vročinski val tega poletja se danes zvečer končuje s prehodom izrazite hladne fronte. V Ilirski Bistrici je popoldne že klestila toča. Agencija RS za okolje (Arso) predvsem v zahodni polovici Slovenije pričakuje do večera lokalna neurja z nalivi, sunki vetra in točo, zato je za ta del države izdala oranžno opozorilo.

Video: Planet TV


Sunki vetra do 100 kilometrov na uro

Arso ob prehodu hladne fronte v večernih urah pričakuje močan piš severnega vetra, ki bo predvidoma najmočnejši ob obali in bo v sunkih dosegal hitrosti okrog 100 kilometrov na uro. Ob tem lahko narastejo nekatere manjše reke in hudourniki. Umiritev razmer pričakujejo sredi noči na ponedeljek.

Ob prehodu hladne fronte se bo zaradi pregretosti povečala nestabilnost ozračja, kar bo povzročilo nastanek močnih neviht. Te je mogoče pričakovati predvsem v zahodni polovici Slovenije, a tudi drugod, vendar z manjšo intenziteto.

Neurje s točo je tako okoli 15. ure že zajelo naselja Podstenje, Šembije, Zarečje in Topolc v občini Ilirska Bistrica. Toča je klestila tudi v Idriji.

Takole je bilo po neurju v Idriji:

Obiskovalci kampov, pozor!

Izračuni kažejo, da se bodo nevihte ob prehodu fronte zvečer organizirale v tako imenovano nevihtno linijo. Tak razvoj vremena pa običajno povzroči močan nevihtni piš na širšem območju, zato niso izključeni niti vetrolomi. Ker smo sredi poletja, naj bodo posebej pozorni obiskovalci kampov, svetujejo na agenciji.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je močan veter povzročal preglavice na območju Kobarida, kjer je burja odkrila streho hiše, zaradi močnega vetra so omejili promet na regionalni cesti Selo–Vogrsko.

Voda je zalivala kletne prostore na območju Žirov in Vrhnike, kjer je zalilo tudi prostore zdravstvenega doma, je razvidno s spletne strani uprave za zaščito in reševanje. Na območju Logatca in Idrije pa je veter odkrival strehe in podiral drevesa, tako da so ta ponekod tudi ovirala promet. Drevo je na streho stanovanjske hiše padlo na območju Kranjske Gore.

Jutri večinoma pod 30 stopinjami Celzija

Ponoči bo v notranjosti Slovenije še oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. Jutri zjutraj bodo padavine ponehale tudi v vzhodnih krajih.

Čez dan bo večinoma sončno, na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, najvišje dnevne od 23 do 26, na Primorskem do okoli 30 stopinj Celzija.

V torek bo pretežno jasno, le na vzhodu bo občasno nekaj več oblačnosti. V sredo bo delno jasno, popoldne bodo nastale krajevne plohe in nevihte. Spet bo nekoliko bolj vroče.

Ponoči je bilo vroče, morda celo rekordno

Sicer pa so bile ob popuščanju četrtega letošnjega vročinskega vala temperature minulo noč ponekod zelo visoke. Predvsem v Vipavski dolini so se komajda spustile pod 30 stopinj Celzija, marsikje na Primorskem je bilo okoli 29 stopinj Celzija. Tudi drugod po državi so bile jutranje temperature zelo visoke, je povedal Strajnar.

"Ali gre za rekorde ali ne, moramo še preveriti, vsekakor pa smo blizu rekordom, zelo verjetno je bila meritev kakšne izmed postaj rekordna," je dodal dežurni meteorolog.

Najtopleje je bilo glede na izmerjene temperature v Podnanosu, kjer temperatura ni upadla pod 29 stopinj Celzija. Tudi v Biljah pri Novi Gorici so zjutraj namerili 29 stopinj, a se je tam v soboto pozno zvečer za nekaj časa nekoliko ohladilo, in sicer na okoli 26,5 stopinje Celzija, nato pa se je sredi noči znova segrelo. "Te visoke temperature v Vipavski dolini so povezane z burjo, ki je pihala večino noči," je pojasnil meteorolog.

Tudi Avstrijo zajelo neurje s padavinami

V Avstriji se po vročinskem valu zdaj spopadajo z ohladitvami, ki so s seboj prinesle obilne padavine in točo, ponekod pa tudi zemeljske plazove. Gasilci so bili nenehno na terenu. Poročajo o veliki gmotni škodi. Med drugim so bili prizadeti kraji v deželah Salzburg, Tirolska in Štajerska. Na Zgornjem Avstrijskem je zaradi udara strele umrl moški.

Hudo neurje je v Avstriji ta konec tedna povzročilo veliko gmotno škodo. V pretekli noči so bili najbolj prizadeti kraji v zvezni deželi Salzburg. Obilne padavine so dolino Grossarl povsem odrezale od sveta. Več ljudi, ki so potrebovali nujno zdravniško pomoč, so morali iz doline prepeljati s helikopterji ali s tovornjakom.

O debeli toči poročajo tudi iz Italije.

Ne spreglejte