Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 6. 2021,
13.58

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

120

Natisni članek

ukrepi NIJZ cepljenje okužba virus

Torek, 22. 6. 2021, 13.58

2 leti, 9 mesecev

Najbolj nas lahko skrbi različica delta, v jesen in zimo z veliko negotovostjo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

120

Epidemiološke razmere v državi se še naprej izboljšujejo, je na današnji vladni novinarski konferenci uvodoma povedala vladna govorka Maja Bratuša. Včeraj je bilo ob 2.177 PCR-testih potrjenih le 65 primerov. Število aktivnih primerov v državi je 1.403.

V ponedeljek smo ob 2.177 PCR-testih v Sloveniji potrdili 65 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša tri odstotke in je nekoliko višji kot dan pred tem, ko je znašal 2,4 odstotka. Umrl je en človek. V bolnišnicah se zdravi 92 bolnikov, od tega 33 na intenzivni terapiji.

Vladna govorka Maja Bratuša je danes izpostavila trenutno veljavne ukrepe za obvladovanje epidemije covid-19, čeprav se je ta uradno iztekla prejšnji teden. Ponekod je še vedno obvezna maska, za številne storitve je nujen pogoj PCT.

ukrepi novo | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS Evropski semafor kaže dobro stanje

"V Sloveniji smo v zeleni fazi, tako glede na naš kot tudi evropski semafor," pa je poudarila Irena Grmek Košnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Najverjetnejši vir okužbe ostaja lokalni vir, je še poudarila, večjo grožnjo pa predstavljajo različice virusa.

Najbolj skrbi različica delta

V 12 evropskih državah se pojavlja največ britanskega seva oziroma različice alfa. Sledi različica beta, kot tretja pa že različica delta oziroma indijska različica. Prav ta pa najbolj skrbi.

Stanje v državah Evrope glede okužb je sicer po številnih kazalnikih stabilno ali pa se okužbe zmanjšujejo, je še dejala Grmek Košnikova. Konec 23. tedna je Portugalska kot edina država v Evropski uniji poročala o naraščajočih stopnjah okužb.

"Še vedno pa obstaja negotovost, kaj bo jeseni in pozimi. To je v veliki meri odvisno od ukrepov in upoštevanja le-teh, predvsem pa tudi od cepljenja. Trenutno se usmerjamo v aktivnosti, ki bodo omogočile precepljenost prebivalstva," je še poudarila.

Cepljenje v Kanadi
Novice Odprta vrata za množično cepljenje, a svetujejo prijavo v izogib gneči

Pospešitev cepljenja s pomočjo mobilnih ekip

"Strategija je bila v prvem obdobju zaradi omejenega dostopa do cepiv osredotočena v opredelitev skupin prebivalstva, pri katerih obstaja največje tveganje za težji potek in smrt zaradi covid-19 in ki jih je treba cepiti najprej. Zdaj je treba sprejeti ukrepe, ki bodo približali možnost cepljenja vsem osebam, ki se želijo cepiti, a imajo težave pri usklajevanju terminov ali druge ovire za odhod na cepljenje na do zdaj določena cepilna mesta," je poudaril nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covid-19 Jelko Kacin.

Po njegovih besedah se je vlada celovito seznanila z dozdajšnjim izvajanjem strategije cepljenja proti covid-19. Včeraj je na dopisni seji vlade formalno zadolžila ministrstvo za zdravje, da za pospešitev cepljenja takoj organizira večje število mobilnih ekip.

Ob tem je opozoril na dejstvo, da je glavnina tistih, ki se s težjim potekom bolezni trenutno zdravijo v bolnišnicah, veliko mlajša kot lani, saj so stari od 35 do 55 let.

Precepljenost v nekaterih starostnih skupinah je še vedno prenizka

Zaradi količinskih in logističnih omejitev v začetni fazi ni bilo mogoče zagotavljati izbire. Ker pa je pri nas zdaj že na voljo dovolj cepiva, je več kot smiselno, da se omogoči tudi izbira cepiva, je poudaril Kacin. 

Rusija cepivo
Novice Cepivo proti covid-19 lahko izbirate, ker ga je dovolj
janez Poklukar, minister za zdravje RS.
Novice Poklukar: To je edina rešitev, da preživimo poletje in zimo

Prve mobilne enote za cepljenje bodo v Ljubljani, Mariboru in na Ptuju

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku v Novi Gorici napovedal mobilizacijo vseh razpoložljivih zmogljivosti za cepljenje proti covid-19. Med drugim je napovedal oblikovanje mobilnih cepilnih enot. Začeli bodo v Mariboru in na Ptuju. Poudaril je, da je cepljenje privilegij, zato je ljudi pozval, naj ga v čim večji meri izkoristijo.

Poklukar je povedal, da se z vsemi zdravstvenimi domovi v Sloveniji pogovarjajo o oblikovanju mobilnih cepilnih enot, v kar bodo vključili tudi koncesionarje. "Že jutri začenjamo v Ljubljani, tudi s pomočjo koncesionarjev," je dejal Kacin, ki je na vladni novinarski konferenci napovedal, da bosta v Ljubljani v sredo dve mobilni enoti, ena v Filipovem dvorcu pri Tromostovju, druga pa v Tivoliju.

Znova so za cepljenje po ministrovih besedah aktivirali bolnišnice, "ki bodo v naslednjih dneh pristopile k cepljenju vseh, ki bodo obiskovali njihove ambulante ali pa bodo hospitalizirani". "Želimo čim bolj angažirati vse razpoložljive enote v zdravstvu, da omogočimo cepljenje," je dejal.

V skladišču čaka 300 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece

Na vprašanje, ali drži, da je v skladiščih 300 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece, ki jim bo rok uporabnosti potekel konec julija, je odgovoril, da je res, da je trenutno v skladiščih največ cepiva AstraZenece in da imajo cepiva različne roke uporabnosti. NIJZ po njegovih besedah roke uporabnosti ves čas spremlja in si prizadeva, da gredo cepiva pravočasno ven. V kolikor pa bi bili z roki v stiski, pa verjame, da bodo našli pot, da bi cepivo prodali ali donirali kam drugam.

Testiranje na koronavirus. Koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Najnovejši podatki: toliko okuženih je bilo v ponedeljek #video

 

Ne spreglejte